Skip to content

Slovenija se je prebudila – na vseslovenskem shodu Rešimo Slovenijo pričakujejo več tisoč ljudi

Avtor: Metod Kranjc

V Sloveniji se že nekaj časa zdi, da so korupcija, klientelizem, neenakopravnost, neenakost pred zakonom, delitev na prvo- in drugorazredne državljane vodilni stebri države. A ko se v zelo kratkem času nabere cel seznam nepravilnosti in očitnih dvojnih meril je dovolj. Dovolj je, da se mali človek dnevno bori za svoje preživetje, ko na drugi strani lutkarji legalno kradejo, dovolj je, da se pri malemu človeku gleda na vsako pikico in vejico, lutkarji pa brez posledic opravičujejo več tisoč evrov vredne napake v excelu, dovolj je, da se mora mali človek naučiti živeti v nevarnem okolju, lutkarji pa imajo skoraj milijon vredna oklepna osebna vozila, dovolj je, da se krade in jemlje malemu človeku in daje tistim, ki imajo že tako preveč … dovolj je krivic, prirejanja zakonov, neenakopravnosti in dvojnih meril. In ker je vsega dovolj, le enakosti pred zakonom in enakopravne obravnave povsod ne, se bo danes v Ljubljani, na Prešernovem trgu zgodil vseslovenski protest Rešimo Slovenijo.

Protest je podprlo in podpira več civilnih iniciativ, strank, sindikatov, nevladnih organizacij … po grobi oceni organizatorjev se bo shoda udeležilo več tisoč nezadovoljnih državljanov.

Kakšno razsežnost ima shod je postalo jasno v trenutku, ko se je Mestna občina Ljubljana, pod taktirko župana Zorana Jankoviča, odločila, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da protesta ne bo. Zavedajo se, da samega protesta ne morejo prepovedati, ker je to ustavna pravica vsakega državljana, na površje pa so prišle informacije, da se na vse pretege trudijo, da bi organizatorjem otežili delo.

Najprej se je zataknilo pri koncertu. Uradniki MOL so organizatorje najprej napotili na Pogačarjev trg, ker na Prešernovem ne sme biti koncertov in po tednih izdali sklep, da ne morejo izdati dovoljenja za koncert. Nato se posredno ovirali izvedbo samega protesta na Prešernovem trgu in organizatorjem prepovedali postavitev odra, ker le-ta ni nikoli bil na Prešernovem trgu in na koncu prepovedali ozvočenje. A protesta s tem ne bodo preprečili, le ogenj so prilili.

Torej če ti si eden tistih, ki ti je dovolj, da si obravnavan kot drugorazredni državljan, se ti za storjene krivice ni nihče opravičil, še celo so ti povedali, da si sam kriv, želiš biti enakovredno in enakopravno obravnavan, potem vsekakor moreš biti danes na shodu.

Organizatorji so poskrbeli tudi za avtobusne prevoze (kje in kdaj se jim lahko pridružiš preveri tukaj), mi pa bomo poskrbeli za prenos v živo in vam poročali iz minute v minuto.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice