Naprej na vsebino

Se prehrani v osnovni šoli obetajo boljši časi?

Avtor: Alenka Gabrovec

V kolikor imate ali ste nedavno nazaj imeli otroka v javni osnovni šoli, ste se po vsej verjetnosti vsaj enkrat soočili s pogovorom o ustreznosti prehrane v osnovni šoli. V očeh staršev je zadeva čisto preprosta – kuharji naj kuhajo dobro, zdravo in okusno hrano, če jo že plačujejo. Le malokomu je mar tudi za to, da so kuharji pri tem omejeni, na eni strani z javnimi razpisi, ter njihova nabava živeža ne pomeni pojdi in kupi, ampak poskrbi najprej za birokratsko zahtevo, izberi najcenejšega ponudnika, naroči in iz tistega, kar si dobil ustvari nekaj, pri tem pa upoštevaj še vsa pravila, ki ti narekujejo kako mora biti hrana pripravljena, če ravno je večino le teh ostalo v letu 1992. Druga težava s katero se soočajo je vsekakor pomanjkanje kadra ter absolutno prenizka plača.

V boj za spremembo slednje težave se je podal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in je ministra za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), dr. Jerneja Pikala opozorili o neustreznosti normativov za zaposlene v kuhinjah v javnih zavodih na področju vzgoje in izobraževanja. Žalostno je to, da sicer MIZŠ tudi ugotavlja, da so trenutni normativi neprimerni, a predlog sprememb Pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole v delu, ki bi izboljšal normativ za zaposlene v kuhinji, ni bil sprejet. Zato so v SVIZ ministru predlagali podobno spremembo normativov.

Zaposleni v kuhinji že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere

Na neustrezne normative, ki v različnih pravilnikih določajo zaposlitev potrebnega števila delavcev v kuhinjah vzgojno-izobraževalnih zavodov, zaposleni v kuhinji opozarjajo dlje časa.

Ideja o tem, kaj je ustrezna prehrana se razlikuje med otroci in starši. Otroci bi po večini raje jedli junk food, starši pa želijo zdravo prehrano, slednje otroci v šoli pogosto ne jedo, ter prihajajo domov lačni. Vsega pa so krivi kuharji. Foto: Pixabay

Pred dvema letoma se je sicer na podlagi dogovora med sindikati javnega sektorja in Vlado RS v katalog delovnih mest umestilo novo delovno mesto dietnega kuharja. Vendar se v vsem tem času to delovno mesto ni uveljavilo v praksi, kajti Normativ za OŠ še vedno ne določa sistemizacije in zaposlovanja na tem delovnem mestu.

Grozljivo pa je dejstvo, da se normativi praktično niso spremenili že vse od leta 1992, na kar opozarjajo tudi javne šole in zavodi, ter Nacionalni inštitut za javno zdravje v okviru strokovnega spremljanja šolske prehrane.

Prav tako Normativi za OŠ niso sledili novemu Zakonu o šolski prehrani, ki je uvedel obvezno pripravo dietnih malic in obvezno upoštevanje Smernic za prehranjevanje v VIZ zavodih, ter spremembam predpisov s področja varne hrane, vključno z uvedbo HACCP sistema. Normativi za OŠ prav tako ne upoštevajo bistveno spremenjenih pogojev dela zaradi priprave vedno večjega števila dietnih obrokov.

Zaposleni v kuhinji ne zaslužijo niti minimalne plače

Nerazumljivo pa je tudi, da je večina delavcev v kuhinjah zaposlena na delovnih mestih kuhar IV ali pomočnik kuharja v nižjih tarifnih razredih. Začetni plačni razredi osnovnih plač na teh delovnih mestih so uvrščeni pod minimalno plačo. Začetni plačni razred Kuharja IV je 17. plačilni razred, kar znaša 824,84 evrov bruto (583,78 evrov neto), Kuharski pomočnik (III. tarifni razred) je uvrščen v 14. plačni razred, kar znaša 733,27 evrov bruto (523,86 evrov neto).

Čisto razumljivo je, da se zaradi prenizkih plačnih razredov kuharja ter hkratne velike odgovornosti na razpise ne javi noben ustrezen kandidat, ter si že zaposleni najdejo delo drugje.

SVIZ podal predlog sprememb normativov

Glavnega odbora SVIZ je zaradi nevzdržnih in absurdnih razmer kuharjev v pomočnikov v osnovnih šolah podal predlog sprememb normativov za osnovno šolo za pripravo malic in dietnega kuharja, ki nekoliko dopolnjuje nedavni predlog MIZŠ. Ta obsega:

– Znižanje normativa oz. več zaposlenih na delovnem mestu kuhar za pripravo malic v OŠ, in sicer iz 400 učencev za 1 kuharja na 300 učencev na 1 kuharja;

– Predlog določa tudi sistemizacijo kuharja v V. tarifnem razredu (ne le v IV.) na način, da mora zavod sistemizirati delovno mesto v tistem tarifnem razredu, za katerega izobrazbo zaposleni kuhar dejansko ima;

– Določa sistemizacijo dietnega kuharja za pripravo dietnih malic za oba tarifna razreda, pri čemer zavod mora sistemizirati delovno mesto v tistem tarifnem razredu, ki ga kuhar dejansko ima. Pri tem povzemamo že predlagana zahtevana znanja oziroma izobrazbo za zaposlitev dietnega kuharja.

Iz SVIZ-a so ministra dr. Jerneja Pikala pozvali k natančni preučitvi predloga in čimprejšnjemu odzivu nanj. Ko bodo odziv dobili, bodo to tudi sporočili.

Foto: Pixabay

Ustrezna prehrana otrok v šolah je zelo pomemben dejavnik otrokovega razvoja. Kajti le ustrezna prehrana je tudi hrana za možgane otrok in jim omogoča, da 5 do 8 ur lahko v šoli preživijo bolj zbrano, ne da so zaradi sladkorja, ki je v hrani na pol hiperaktivni, impulzivni, ter se hitro utrudijo in zgubijo koncentracijo. Ko boste naslednjič bentili nad tem, kako slaba je prehrana v vaši šoli je mogoče bolje, da v sklopu sveta staršev narediti to, kar vam pravilniki omogočajo in stopite korak proti kuharjem, ki že tako in tako imajo bistveno preveč omejitev, pravil in so jim vaši »dobronamerni predlogi« le še eno breme več.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice