Naprej na vsebino

Slovenski divji cvet in čebelji raj – Kam na izlet?

Slovenija: dežela naravnih lepot in raznolikosti. Nahaja se v osrčju Evrope, med Alpami ter Sredozemljem in je prva država na svetu, ki se imenuje zelena destinacija. Lahko smo ponosni, da je Slovenija eno najlepših krajev v Evropi in da lahko v domovini odkrivamo najbolj edinstvene znamenitosti države in naravne lepote.

Letos smo žal že prepozni za Bohinjski festival alpskega cvetja in uživanjem v naravnem razcvetu Slovenije – ki se spomladi spremeni v poletje.

Za tiste, ki so želeli odkriti izredne skrivnosti matere narave, so bile na voljo izobraževalne delavnice in botanični izleti, ki prikazujejo alpske travnike, apnenčaste slapove in smaragdno zelena jezera v enem najbolj ohranjenih območij na planetu.

Letošnji festival, ki je trajal do 9. junija, se je osredotočal na pomen divjih travnikov, obiskovalci so lahko odkrili več kot 2.900 rastlinskih vrst, od katerih so mnoge ekskluzivne za Julijske Alpe. Travniki igrajo bistveno vlogo pri podpiranju opraševanju žuželk in pomagajo ublažiti poplave, tako da zadržijo deževnico ter čistiti zrak z zajemanjem velike količine ogljika.

Spoznali ste lahko tudi neverjetno biotsko raznovrstnost divjih travnikov z vrsto slikovitih botaničnih izletov in delavnic, vključno s predavanji in cvetličnimi kulinaričnimi tečaji.

Še vedno pa naš prelep Bohinj ponuja, da se vključite v wellness aktivnosti, kot je jutranja joga ob svitu sonca ob jezeru. Raziščete trg z odprto kuhinjo, z lokalnimi izdelki in uživate v družinam prijaznih zabavah, kot so koncerti in folklorne prireditve.

Slovenija je tudi raj za čebele in čebelarstvo je ena najstarejših tradicij države, kjer živi več kot 10.000 čebelarjev in skoraj 170.000 panjskih kolonij.

V senci Triglava, ki je najvišja gora v Julijskih Alpah, je Bohinj dom Triglavskega narodnega parka, ki je pod zaščito UNESCO in je naseljen s 7000 živalmi in 1600 rastlinskimi vrstami.

Bohinjsko jezero je največje slovensko naravno jezero, ki obsega skoraj 100 milijonov kubičnih metrov neokrnjene vode.

Se še vedno sprašujete kam na izlet?

Tukaj je TOP 10 Api-Avantur v Sloveniji:

  1. Odpravite se na apiterapijo – Odpravite se na izlet z apiterapijo, kjer boste izvedeli vse o zdravilnih učinkih stare čebelarske tradicije Slovenije – od medenih masaž do zdravilišč in degustacij.
  2. Ostanite čez noč v satovju – V zeleni Savinjski dolini se lahko spremenite v čebelo in živite med zavetiščem v obliki satovja v Honey Villageu.
  3. Razvajajte svoje čute z medom – V Topolšici lahko doživite pomirjujoče učinke medu ali prenočite v družbi čebel in pustite, da vas pomirjujoče brnenje popelje v spanec.
  4. Bohinjski mednarodni festival alpskega cvetja – prvi evropski festival divjih cvetov praznuje čebele z raznolikim programom dogodkov s temo »divja livada«. 24. maj – 9. junij 2019.
  5. Pot po degustaciji medu – Slovenija proizvede 2400 kg medu na leto. V Mariboru poskusite peneče kostanjevo medeno vino in si oglejte tradicionalno medeno lectarstvo v Radovljici.
  6. Vdihnite zdrav zrak v panju – Razvajajte vaš dihalni sistem in vdihnite umirjeni čebelji pašnik na čebelnjakih v Selu pri Bledu ali v posestvu Pule na Dolenjskem.
  7. Obisk Radovljice – najlepše slovensko mesto je idealno mesto za raziskovanje bogate čebelarske tradicije Slovenije, kjer se nahaja Muzej čebelarstva in 600 ročno poslikanih čebelnjakov.
  8. Sodelujte v delavnici api-arta – Obiščite Selo in spoznajte čebelarja Blaža Ambrožiča, ki nudi možnost ročne panjske plošče. Prav tako se lahko naučite izdelovati voščene sveče in vdihavati zrak neposredno iz panjev.
  9. Obisk Slovenskega čebelarskega centra – Center je bil ustanovljen leta 1873 in predstavlja zgodovino slovenskega čebelarstva in ponuja naravne poti ter priložnost za vzorčenje tradicionalnih medenih likerjev.
  10. Raziščite obsežne slovenske pokrajine – od Julijskih Alp do Panonskega bazena raziščite avtohtono floro, zaradi katere je Slovenija raj za čebele.

Poleg naštetega je Slovenija tudi zemeljski raj snežnih vrhov, turkizno zelenih rek in beneške obale. Slovenija bogati svoje naravne zaklade s harmonično arhitekturo, očarljivo rustikalno kulturo in prefinjeno kuhinjo. Lahko smo ponosni, da živimo v državi s tako veliko naravne lepote, no, kar se tiče drugih določenih zadev v državi pa – saj veste…

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice