Skip to content

Jelševar: Politične stranke, zgledujte se po SLS. Vložite lasten denar v tisto kar verjamete.

Po včerajšnji novinarski konferenci Marjana Podobnika, ki je je za vsak zakonit odstrel volka ponudil 500 EUR je na spletu završalo. Nagrado je Podobnik ponudil kot vzpodbudo za lovce, ki si zaradi visokih zagroženih kazni ob nepravilnem odstrelu ne upajo na lov za to nevarno zverjo. Vroča razprava na socialnih omrežjih za in proti je popoldne dosegla vrelišče. Med komentarji lahko beremo številne takšne, ki pozive k čimprejšnji odstranitvi volka odobravajo, na drugi strani pa so tudi takšni, ki zaradi tega predsedniku SLS in članom Sindikata kmetov Slovenije grozijo celo s smrtjo. Minister Zajec, ki bo zaradi dogajanja moral odstopiti je Podobniku vidno razburjen očital pridobivanje političnih točk in hkrati odprl vprašanje o zakonitosti takšnega političnega delovanja. Torej, zakaj naj bi to lahko bilo sporno?

Mi lahko nekdo pove zakaj politične stranke ne bi smele vložiti svojih lastnih sredstev v tisto kar verjamejo, v tisto kar piše v njihovem programu in tisto, kar je zakonito pa se iz neznanih razlogov ne izvaja – v primeru SLS v zagotavljanje normalnih pogojev za bivanje na slovenskem podeželju? Zakaj pa po drugi strani politične stranke lahko vložijo bistveno več denarja v plačane spletne kampanje intervjuje in promocijski material, druge pa namenijo veliko denarja za drage PR svetovalce in »neodvisne« blogerje, ki so v vsakem trenutku pripravljeni oblatiti naslednjo tarčo.

So v Levici pripravljeni z lastnimi sredstvi pomagati mladim do stanovanj? Mene bodo prepričali, ko bodo iz lastnih sredstev ponudili 500 EUR subvencije za stanovanja, ki jih tako populistično obljubljajo, če jim Šarec tega ne odobri iz proračuna. Poslanka Levice Violeta Tomič je nekoč bolj papeško od papeža kričala Poslance na minimalce. No, od kar je poslanka, je prav nič več ne mika nižanje lastne plače. Tega očitno pri slovenskih socialistih ne boste doživeli. Politične točke na ta račun jim sicer dišijo, ampak denar jim še bolj.

Bodo pri DeSUS-u doplačali, da bodo pokojnine do 1000 EUR, kot je obljubljal njihov večni predsednik Karel Erjavec. Žal za dosego tega cilja v veliko primerih niti 500 EUR ne bo dovolj.

So pri Socialnih demokratih, stranki, ki je 8 let vodila kmetijski resor in je v prvi vrsti kriva za katastrofalno stanje v kmetijstvu, svoje sanje pripravljeni financirati iz lastnih sredstev. Bodo primaknili 500 EUR na obisk pacienta pri zdravniku za požrešno javno zdravstvo, ki ga zagovarjajo? Po pravici povedano niti to ne bo pokrilo razlike, do tržne cene npr. žilne opornice in drugih zdravstvenih storitev, ki jih Slovenci preplačujemo. Glede na finančno stanje Socialnih demokratov, ki so 1,1 miljona v minusu, si uradno tega ne morejo privoščiti, dejansko pa lahko, saj preplačana sredstva tako ali tako dobijo nazaj čez stranska vrata. Sem prepričan da bodo na računskem sodišču ponovno zamižali. Odličen članek na to temo je danes napisal dr. Noč v sobotni prilogi Dela.

Zaenkrat ne pomnim, da bi katera od slovenskih političnih strank delovala na tak način. Nekako bolj normalno se nam zdi, da s črnim denarjem financirajo skrivne projekte, podkupujejo in grozijo lastnim in tujim funkcionarjem. Ko pa poskusijo legalno financirati tisto kar imajo v biti in kar verjamejo, pa je treba zagnati vik in krik.

Primož Jelševar
direktor Inštituta dr. Antona Korošca

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice