Skip to content

Bi se branili 5.000,00 evrov bruto mesečnega zaslužka?

Avtor: Andrej Turk

Trenutno je na Zavodu za zaposlovanju 71.850 brezposelnih oseb, malo več kot 33.000 je tistih, ki prejema minimalno plačo katera znaša 886,63 evrov bruto. Skupaj približno 100.000 ljudi, ki si vsaj v osnovi želijo bolje plačano službo oziroma vsaj službo.

Od kar pomnim je ta želja izpolnjiva le toliko, kolikor poznaš prave ljudi ali se ustrezno pišeš ali spiš s pravim človekom ali imaš prav strankarsko člansko izkaznico. Zato prav nič ne preseneča fiasko, ki se je zgodil te dni. Navsezadnje gre za delovno mesto, ki ni pretirano zahtevno, v žep pa pospraviš približno 5,000,00 evrov bruto. Le kdo si tega ne bi želel?

Kralj brutalno govoril s Prijovićevo

Irena Prijović, predsednica nadzornega sveta javnega podjetja Uradni list d.o.o., je nedavno podala prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije in Slovenskemu državnemu holdingu, ker meni, da je Brane Kralj, generalni sekretar LMŠ deloval nezakonito in neetično, po njenih besedah celo brutalno, ko je zahteval, da mu Prijovićeva poroča o kadrovskem postopku izvolitve direktorja Uradnega lista, ter ji namignil, da država od nje pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa.

Kot pričakovano je Marjan Šarec ponovno stopil v bran svojemu kolegu, ter ga skušal najprej opravičevati. Dejal je, da pogovor ni bil tako brutalen, kot je to prikazala gospa Prijović, ter da navsezadnje bolj verjame Kralju, kot njej. Namignil je, da je bila prijava storjena zgolj zato, ker ni poklicala prava oseba, da je bilo sicer dejanje Kralja izredno naivno in neprimerno. Pojavila se je tudi teorija, da naj bi bilo vse skupaj zrežirano, ter da je krivka za to, da je Kralj sploh klical Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Ona naj bi bila tista, ki je Kralja napeljala do tega, da je sploh poklical Prijovičevo, ona naj bi bila tista, ki bi mu priskrbela telefonsko številko in želela, da lobira za Igorja Šoltesa. Kakšna je resnica vedo le akterji sami. Kralj pa naj ne bi bil več generalni sekretar stranke LMŠ, a kakšna bo nadaljnja njegova poslovna pot bo pokazal čas. Zelo malo verjetno je, da bo pristal na Zavodu za zaposlovanje, ali na delovnem mestu, kjer bi prejemal minimalno plačo.

Bi se pa se od LMŠ spodobilo, da če meni, da je praksa političnega pritiska ob imenovanju na dobro plačana in pomembna delovna mesta običajna, ter se zadev ne prijavi, ko kličejo pravi ljudje, da le te primere prijavi. Navsezadnje so na volitvah zatrjevali, da se »kriminal in korupcija ne bosta splačala« ko bodo oni vodilni.

Šoltes le žrtveno jagnje?

Da vsaka stranka, ki pride na oblast najprej nastavi svoj kader, se je raja že počasi navadila. A v tej zgodi nekako ni jasno, zakaj bi Kralj lobiral za Šoltesa. Šoltes meni, da je ustrezal vsem razpisnim kriterijem, ter je čakal le še na predstavitev pred nadzornim svetom. Iz Desusa sporočajo, da kolikor vedo nihče ni prosil za posredovanje. Mogoče se je samo pričakovalo, da nekdo lobira za Šoltesa, ki trenutno išče novo zaposlitev. Navsezadnje govorimo o Igorju Šoltesu, vnuku Edvarda Kardelja, bivšemu evropskemu poslancu in prijatelju Milana Kučana. Hkrati pa se odpira vprašanje, komu je bil Šoltes v napoto? Namreč s klicem Prijovićeve, ki ima tudi sama zadosti masla na glavi, ter njeno prijavo, ki je bila storjena tudi zaradi tega, ker je vedela, da ima zadostno politično podporo, je Šoltesu kredibilnost padla in skoraj verjetno ne bo imenovan za direktorja. Kam je pes taco molil bomo videli takrat, ko bo imenovan nov direktor Uradnega lista.

Foto: STA

Če je nekoč veljalo, da si dobro službo dobil s partijsko izkaznico je danes za to potrebna strankarska članska izkaznica. Z lučjo pri belem dnevu moramo iskati osebe, ki so do svojih dobro plačanih služb prišli zgolj zaradi svojega dobrega dela in referenc. Iluzija je verjeti, da se bodo te stvari kdaj spremenile, ker ne glede na to, kako močno se trudimo biti Evropejci nas Balkan povleče v svoje mline. Skoraj neverjetno pa je, da smo zaplavali tako daleč, da se politični medsebojni boji projicirajo tudi preko že zdavnaj ustaljene prakse nastavljanja kadrov na pomembna delovna mesta. »Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen …« (Jn 8,7) in verjamem, da ne bi niti en kamen poletel.

Glavno vprašanje ob tem je, zakaj sem jaz manjvreden kot je Igor Šoltes, ali kopica tistih, ki so bili nastavljeni? Kaj moram jaz narediti, da bom s svojim znanjem, ki ga ni malo, z bogatimi delovnimi izkušnjami in 20 leti delovne dobe ustrezal pogoju za dobro plačano delovno mesto? Kdaj boste vi, s svojim znanjem in izkušnjami dovolj vredni? Je res edina pot strankarsko članstvo ali beg v tujino?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice