Naprej na vsebino

»Življenje ni rezervni del«

Avtor: Alenka Gabrovec

Pred mnogimi leti smo marsikatero šalo izrekli na račun Italijanov in njihovih prometnih manevrov. Danes smo osrednji protagonisti šal postali sami. Zdi se, da je seznam razlogov, zakaj pride do prometnih nesreč dolg kot božičkov seznam daril otrok. A vse to so le izgovori, kajti dejstvo je, da so za prometne nesreče krivi le neprilagojena hitrost in varnostna razdalje, precenjevanje lastnega znanja in stanja. Nekaj dni nazaj smo lahko bili priča, kako majhen avto, povzroči katastrofo in v smrt pahne nič krivega človeka, ki vozi veliko večje in težje vozilo.

Svetovni dan spomina na žrtev prometnih nesreč

Že več kot desetletja na tretjo nedeljo v novembru, torej danes, obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Letos ta poteka pod geslom »Življenje ni rezervni del«, s tem želijo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot. Tako je tudi letos Zavod Varna pot pripravil več dogodkov, s katerimi so obeležili današnji dan.

Že v četrtek so se s prireditvijo ob osrednjem obeležju na Novih Žalah poklonili žrtvam prometnih nesreč na slovenskih cestah. Prisotni govorniki (Robert Štab – zavod Varna pot, Vesna Marinko – v.d. direktorica Agencije RS za varnost prometa, Tatjana Bobnar- generalna direktorica policije) so poudarili pomen odgovornosti vsakega posameznika za prometno varnost in opozorili na kar nekaj grozljivih statističnih podatkov. Slovesnosti se je udeležilo več svojcev umrlih v prometnih nesrečah, predstavniki Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije, avtor obeležja na Žalah Marko Marjan Mušič, škof slovenske Evangeličanske cerkve Geza Filo, namestnik muftija Nevzet Porić in ljubljanski nadškof ter metropolit Stanislav Zore.

Včeraj so dan spomina na žrtve prometnih nesreč s slovesnostjo zaznamovali še v ljubljanski mestni hiši. Premnoge prireditve pa v teh dneh potekajo tudi drugod po Sloveniji.

Letos umrlo že 90 ljudi

Po podatkih Agencije RS za varnost prometa je v samostojni Sloveniji na cestah umrlo 7526 oseb, samo letos že 90, ter smo s tem dosegli lanskoletno celoletno število. Robert Štab, vodja zavoda Varna pot, ob tem opozarja, da smrt vsakega posameznika v prometni nesreči tako ali drugače prizadene vsaj še sedem njegovih bližnjih, kar pomeni, da to “rano v srcu” v Sloveniji nosi vsaj 50.000 oseb.

Vir: Agencija RS za varnost prometa
Vir: Agencija RS za varnost prometa

Težko si je predstavljati, da je samo letos bilo na slovenskih cestah več kot 15.734 prometnih nesreč, kar je sicer manj kot v lanskem letu, a še vedno okoli 44 prometnih nesreč na dan.

Torej je vsak 4 dan nekdo v prometni nesreči umrl, vsaj 2 človeka sta se v prometni nesreči huje poškodovala. Podatki, ki zaledenijo kri po žilah in mogoče je čas, da se ne ukvarjamo več toliko z raziskavami in vzroki za nesreče, ki so jasni, ampak začnemo spreminjati zakonodajo. Če tudi v smeri, da je potrebno vsake 3 lete obnoviti znanje Cestno prometnih predpisov. In vi, če bi vam zdajle dali pisati test CPP bi ga opravili?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments