Naprej na vsebino

Nadzorniki Petrola ne pojasnjujejo ničesar – vse je skrivnost

Avtor: Marko Vidrih

Celotna uprava energetske skupine Petrol je v četrtek 24. oktobra zvečer odstopila »po medsebojnem dogovoru«, še danes pa se intenzivno špekulirala o usodi Petrola, saj gre po vsej verjetnosti za politično motiviran boj za nadzor enega največjih slovenskih podjetij.

Dolgoletni predsednik uprave Petrola, Tomaž Berločnik, je odstopil skupaj s člani uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom, saj, kot je Berločnik za novinarje dejal, so v »nadzornem svetu« razlike v pogledih na strategijo.

Slovenski državni holding (SDH), upravljavec državnega premoženja, je od nadzornega sveta energetske družbe Petrol zahteval pojasnila, potem ko je uprava družbe med sejo nadzornega sveta pozno v četrtek odstopila.

Sumljiv odstop Petrolovega poslovodstva

Po presenečeni potezi je tričlansko najvišje vodstvo slovenske energetske družbe Petrol, ki ga vodi Tomaž Berločnik, po sestanku z nadzornim svetom odstopilo. V sporočilu za javnost je Petrol povedal, da je najvišje vodstvo odstopilo v dogovoru z nadzornim svetom in da podjetje nadaljuje s poslovanjem kot običajno.

Kaj je dejansko v ozadju zamenjave vodstva Petrola?

Do imenovanja novega vodstva bo podjetje vodila Nada Drobne Popović, ki je opravljala funkcijo predsednice nadzornega sveta, v upravi ostaja tudi delavska direktorica Ika Krevzel Panić, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov Danijelo Ribarič Selaković.

Petrol je eno največjih slovenskih podjetij, ki zaposluje več kot 5.000 ljudi in deluje na več kot 500 bencinskih servisih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori in na Kosovu. Petrol, ki zagotavlja tudi energetske storitve, vključno s storitvami za energetsko učinkovitost, se je pred kratkim dogovoril za sodelovanje z rusko skupino T Plus in Schneider Electric Russia pri projektih za optimizacijo sistemov daljinskega ogrevanja v Rusiji.

Odstop »zaradi načrtovanih naložbenih projektov Zahodnega Balkana«?

Drobne Popović je dejala, da Petrol uspešno posluje in da bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu. Povedala je še, da je razlog za odstop – razlike v mnenju nekdanjega najvišjega vodstva in nadzornega sveta glede izvajanja razvojne strategije in poslovnega načrta, večina medijev poroča, da je do nesoglasja prišlo zaradi različnih pogledov na naložbeno politiko Petrola v Sloveniji in na trgih zahodnega Balkana.

Po poročanju nacionalne radiotelevizije je Berločnik vztrajal pri treh velikih investicijskih projektih na Balkanu, ki naj bi se financirali z izdajo obveznic, kar je nadzorni svet, v katerem so predstavniki države, ocenil kot nesprejemljiv.

Petrol, v katerem ima država približno 30 odstotni delež, je lani ustvaril rekordne prihodke v višini 5,4 milijarde evrov. Po napovedih naj bi bil cilj prihodka za to leto 5,6 milijarde evrov, predviden čisti dobiček pa 97 milijonov evrov.

Čigavo maslo je zamenjava uprave?

Poslovni časnik Finance je kot vzrok poročal o »težavah s projektom, ki bi bistveno spremenil podobo Petrola« in opozoril na prikrivanje tega, kar je dejansko politični interes.

To možnost je izpostavilo tudi Združenje Manager. Z zamenjavo uspešne vodstvene ekipe bi tisti, ki upravo želijo nadomestiti – politiki na oblasti, posredovali posredno sporočilo, da jim ni mar za družbeno blaginjo in usodo največjega slovenskega podjetja.

Dejali so še, da »močno nasprotujejo politični zamenjavi uprave, pa tudi političnim igram, ki prepogosto škodijo gospodarstvu in družbi«.

»Konja, ki zmaguje, ne menjaš. Če nadzorniki menijo in imajo razloge za razrešitev, da je prišlo do napak pri vodenju Petrola, potem je razrešitev lahko upravičena, če pa imajo razlogi politično ozadje, gre za nekaj, kar so naredili v škodo družbe,« je v komentarju za MMC opozoril nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

Matej Lahovnik:»Konja, ki zmaguje, ne menjaš.«

»Sem slišal razlog, da se ne strinjajo okoli strategije, zaradi tega ljudje ne odstopajo kar tako, verjetneje je, da nekomu ni všeč (Tomaž Berločnik, op. a.), zdaj moramo ugotoviti, kdo je to, uprave se običajno zamenjajo, ker nekomu niso všeč,« je odstop uprave Petrola komentiral nekdanji gospodarski minister Maks Tajnikar.

Premier Marjan Šarec je v zadnjih dneh večkrat javno zanikal ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ, da okrepi svoj položaj v pomembni gospodarski družbi. Je pa ob tem dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje na politični sceni in dodal, da »se je lahko zgodilo, da je kdo kam poklical, pa so zato zamenjali … kdo je zadaj, pa ne vem«.

Iz stranke SD so v luči tega že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. Vodja poslanske skupine NSi Jernej Vrtovec meni, da se v Sloveniji v skoraj 30. letih države nismo naučili, kaj je to korporativno upravljanje, saj še vedno ne znamo upravljati z državnimi podjetji.

Zakaj se Berločnik ni pogodil za odpravnino oziroma je pristal na sporazumen odhod?

Nadzorni svet naj bi bil glede zamenjave uprave soglasen. Kar pomeni, da so bili med devetimi nadzorniki tudi trije predstavniki zaposlenih prepričani, da mora Berločnik oditi.

S čim si je Berločnik, ki velja za vrhunskega managerja (prejel je celo nagrado za managerja leta 2019) in uspešno upravlja posel ter zaposlene, prislužil nezaupnico prav predstavnikov zaposlenih. Ti pogostokrat branijo »dobre šefe« pred posegi predstavnikov kapitala (države).

Kot poroča Reporter je Beločnik pred osmimi leti, na čelu Petrola zamenjal dotedanjega predsednika uprave Aleksandra Svetelška. Tudi ta je odstopil sporazumno, a se je pri tem izboril še 72.000 evrov odpravnine. Njegovi rezultati pa so bili slabši, kot Berločnikovi, ki bi se mu drugi mandat predsednika uprave po redni poti iztekel čez dve leti.

Govori se, da naj bi Berločnika soočili z načrtovano odločitvijo, ki bi družbi povzročila veliko škodo, nekomu drugemu pa veliko korist. Morda tudi zato ni zahteval odpravnine in ne želi razkriti dejanskih razlogov za odhod. Člani uprave naj bi se na odločilni seji nadzornega sveta prejšnji teden pogajali zgolj o tem, ali lahko obdržijo službene telefone, še navaja Reporter.

Kaj sledi? kdo bo zamenjal Berločnika?

Ministrski zbor je na petkovi dopisni seji holding pozval, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo članov poslovodstva Petrola. SDH je, kot že omenjeno, naprej pozval Petrol naj pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Kaj se skriva za odločitvijo nadzornega sveta Petrola namreč še ni jasno, zamenjava uprave pa ni logična, če v ozadju niso nepravilnosti, ki bi lahko ogrozile samo družbo.

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa razrešeno upravo pravi: »kot odvetnik žal ne smem, ker me zavezuje tajnost, govoriti, kaj se je tam dogajalo, kot državljan pa lahko rečem, da sem zgrožen.«

Je pa že zakrožilo ime, ki naj bi bilo, po informacijah TV Slovenija v navezi finančni minister Andrej Bertoncelj, državni sekretar Alojz Stana in premierjev svetovalec Vojimir Urlep, v igri za vodstvo Petrola: to je Boštjan Napast, direktor Geoplina, nekoč že član Petrolove uprave.

Potencialni kandidati za novo vodstvo: Andrej Bertoncelj, Alojz Stana, Vojmir Urlep in Boštjan Napast.

Kakšen je postopek zamenjave uprave, niti ni več važno, saj se po vsem tem zastavlja vprašanje: »Kdo je tako močan, da odstavlja direktorje državnih podjetij Šarcu in njegovi stranki, ki je sestavila vlado, čeprav je izgubil volitve?«, »Kdo zares vlada Sloveniji?«

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
o22
o22
1 year ago

Tu obstajata samo dve opciji,”Ali Šarec grdo laže,ali pa ne ve kaj se mu v vladi dogaja.V obeh primerih mora oditi z tega odra.

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice