Naprej na vsebino

PIVO&CVETJE LAŠKO: Varno je legendarno

Ob misli na Pivo in cvetje v Laškem običajno pomislimo na premnoge koncerte, hektolitre piva in druščine željne zabave. Festival je res manifest glasbenikov, a je tudi manifest generacijskih in interesnih različnosti ter sočasnega povezovanja. Poleg prepletenosti glasbenih žanrov je na festivalu med 11. in 14. julijem bilo moč videti zelo bogat etnografski in hortikulturni program, ki je bil obogaten z vrsto aktivnosti namenjenimi najmlajšim obiskovalcem, najstnikom in tudi odraslim. Pri samem festivalu je sodelovalo več kot 500 domačinov.

V 4 dneh 75.000 obiskovalcev in 50 koncertov.

Letos je 55. festival Piva in cvetja Laško zaznamovalo kar nekaj sprememb. Ena glavnih je bila vsekakor ta, da prvič letos ni bil organizator festivala Pivovarna Laško Union, ampak javni zavod Center za šport, turizem, informacije in kulturo Laško – STIK, partner organizacije je bila Občina Laško. Pivovarna Laško Union je še vedno ostala glavni sponzor, vendar je tokrat svoje moči usmerila v promocijo. Tako je nastala akcija Varno je legendarno, katere namen je bil osveščanje obiskovalcev o odgovornem uživanju alkohola, ki ga je spremljal strog varnostni pregled. Varnostniki, ki jih je bilo veliko, ter niso pri pregledu delali izjem, so obiskovalce temeljiti pregledali. Strogo prepovedan je bil vnos v festivalno dogajanje orožja, pirotehnike, verig, steklenic, hrane, pijače, plastičnih steklenic, avdio in video snemalnih naprav, selfi stickov, dronov, laserskih lučk… Glede na to, da v 4 dneh ni bilo niti enega varnostnega incidenta je bila akcija uspešna. Tako so lahko obiskovalci brez skrbi uživali ob 4 odrih (Zlatorog, Jubilejnik, Laščan in Malt) v 50 koncertih (Jan Plestenjak, Alice Francis, Tabu, Magnifico, Lusterdam, Šank Rock, Opća opasnost, Koala Voice, Big Food Mama, Veseli svatje, Oto Pestner, Omar Naber, Uroš Perić, Tina Gorenjak, Alex Volasko, Vagabundo Banda, Goran Karan, Mambo Kings…).

Rekordno število obiskovalcev so zabeležili v soboto, a skupna številka obiskovalcev je enaka lanskoletni, kar festival uvršča v največji kulturno – turistični festival.

Foto: Pivo&Cvetje.

Na Pivo in cvetje je moč videti še mnogo več kot koncerte

Vsa leta festivala je del le – tega tudi zelo bogat etnografski in hortikulturni program, za katerega mnogi sploh ne vedo.

Letos ste lahko videli:

  • Razstavo cvetja »Ocvetliči se«: Poleg okrašene zelenice med Theramano Laško (bronasti sponzor) in kulturnim domom so letos postavili še 3 tematsko raznolika pritorišča.
  • Ohcet po stari šegi: Nevesta Barbara Knez in ženin Nejc Mašek sta s pomočjo Folklorne skupine Antona Tomca iz Marije Gradca in Kulturno umetniškega društva Šentruperte se poročila na način naših dedkov in babic. Uprizorjena je bila celotna »kalvarija« od slovesa neveste od doma, šranganja, snemanja venčka z nevestine glavne, larme, ohcetnih plesov do prihoda neveste na ženinov dom.
  • Laška pihalna godba in mažoretke so vsak dan festivala z glasbo in koračnicami poskrbeli za nepozaben show program na ulicah.
  • Mavrična dežela: Doživetje namenjeno za vse mlade in vse tiste, ki so to želeli. V Mavrični deželi jih je čakal Vodomečkov poligon, vodne igre, štefetne igre, fitnes na proste, plesne urice, knjižnica na trati, mini wellnes, kulturne in gledališke predstave, različne delavnice (poslikave mikic, izdelava nakita), barvanje pobarvank in MiniExpress.
  • Kamp.
Foto: Pivo&Cvetje.

Vsekakor je festival Piva in cvetja edinstven, z dolgoletno tradicijo in namenjen za vse generacije. Vsako leto poskrbijo za nekaj novosti. Če je bilo v preteklih letih največja težava parkiranje, so letos poskrbeli, da je le ta bil brezplačen. S pomočjo Slovenskih železnic, ki je bronasti sponzor, je bilo poskrbljeno za prevoz z vlakom. Mogoče Lačanom festival povzroči več preglavic, kot koristi,  v sredini julija običajno vse poti vodijo v Laško. Kaj bo pa vas naslednje leto privabilo je vaša odločitev.

Andrej Turk

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice