Skip to content

EKSKLUZIVNO! Sindikat kmetov Slovenije v soboto pripravlja velik protest zaradi napadov volkov

Avtor: Metod Kranjc

Ko volk okusi hrano pri človeku postane žival, ki bo raje lovila na ta način. Tej alarmantni spremembi smo priča v zadnjih tednih v mnogih krajih po Sloveniji. Volkovi so se v zadnjih dveh letih izredno namnožili, zato uradni številki, da naj bi pri nas živelo sto volkov, ljudje več ne verjamejo. Glede na število napadov jih mora biti bistveno več. V Slovencu smo že zjutraj poročali, da Simon Zajc, minister za okolje in prostor poziva k sobivanju in skuša miriti prebivalce napadenih območij. Vodo na ogenj prilivajo tudi nevladne organizacije, ki govorijo o tem, da je treba volkove zaščititi, a realna slika na podeželju je precej drugačna – volkovi dokazano ogrožajo prebivalce zahodne in jugozahodne Slovenije. Do kam bodo te zveri razširile svoj teritorij ne ve nihče, a ne pozabite, t.i. klateži so prišli celo do Prekmurja. Če jih ne bomo ustavili zdaj bomo na sprehodih po gozdovih lahko živeli v strahu prav vsi v Sloveniji.

Zajčeva izjava o sobivanju je kaplja čez rob

Klemen Šavli pove, da je dogajanje na terenu bistveno drugačno, kot je predstavljeno v javnosti. Živina naj bi bila varna, če bi jo ponoči zapirali v zagrajene ograde, a volkovi so na območjih napadov prisotni tudi čez dan. Vidijo jih zgodaj zjutraj, čez dan in slišijo ponoči. »Sobivanje z volkovi je za nas nesprejemljivo, saj pred njimi nismo varni. Ne ustavijo jih niti ograja niti psi. Nedavno so volkovi napadli najbolj varovano čredo na Pivškem. Psi so preprosto pobegnili pred ogromnim tropom volkov. Ljudje poročajo, da je bilo slišati tako grozno rjovenje, da nihče niti blizu ni upal« je povedal Klemen Šavli.

Zaradi trenutnega stanja na oškodovanih območjih Sindikat kmetov Slovenije v soboto, 10. avgusta 2019 ob 10 uri, na trgu v Velikih Laščah, pripravlja velik protestni shod pod sloganom »Slovensko podeželje ne bo zverinjak«. Na shod so vabljeni vsi kmetje, ki so prizadeti zaradi napadov zveri in vsi ljudje, ki želijo podpreti boj za varno, obdelano in poseljeno podeželje.

Organizatorji protesta ministru Zajcu ne verjamejo, da je volkov v Sloveniji le 100. Foto: Pixabay.

»Kaplja čez rob je bila izjava ministra Zajca, da se moramo naučiti sobivati z volkovi. To ni nič drugega kot norčevanje iz vseh ljudi, ki živimo na podeželju« je povedal Klemen Šavli, eden izmed pobudnikov protesta in dodal: »Za nas je sprejemljivo le, da volkovi bivajo v ograjenih območjih na Kočevskem. Za to mora poskrbeti država. S postavitvijo ograje ji ne bo treba plačevati odškodnine zaradi napadov. Nikakor ne verjamemo, da je v Sloveniji volkov samo sto. Glede na število napadov in videnj tekom dneva je volkov bistveno več. Za nas je sprejemljiv le brezkompromisen odstrel, zato pozivamo državo, da to uredi in hkrati lovce nagradi za vsak uspešen odstrel.«

Situacija je vsekakor alarmantna, na kar prebivalci območij napadov že lep čas opozarjajo. Zdaj je na potezi država, sicer bodo ljudje, ki živijo na podeželju postavljeni pred težko odločitev ali sami ukrepajo ali pa se odselijo. V primeru slednjega bodo dali možnost volkovom za širitev. Takrat lahko kakšnega volka pričakujejo tudi v središču Ljubljane.

O dogajanju bomo v Slovencu sproti poročali.

Subscribe
Notify of
guest
5 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Jože
Jože
4 years ago

Bolje, da država ogradi svoje volkove, medvede in rise, kot da vsak kmet ograjuje svojo živino.

Če imamo za žico proti beguncem, jo moramo imeti tudi za zveri!

selekt
selekt
4 years ago

Zajčka bo odnesel volk

selekt
selekt
4 years ago

Včasih je lovec dobil nagrado za odstreljenega volka, danes pa kazen. Volk je izredno inteligentna zver, zato tudi če bi bil čez leto odprt za odstrel bi jih še veliko ostalo, ker ga le redek lovec vidi pa še to za kratek čas, tako da za strel ni časa. Nimam nič proti zverem, so bile in tudi bojo, samo kar je preveč je preveč. Ima svoje prehranjevalne navade, samo če je volkov preveč, hrane v gozdu primanjkuje zato jo iščejo okrog vasi. Ko pa se enkrat navadi ga je težko prepričat da gre nazaj v lov na divje živali. Odrasel… Read more »

primc april
primc april
4 years ago

O slavni ti pojedini sim se uklanja slednji, jedli zlo bolj še pili in na stran ne kaplje zlili, gre glas o družbi zbrani pri car Saltani.

nicor
nicor
4 years ago

Ti volkovi so ugotovili, kje je “poceni” in dobra hrana. Težko verjamem, da se bodo še kaj veliko trudili z lovom divjadi. Odstrel nekaj “nealfa” volkov problema ne bo rešil, ker je hrane dovolj, bo pač mladičev več. Volkovi to dobro obvladajo. Za resnično rešitev problema bo potreben odstel celotnega tropa. Žal.
Veliko jih joika zaradi odstrela volkov, a ovce, bikec in žrebiček se jim pa nič ne smili? Volk žre tudi, ko je žival še živa. Si sploh lahko predstavljate to trpljenje?

Prijava na e-novice