Skip to content

Blockchain: razvoj decentralizacije v centraliziranem svetu

Avtor: Marko Vidrih

V zadnjih nekaj letih se je v našem življenju, zlasti v digitalnem, pojavilo močno nezadovoljstvo s centraliziranimi številkami in organi. Morali smo slediti pravilom bank, socialnih omrežij, celo vlad in oblasti, saj drugih alternativ ni bilo.

Zaradi pomanjkanja konkurence so centralne oblasti postale pohlepne in samovšečne, kar je privedlo do več opaznih neuspehov v njihovem avtoritarnem nadzoru. Facebookovi škandali, bankrotiranje bank, politični neuspehi; vsi ti dogodki so privedli do tega, da ljudje izgubljamo vero v centralizirano oblast.

Koncept decentralizacije je bil do nedavnega v veliki meri teoretičen, z ne preveč konkretnimi primeri, kako zgraditi decentraliziran monopol. A vse se spreminja. Tehnologija veriženja podatkovnih blokov oziroma blockchain, kot se izvorno imenuje, se je vztrajno uveljavila kot tehnologija prihodnosti in tudi temeljno orodje današnjega časa. Prinaša funkcionalno decentralizacijo, zahvaljujoč kateri ljudje začenjajo videti smisel decentralizacije in tehnologije blockchain v različnih sektorjih.

Kriptovalute, s katerimi lahko poslujemo brez vmešavanja bank, so pokazale, da ljudje lahko živimo, ne da bi banke v celoti upravljale z našimi financami – vendar je to šele začetek.

Zakaj želimo decentralizacijo?

Lahko razumemo, zakaj ljudje manj zaupajo centralnim oblastem. Še posebej, če pogledamo banke, vlade in celo korporacije, kot so Google, Facebook in druge; o tem, kako delujejo, je bilo veliko slabih poročil v medijih. Alternativa je razdeliti moč v teh sektorjih in vzpostaviti decentraliziran nadzor, da odpravimo potrebo po zaupanju v en objekt in vzpostavimo zaupanja vreden sistem.

Decentralizacija lahko to stori v različnih sektorjih, in to lahko storimo z neopaženo učinkovitostjo v svetu centralizirane moči. Videli smo, kako lahko uporaba bitcoina v bistvu izpodrine banke; odpravil je visoke pristojbine, dolge čakalne dobe, pretirano stroge omejitve in pravila ter jih nadomestil z verodostojnim medsebojnim trgovanjem.

Začenjamo tudi razumeti, kako je mogoče s pametnimi pogodbami skleniti katero koli pogodbo, finančno ali ne, ne da bi za to potrebovali centralni organ. In razlog, da vidimo te alternative, je, ker se je to že zgodilo. Ne smemo pozabiti, da so bitcoin, blockchain in ta koncept decentraliziranega financiranja nastali zaradi finančne krize leta 2008 in nezmožnosti centraliziranega bančnega sistema, da opravlja svoje delo.

V novejšem času, poleg tega, da je bil naš denar žrtev slabega centraliziranega nadzora, opažamo, da z našimi podatki slabo upravljajo in jih varujejo. Facebook, Cambridge Analytica in številna druga spletna podjetja so zapletena v škandale, povezane z nadzorom in zlorabo raznih podatkov ljudi. Ali se tega nismo že naveličali? Si ne želimo novega, varnejšega načina dela? Ustvariti decentralizirano arhitekturo, ki temelji na tehnologiji blockchain, je težka naloga, vendar danes veliko zagonskih podjetij s to tehnologijo prav to poskuša doseči. Ne gre samo za finančno decentralizacijo s pomočjo bitcoina, ampak tudi za poskus ustvarjanja celotne decentralizirane mreže različnih skupnosti in sektorjev blockchaina, da bi novo obdobje decentralizacije obrodilo sadove.

Decentralizirana orodja lahko presežejo tehnološke gigante

Medtem ko je bil Google ustanovljen pod geslom »Ne bodi zloben«, pa je to podjetje in njegovi veliki tehnološki bratje (kot so Apple, Amazon, Facebook) v zadnjem času vse prej kot »prijazno« do uporabnikov – vse od vprašanj zasebnosti do nepoštenih delovnih razmer. Glavni razlog, da so velike tehnološke korporacije tako močne, so njihove centralizirane platforme, ki jim omogočajo:

1) zajemanje večine vrednosti, ustvarjene z vsebino, ki jo delijo, in

2) spreminjanje igralnih pogojev na teh platformah v lastno korist.

Nedavno je CCN sporočil, da je bil prisiljen izklopiti svoj strežnik zaradi nove posodobitve Googlovega jedra, kar je povzročilo 71 odstotni padec prometa CCN na mobilnih napravah – čez noč! Posledično je dnevni dohodek CCN-a, ki ga je izplačeval svojim avtorjem, padel za kar 90 odstotkov. V istem dnevu so poleg CCN-a tudi najboljši kriptomediji zasledili znaten upad internetnega prometa. Coindesk je občutil 34,6 odstotni padec, Cointelegraphu se je promet zmanjšal za 21,1 odstotka in podobno. Gradile so se teorije zarote – ali Google namerno cilja na skupnost kriptovalut?

Čeprav je iskanje teh odgovorov pomembno, želim poskrbeti, da ne bomo izgubili osredotočenosti na resnejšo težavo, zaradi katere mnoge izmed nas zanima predvsem tehnologija blockchaina: ne glede na to, ali ste ustvarjalec vsebine – velike ali majhne, kripto ali ne – centralizirane storitve bodo vedno delovale na podlagi svojih interesov, ne pa interesov potrošnika.

Ne zanima jih nihče drug, pa če je to novinar, glasbenik ali kdo drug, naredili bodo tisto, kar služi njihovi korporaciji ali, če je potrebno, pristojni vladi. Za razliko od mnogih decentraliziranih storitev Google ni čisto zaseben. Postavili so pravila igre, njihovi uporabniki pa so jih prisiljeni upoštevati. Kljub temu da nenadna prekinitev povezave CCN zbuja skrb, že dolgo vemo, da lahko velike tehnične in centralizirane storitve spremenijo svoje platforme po želji in v svojo korist.

Že več kot leto dni Facebook spreminja svojo politiko glede kriptovalut, medtem ko se pripravlja prav na zagon lastne kriptovalute. V zadnjih nekaj mesecih je Apple cenzuriral prodemokratične kitajske glasbenike, da bi lahko nadaljevali poslovanje na Kitajskem. Žal so razmere takšne: velika tehnološka podjetja lahko po svoji presoji sprejemajo odločitve, ki negativno vplivajo na preživetje vseh, ki so odvisni od njihovih storitev.

Majhna podjetja, ustvarjalci vsebine in celo potrošniki so podvrženi muhastim Googlom, Youtubom, Soundcloudom ali kateri koli drugi platformi, ki jo uporabljajo, in tvegajo, da bodo deportirani, demonetizirani ali kako drugače sprejeti kot samoumevni.

Namesto da se osredotočamo na teorije, da Google namerno cilja na kripto skupnost, nadaljujmo z iskanjem načinov, kako lahko decentralizirane storitve pripeljemo v glavni tok. Zdaj, bolj kot kdaj koli prej, potrebujemo legitimnost, in to zaradi ustvarjanja prvovrstnih storitev in izdelkov, ki jih lahko običajni potrošniki brez težav uporabljajo in razumejo.

Danes decentralizirane aplikacije (DApps) zahtevajo veliko tehničnega znanja, če jih želimo uporabljati. Kompleksnost njihovih uporabniških vmesnikov, moteča pojavna okna in moteče razširitve brskalnika so glavne ovire pri množični implementaciji DApps. Kot člani te skupnosti moramo ustvariti izdelke, ki podpirajo vsa jamstva za decentralizacijo – suverenost nad lastnimi podatki in skupnim lastništvom distribucijskega medija, ki ne izhajajo iz dostojne interakcije uporabnikov.

Tehnološki giganti se ne bodo ustavili, dokler ne bo kripto skupnost z njo ustrezno konkurirala, saj bo ponudila primerljivo uporabniško izkušnjo, ki je obsežna in cenovno dostopna. Sprejeti moramo njihove enostranske odločitve z zagotavljanjem decentraliziranih orodij za samoizražanje in neposredno medsebojno interakcijo.

Upravljanje podatkov o strankah, varnost in deljenje

Plačila, kot vemo, so samo vrh ledene gore blockchaina in kriptovalut. Čeprav je število trgovin in trgovskih verig, ki sprejemajo digitalni denar, še vedno pomembno področje, ki vodi k množičnemu sprejemanju kriptovalut, obstaja še nekaj drugih področij, kjer tehnologija distribuiranih knjig (DLT) lahko pomaga prodajalcem na drobno. Nekatere od teh rešitev so že razvite in delujejo, nekatere pa obljubljajo, da bodo v naslednjih nekaj letih pripeljale do velikih sprememb.

Če si pogledamo samo en primer, kjer blockchain lahko pomaga: trgovci na drobno redno zbirajo, shranjujejo in uporabljajo ogromne količine podatkov o strankah. Blockchain aplikacije, povezane z optimizacijo procesov na tem področju njihovega dela, so manj preučeno, a izjemno obetavno področje.

Izkoriščanje tehnologije porazdeljene knjige lahko poveča varnost, kupcem zagotovi večji nadzor nad njihovimi podatki in ustvari nove oblike trženja, ki bodo trgovcem na drobno pomagale natančneje izpolnjevati potrebe potrošnikov in odražati izgubljeno vrednost.

S pomočjo sistema priporočil, ki temelji na umetni inteligenci, bodo trgovci lahko določili potrebe kupcev in jih oglaševali s posameznimi ponudbami. Z optimizacijo stroškov oglaševanja na ta način bodo trgovci lahko nagradili tiste, ki se bodo odločili deliti svoje podatke, s kriptožetoni, ki jih lahko porabijo v trgovini.

Z uporabo sistema za izmenjavo podatkov, ki temelji na tehnologiji blockchain, lahko kupci prodajalce vnaprej obvestijo o svojih potrebah in željah, tako da jim pošljejo nakupovalne sezname v obliki pametnih pogodb. V povezavi s potencialom interneta stvari (IoT), lahko blockchain postane temeljna infrastruktura nove dobe popolnoma avtomatiziranih nakupov.

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] pravi ljudje iz mesa in krvi, ljudje, ki razumejo prednosti, ki jih prinaša tehnologija Blockchain. Slednja še zdaleč ni prisotna samo v finančnem sektorju, ampak svoje prednosti, predvsem […]

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice