Naprej na vsebino

FKPV – Fakulteta za komercialne in poslovne vede Celje in PalmaBot sledita poklicem prihodnosti

Avtor: Marko Vidrih

V zadnjih desetih letih se je tehnologija Blockchain integrirala v številne panoge z različnimi funkcijami. Večina podjetij, kot tudi posameznikov uporablja to tehnologijo za enostavno izvajanje kompleksnih nalog.

Blockchain ima ogromen potencial, da postane univerzalna veriga operacijskega sistema, poveča varnost, izboljša preglednost in ustvari razširljivost. V zadnjem času so na trg prišla tudi nova orodja, namenjena poenostavitvi interakcije med ljudmi in računalniki: Chatboti ali virtualni asistenti. V bančništvu denimo, so chatboti in virtualni asistenti najnovejša orodja, namenjena poenostavitvi interakcije med ljudmi in računalniki.

Na dogodku 14. 11. 2019, ki se je odvijal v Kristalni palači v Ljubljani, je ekipa slovenskih inovatorjev lansirala aplikacijo imenovano PalmaBot, obenem pa uradno potrdila partnerstvo s slovensko zasebno Fakulteto za komercialne in poslovne vede Celje (FKVP). Slednja je kot prva slovenska fakulteta uvedla predmet Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalut v vse svoje programe (komerciala, poslovna informatika, turizem in varnostni management) kot izbirni predmet.

»Partnerstvo med Fakulteto za komercialne in poslovne vede Celje in PalmaBot je plod vizij obeh ekip, ki stremita k uporabnosti naprednih tehnologij in konceptov v realnem svetu. S tem dejanjem bomo omogočili študentom stik s trgom v realnem času, kar je dobro iz večih razlogov. Skupaj lahko postavimo odlično okolje za raziskave in razvoj orodij z vizijo vsakdanje uporabe kot tudi poklicne v smeri enostavne a hkrati visoko-tehnološke rešitve za raziskave in upravljanje digitalnih sredstev,« so naznanili predstavniki Inštituta Kokos.

FKPV je lansko leto vstopila v korak s časom, saj je postala uporaba Blockchain tehnologije v poslovanju že nujna, možnosti informiranja na tem področju, pa je v slovenskem jeziku še vedno bolj malo. Nosilka predmeta Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalut je mag. Mirjana Ivanuša Bezjak, strokovnjakinja s področja poslovne informatike in managementa. Slednja se je nedavno zasluženo pohvalila s prvima dvema diplomantoma, ki sta v okviru predmeta pod njenim mentorstvom uspešno diplomirala. Letos bo profesorica naredila še korak dlje in s partnerstvom FKPV s slovenskimi inovatorji, študentom ponudila nadgradnjo znanja v povezujočih se novodobnih tehnologijah.

»Tako kot blockchain tehnologija – tehnologija blokov predstavlja razpršeno mrežo posameznih točk (računalnikov) želimo na fakulteti s predmetom Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalut postati povezovalec vseh deležnikov na tem področju z izobraževalno sfero. Veseli smo sodelovanja s Palmabot-om, ki daje našemu predmetu novo dodano vrednost.«, je na razglasitvi partnerstva povedala mag. Ivanuša Bezjak.

Chatbot je programska oprema z umetno inteligenco (AI) v ozadju, ki lahko v naravnem jeziku simulira pogovor (ali klepet) z uporabnikom v sporočilnih aplikacijah, spletnih mestih, mobilnih aplikacijah ali preko telefona.

Chatbot je pogosto opisan kot eden najbolj naprednih in obetavnih izrazov interakcije med ljudmi in stroji. Vendar s tehnološkega vidika chatbot predstavlja le naravni razvoj sistema odgovorov na vprašanja, ki izkorišča obdelavo naravnega jezika oziroma Natural Language Processing ali NLP. Oblikovanje odgovorov na vprašanja v naravnem jeziku je eden najbolj tipičnih primerov obdelave naravnega jezika, ki se uporablja v aplikacijah za končno uporabo različnih podjetij.

Po drugi strani je Blockchain ena najbolj obetajočih prihajajočih tehnoloških trendov na področju informacijske tehnologije. Omogoča glavno knjigo, do katere lahko dostopajo stranke, ki sodelujejo v transakciji, in lahko deluje kot univerzalni neizpodbitni depozitar vseh transakcij med vpletenimi strankami a to še zdaleč ni vse.

Projekt PalmaBot deluje v fintech panogi in je inovativno orodje za trgovanje s kripto sredstvi. Orodje je t.i. multi-exchange, mobile, signal based, zero data app.

Inovatorji so v Sloveniji registrirali zavod Inštitut Kokos, ki je namenjen razvoju inovativnih tehnologij in poslovnih strategij. Ker želijo promovirati odgovoren pristop do udejstvovanja na kapitalskih trgih, so razvili tudi demo mode, ki je učno orodje s katerim se lahko urimo in preizkušamo različne pristope na kapitalskem trgu. To lahko počnemo z virtualnimi sredstvi v povezavi s 35 borzami, realnimi podatki in uporabo avtomatiziranih orodij. Torej se lahko z najsodobnejšimi orodji učimo brez tveganja in teoretična znanja preizkušamo v praksi.

Digitalizacija je v silovitem razmahu. Kripto prostor še zdaleč ni omejen samo na kriptovalute, temveč se v tej luči digitalizirajo (tolkenizirajo) različni finančni instrumenti (delnice, izvedeni finančni instrumenti, itd.). Napovedana recesija bo to pojavnost izjemno pospešila, saj bodo različni subjekti iskali hitrejše, cenejše in inovativne oblike financiranja. Preživeli, uspešni bodo tisti, ki se znajo temu prilagoditi.

V izvajanju svojega poslanstva, bodo slovenski inovatorji uporabo učnega orodja omogočili študentom FKPV. Menijo, da je to učna obogatitev v hitro razvijajočem se svetu, predvsem na področju digitalizacije, ki z velikimi koraki vstopa v naša življenja.

»Študentje FKPV bodo tako pridobili najnovejša znanja s področja blockchain tehnologije ter njene uporabe v poslovne namene. Veselimo se skupnega sodelovanja tudi na področju raziskovalnih in projektnih ter diplomskih nalog,« poudarjajo na FKPV.

PalmaBot je novodobni chatbot za upravljanje digitalnega premoženja. Orodje je plod dela slovenskih strokovnjakov iz različnih področij s primarnim ciljem, da olajša upravljanje digitalnega premoženja, omogoča, da ostanemo v stiku s kapitalskim trgom, ne glede na to kje se nahajamo, in kar je še pomembneje, PalmaBot odpira možnost, da se odzovemo kadarkoli in kjerkoli – takoj, ko se zgodi.

Prednosti PalmaBota se odražajo predvsem na področju hitrejšega odzivnega časa, kar je na nepredvidljivem trgu kripto sredstev ključnega pomena. Vpogled v več kripto borz (multiexchange) ter hitrejše in mobilnejše zagotavljanje informacij, pomeni, da nam ni treba sedeti pred računalnikom, da bi videli, kaj se na trgu kripto sredstev dogaja. PalmaBot je bil ustvarjen s poudarkom na varnosti – kriptografska zasnova in uporaba aplikacije brez uporabniških podatkov (zero data app) ter lokalno shranjevanje API ključev v napravi ne odstopa od osnov na katerih je bila zgrajena sama tehnologija Blockchain.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice