Naprej na vsebino

Največji tiskalnik bankovcev v bankrot; Deutsche Bank napoveduje, da je prihodnost v kriptovalutah

Avtor: Marko Vidrih

Podjetje, ki tiska bankovce za 140 različnih držav in valuto v Združenem kraljestvu, opozarja o morebitnem bankrotu. De La Rue navaja, da se je pojavil velik dvom glede njihove prihodnosti. Obenem raziskovalni oddelek Deutsche Bank AG sporoča, da bi naslednje desetletje lahko pripadalo kriptovalutam, medtem ko sistem Fiat (papirnati denar) stoji na robu prepada. Poročilo preučuje tudi katere ovire za masovno sprejetje kriptovalut je potrebno premagati.

De La Rue, 198 let stara družba je za centralno banko Anglije tiskala bankovce od leta 1860. Je največji komercialni tiskalnik na svetu, ki s pogodbami s 140 centralnimi bankami ustvari približno tretjino bankovcev na svetu. Podjetje je oblikovalo 36 odstotkov vseh apoenov bankovcev v obtoku, navaja investicijsko raziskovalno podjetje Edison Group.

Foto: Pixabay

De La Rue se bori za preživetje odkar je pred dvemi leti proti francoskemu tekmecu izgubilo 400 milijonov funtov (približno 476 milijonov evrov) vreden posel tiskanja potnih listov za Veliko Britanijo. Prav tako sta podjetje prizadela dva ključna dejavnika: premik od gotovine do brezkontaktnih plačil s karticami in vse več spletnih nakupov. Samo prejšnji teden denimo je podjetje izgubilo 20 odstotkov svoje vrednosti.

Če De La Rue ne preživi udara digitalizacije, bi lahko 2.500 zaposlenih izgubilo službe.

Ali lahko kripto nadomestijo fiat valute?

Nemški bančni velikan Deutsche Bank je objavil poročilo raziskave Imagine 2030, ki med drugim izpostavlja potencialno rast kriptovalut v naslednjih desetih letih. Glede na poročilo, sedanjega Fiat sistema dolgoročno ni več mogoče vzdrževati.

Poročilo napoveduje, da bi se lahko v primeru nadaljevanja trenda kriptovalut in posledično še bolj zlomljenega Fiat sistema, papirnati denar ukinil, povpraševanje po alternativnih valutah, kot so zlato ali kriptovalute, pa močno povečalo.

Deutsche Bank v tem desetletju kriptovalute opisuje kot dodatne možnosti prenosa denarja in ne kot nadomestilo fiat valut. Toda, kot so raziskovalci zapisali v poročilu, naj bi do leta 2030 kriptovalute nadomestile fiat oziroma papiranti denar.

Bodo kriptovalute v prihodnjem desetletju masovno sprejete?

V skladu s poročilom morajo kriptovalute premagati tri glavne ovire za nadaljnje osvajanje trga. Najprej jih je potrebno legitimizirati v očeh vlad in regulatorjev. To pomeni stabilizirati ceno in dati koristi tako trgovcem kot potrošnikom.

Prav tako morajo omogočiti globalni doseg na trgu plačil. Vključiti je treba povezave s ključnimi deležniki – z mobilnimi aplikacijami, kot so Apple Pay, Google Pay, izdajatelji kartic, kot sta Visa in Mastercard, ter trgovci, kot sta Amazon in Walmart.

Da bi omogočili nemoten prehod na popolnoma digitalizirano platformo, mora biti finančni sistem pripravljen premagati vse vrste izpada ali kibernetskega napada.

Če je te izzive mogoče premagati, poročilo navaja, da je prihodnost gotovine ogrožena.

Katera kriptovaluta bo imela največjo vlogo v prihodnosti?

Od zgodnjih sedemdesetih let živimo v dobi razširjenih fiat valut. Od takrat ima skoraj ves obstoječi denar vrednost samo zaradi enega samega razloga, ki temelji na zaupanju in zlasti na zmožnosti vlad, da ohranijo vrednost državne valute. Pred tem je vrednost večine denarja, ki je obstajal v zgodovini, pokrivalo blago – običajno dragocena kovina, kot sta zlato ali srebro. Danes kriptovalute potencialne uporabnike prepričujejo na različne načine, bodisi tako da so podprte z določeno ali večimi fiat valutami, drugimi kriptovalutami, žlahtnimi kovinami, nepremičninami, premičninami ali pa uporabniki enostavno prepoznajo neverjetno dodano vrednost zaradi jasne matematične zasnove in popolne preglednosti valute, ki je ne nadzoruje nobena posamezna banka, vlada ali politik.

Foto: Pixabay

Z drugimi besedami, ljudje so pripravljeni kupiti denimo bitcoin z vladno izdano valuto (npr. evrom), ker vidijo vrednost v sistemu, ki vrača moč in kontrolo v roke uporabnikom namesto centralnim bankam.

Še nekaj razlogov, zaradi katerih podporniki kriptovalut vidijo vrednost v bitcoinu:

Omejena in predvidljiva količina – za razliko od evra ima bitcoin vnaprej določeno in omejeno količino, in sicer 21 milijonov bitcoinov, kar kontrira inflaciji.

Brezmejen – bitcoin lahko pošiljate kamorkoli in prejemate kjerkoli po svetu brez odobritve in pristojbin vlade ali banke.

Zasebnost – ni vam treba razkriti osebnih podatkov.

Hitrost – transakcije trajajo od nekaj sekund do nekaj minut, v nasprotju z običajnimi nakazili, kjer lahko postopek traja več dni.

Peer-to-peer – brez posrednikov.

Poceni denarni transferji –nedavno je oseba denimo brez težav prenesla 44.000 BTC (vrednih približno 280 milijonov evrov) za le 0,29 evra.  

Varnost – kriptografsko šifriran protokol.

Javna knjiga – povsem pregleden javni zapis o vseh transakcijah.

Decentraliziran – ko enkrat potrdimo nakazilo, ni več možnosti spreminjanja transakcije.

Katera kriptovaluta bi po vašem mnenju lahko imela pomembno vlogo v naslednjih 10 letih? Je morda bitcoin, ki velja za digitalno zlato? Ali je to lahko XRP kot kriptovaluta »novodobnih bank«? Ali pa je morda IOTA kot kovanec IoT?

Ne glede na katerega »konja« želite staviti, je najpomembnejši pogoj zanesljiv sistem izmenjave oziroma plačila, ki uporabniku olajša (danes za večino prepogosto zapleteno) upravljanje in plačevanje s kriptovalutami.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Zaposleni pri Applu se nočejo vrniti na delovna mesta, raje bi delali od doma

Zaradi spora glede opravljanja dela na daljavo je Apple že izgubil enega direktorja.

Prijava na e-novice