Skip to content

Socialni demokrati v enem dnevu kar dvakrat praznih rok in z dolgim nosom

S potrditvijo Ursule von der Leyen iz EPP za predsednico evropske komisije se je zaključila 14 dnevna nejasnost, kdo bo to pozicijo zasedel.  Možnost za njeno izvolitev se je pokazala šele tik pred glasovanjem, ko se je izvedelo, da jo poleg poslancev njene Evropske ljudske stranke (EPP) ter liberalcev podpira tudi večina socialistov in demokratov (S&D), ki so se o podpori odločali tik pred glasovanjem, če ravno je njihova slovenska kolegica Tanja Fajon glasovala proti in si s tem zaprla vrata za evropsko komisarko. Tako so Socialni demokrati (SD) v samo 24 urah kar dvakrat ostali praznih rok in z dolgim nosom.

Šarec v Bruselj po lastnem mnenju pošilja nevtralnega kandidata

Premier Marjan Šarec se je odločil, da bo v Bruselj poslal vodjo stalnega predstavništva pri EU, Janeza Lenarčiča, kot edinega kandidata. Kandidata, ki po mnenju Šarca pozna delovanje EU-ja, že dolgo dela v diplomaciji in pozna delovanje evropskih institucij. Lenarčič je namreč sodeloval v več slovenskih vladah. Leta 2002 je postal državni sekretar v vladi Janeza Drnovška (LDS). Leta 2006 je v vladi Janeza Janše bil imenovan za državnega sekretarja za evropske zadeve, kjer je bila njegova osrednja naloga vodenje delovne skupine za slovensko predsedovanje Svetu EU-ja. Za državnega sekretarja ga je imenovala tudi vlada Mira Cerarja (SMC).

Šarec je svojo odločitev podkrepil z besedami, da SD Tanjo Fajon ni ustrezna kandidatka, saj je dan prej rušila potrditev izvolitev Ursule von der Leyen, sedaj bi pa bila rada del njene skupine. S tem je nekdanji novinarki in poslanki Socialnih demokratov Tanji Fajon, ki se je že videla na komisarskem mestu razblinil sanje. SMC »kandidat« dr. Miro Cerar po njegovem mnenju ni ustrezen kandidat, ker je bil proti Šarčevemu predlogu o financiranju osnovnih šol.

Židanovi Socialni demokrati niso užaljeni, le Lenarčiča ne bodo podprli

mag. Dejan Židan

Židanovi Socialni demokrati so bili ob tem zelo razburjeni in podobno, kot njihovi kolegi iz evropske S&D potezo označili za enostransko in nedemokratično odločitev predsednika vlade Marjana Šarca. Ob tem so premierja opozorili, da je njegova odgovornost, kot predsednika vlade, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji. S tem želijo vzpostaviti občutek pritiska na premierja, pred njegovim napovedanim glasovanjem o predlogu proračuna, ki bo, verjetno, tudi glasovanje o njegovi zaupnici.

Podoben pritisk so pred dnevi pričeli tudi v nadkoalicijski Levici, kjer si predčasnih volitev očitno želijo, kar pa ne moremo reči za Židanov SD,  ki si ob svojih velikanskih dolgovih sedaj nikakor ne morejo privoščiti novih volitev. Lahko so le upravičeno besni ob političnemu preigravanju Šarca, ki igra na karto morebitnih predčasnih volitev.

Vir: Twitter.

Nepripravljenost socialistov na sodelovanje

Zdi se, da so SD igrali umazano igro že v samem začetku. Najprej so z nasprotovanjem podrli koncept vodilnega kandidata. S tem so preprečili potrditev Manfreda Webra, ki je bil transparentno in demokratično izvoljen. Nepodporo Ursule von der Leyen pa so utemeljili z besedami, da postopek ni bil pravilen. Ob tem pa so pozabili, da so si s tem zaprli vrata za ključne funkcije v Evropskem parlamentu, ki jih bodo sedaj zasedle politične stranke, ki so jih poskušali izigrati.

Vir: Twitter.

Star slovenski pregovor pravi »Kdor drugim jamo koplje sam vanjo pade« in SD se je znašla v jami, ki so jo kopali za druge. Modro in odraslo bi bilo, da bi sprejeli odgovornost za svoja dejanja in jutri namesto užaljenega ne, podprli vsaj skupna prizadevanja slovenskih odločevalcev za večji vpliv v Bruslju.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice