Skip to content

Blockchain za dobrodelne namene – varen in pregleden način doniranja

Avtor: Marko Vidrih

Kot digitalna, enakovredna, decentralizirana, distribuirana knjiga, Blockchain lahko preoblikuje sisteme in omogoča rešitve, za katere nikoli nismo mislili, da so mogoče. Kot pri vsaki razvijajoči se tehnologiji se je treba spoprijeti z izzivi, vendar pobude v prostoru družbenega vpliva že kažejo nekatere prednosti Blockchaina pred tradicionalnimi rešitvami.

Zmanjšanje tveganja in goljufij

OECD poroča, da je približno 20–25 odstotkov sredstev na svetovni ravni izgubljenih zaradi korupcije. Tudi kadar gre za nenamerno, zapravljanje, neučinkovitost in napačna dodelitev sredstev stanejo milijone dolarjev, ki bi jih sicer lahko uporabili v dobro.

Ena od prednosti Blockchaina je, da je varen. S postopkom, imenovanim »soglasje«, vsako transakcijo preveri več neodvisnih strani. Vnosi so nespremenljivi, kar pomeni, da jih ni mogoče spremeniti ko so enkrat zapisani. Ker so vsi vpisi javno vidni, to ponuja neprimerljivo preglednost načina porabe donacij. To ne samo da gradi zaupanje med organizacijo in donatorji, ampak tudi pomaga ublažiti prevare, ki so bile v preteklosti del dobrodelne dejavnosti.

Preglednost in odgovornost

Blagovna filantropija se ukvarja tudi s socialnimi vzroki, katerim tradicionalni sistemi niso dobro služili. Raziskave kažejo, da se je zaupanje v dobrodelne organizacije zmanjšalo. Donatorji želijo videti večjo odgovornost in zagotovilo, da njihovi prispevki prinašajo pomembne spremembe. Sledenje sredstev od točke darovanja je velika ugodnost, ki jo ponuja Blockchain.

Kitajski konglomerat za e-trgovino Alibaba je razvil sistem donacij, ki temelji na tehnologiji Blockchain, imenovan Charities on the Chain. Beleži donacije uporabnikov Alibabe in omogoča dobrodelnim organizacijam, revizorjem, donatorjem, medijem in drugim strankam, da spremljajo informacije o tem, kako se donacije porabljajo.

Zmanjšanje upravnih stroškov

Upravni stroški z dobrodelnimi organizacijami so bili vedno sporni. V nekaterih primerih so režijski stroški višji od tistega, ki se posreduje prejemnikom. En administrativni strošek je potreba po pravnih in finančnih posrednikih, kar terja čas in denar. Pametno sklepanje pogodb, kar Blockchain aplikacija je, pomaga dobrodelnim organizacijam, da zmanjšajo potrebo po teh posrednikih.

Hitrejše in učinkovitejše

Pri tradicionalnih bančnih kanalih je pošiljanje denarja v mednarodnem prostoru lahko zapleten in večstopenjski postopek. Transakcije na Blockchainu zmanjšujejo stroške transakcij za 40 do 80 odstotkov in obdelava traja nekaj sekund, namesto dveh do treh delovnih dni. Takojšnje čezmejne transakcije dobrodelnim organizacijam omogočajo hiter vpliv, namesto da bi jih ovirala birokracija.

Poleg prenosa kriptovalut, lahko dostop do mednarodnih, nespremenljivih oblik identifikacije prek Blockchaina pomaga pri pregledu in preverjanju prostovoljcev. Takojšnji dostop do preverjenih evidenc delovne zgodovine ali druge dokumentacije lahko zmanjša zamude in močno izboljša učinkovitost mednarodnih programov za nujno pomoč. Za socialno dobre pobude, ki želijo preseči meje s Blockchainom, je prvi najbolj pogost korak, določanje edinstvenih vrzeli in neučinkovitosti. Od tam lahko organizacije ocenijo situacijo in bolje ugotovijo, ali je Blockchain pravi za njih.

Povečanje dostopnosti

Mnogi jemljejo za samoumevno to, da lahko odprejo bančni račun, pridobijo kreditno kartico ali pridobijo kredit na hipoteko. Medtem, na planetu obstaja približno 2 milijardi ljudi, ki nima dostopa do bančnih storitev. Blockchain tehnologija ponuja neverjetno priložnost za ljudi brez dostopa do bank. Decentralizirane kriptovalute ne omogočajo le hitrih, enostavnih in poceni prenosov, ampak tudi ustvarjajo bolj odprt finančni sistem.

Na Filipinih, ki je ena izmed prvih petih držav, ki prejemajo čezmorska nakazila, coins.ph omogoča domačim, da pretvorijo kriptovalute, ki so jim jih poslali sorodniki, v njihovo lokalno valuto. To zmanjšuje stroške in čas poravnave nakazil. Čeprav je le en primer, so prednosti dostopnosti resnično globalne, saj vključujoči finančni sistemi zmanjšujejo neenakost in krepijo gospodarsko rast.

Novi načini donacij

Medtem ko nekatere dobrodelne ustanove in fundacije, neposredno od donatorjev sprejemajo donacije v bitcoinih in drugih kriptovalutah, pa druga spletna mesta prek svoje platforme olajšajo darovanje kriptovalut v dobrodelne namene.

Donacije lahko vključujejo hude klavzule, ki določajo, da se denar nakaže le, če so izpolnjeni določeni pogoji in jih je mogoče povezati s cilji za zbiranje sredstev ali celo z uspešnostjo.

Kaj sledi?

Medtem ko dobrodelne ustanove in neprofitne organizacije začenjajo videti neizkoriščen potencial tehnoloških rešitev, ki temeljijo na Blockchainu, jih je treba še premagati.

Ena ovira, ki je obrnjena proti prostoru Blockchain tehnologije, je regulativni tlak. Politiki še vedno poskušajo razumeti dolgoročne posledice te tehnologije in še vedno ni jasno, kako se bodo odločili za njeno ureditev. Enostavnost uporabe je tudi izziv – tehnologija Blockchain deluje drugače kot tradicionalni sistemi, kar ima za posledico neizogibno krivuljo učenja za organizacije, ki želijo raziskati njen potencial. Uporabnikom prijaznejši projekti in dostopne informacije bodo pomagali poenostaviti uporabo Blockchaina.

Ključna skrb je varnost. Čeprav je Blockchain varen, pametnih pogodb ne uporabljamo dovolj – zato je iskanje načinov za reševanje varnostnih izzivov te tehnologije ključnega pomena.

Kljub temu, da je večina primerov uporabe še vedno v pilotski ali idejni fazi, obstoječi primeri uporabe kažejo, da Blockchain lahko koristi socialnim pobudam po vsem svetu. Jasno je, da tehnologija Blockchain ostaja tu, zato bo treba socialni vpliv preskusiti, prilagoditi in razvijati, da bi lahko izkoristil to tehnologijo.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice