Skip to content

Cugelj: PVC okna v primerjavi z ALU okni

Karakteristike materialov okvirja pomembno vplivajo na lastnosti okna. Samo okno ima ključno vlogo pri določanju celotne energetske učinkovitosti stavbe.

V tem članku smo, glede na zadnje javno dostopne raziskave, s strokovnjaki iz družinskega podjetja Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. analizirali okna sestavljena iz dveh različnih vrst; aluminij (ALU) in polivinilklorid (PVC). PVC in ALU okvirje so v študijah preučevali na različnih parametrih, kot so; vplivi na okolje med proizvodnjo/ekstrakcijo materialov, odstranjevanjem in reciklažo okvirjev; utelešena energija, trajnost in življenjska doba ter vzdrževanje in popravilo okvirjev.

Okna so med najbolj občutljivimi elementi v ovoju stavbe, zaradi svoje vloge so pomembna ne le zaradi vplivov na notranje okolje, temveč tudi na energetsko učinkovitost same stavbe. Izboljšane lastnosti naprednih oken lahko privedejo do znatnih prihrankov energije kot neposrednega rezultata njihove uporabe.

Okna so sestavljena iz dveh osnovnih elementov, okvirja in zasteklitve. Okvir je včasih nadalje razdeljen na dva dela, pritrjen okvir in krilo. Material ogrodja ne predstavlja samo fizikalnih lastnosti, kot so debelina, teža in vzdržljivost okvirja, ampak ima velik vpliv tudi na toplotne lastnosti okna. Ker krila in okvir predstavljajo od 10 do 30 odstotkov celotne površine okenske enote, lastnosti okvirja pomembno vplivajo na vse zmogljivosti okna.

Foto: Cugelj

Za dosego ciljev trajnosti je treba sprejeti večdisciplinarni pristop, ki zajema številne značilnosti, kot so; varčevanje z energijo, izboljšana uporaba materialov, ponovna uporaba in recikliranje ter nadzor nad emisijami.

Proizvodnja/pridobivanje materialov in z njimi povezani vplivi na okolje

Med izbiro izdelkov je treba upoštevati vpliv sestavljivih materialov na okolje poleg tradicionalnih selekcijskih dejavnikov, tj. stroškov, razpoložljivosti in videza.

Aluminij je eden najbolj bogatih elementov v naravi. Aluminij v naravi obstaja le v kombinaciji s silicijem in kisikom ter pogosto železom v kamninah ali glini, imenovanih boksit. Zmogljivost aluminija, ki ga je mogoče enostavno reciklirati, je ena ključnih prednosti ALU oken. V svoji prvi obdelavi je sorazmerno drag material, deloma tudi zaradi velike količine energije, porabljene za taljenje glinice v aluminij. Ta poraba energije sama po sebi prinaša obremenitev okolja poleg velikih količin onesnaževal, ki se sproščajo med proizvodnim postopkom. Aluminij je mogoče večkrat reciklirati brez poslabšanja kakovosti.

Polivinilklorid je eden najpogostejših sintetičnih materialov, splošno znan kot »PVC«. Vsebuje klor, ogljik in vodik. PVC smola vsebuje skoraj 57 odstotkov klora, ostalo je vodik in ogljik, oba pa sta iz fosilnih goriv – predvsem zemeljskega plina in nafte. PVC se običajno proizvaja iz natrijevega klorida (soli) ter zemeljskega plina ali nafte. Potek pretvorbe EDC (etilen diklorida) v vinil klorid je klorovodikova kislina. Proizvodnja PVC-ja je energijsko intenziven proces.

Foto: Cugelj

Odstranjevanje in/ali recikliranje oken

Recikliranje materialov lahko namesto izdelave iz novih surovin bistveno zmanjša vpliv na okolje. Pomaga, če se lahko zmanjšata poraba energije in nastajanje odpadkov med ekstrakcijo ali proizvodnimi fazami materialov. Sposobnost recikliranja materialov je odvisna od njihove čistosti, tj. recikliranje kompozitov ali več materialov skupaj je precej zapleteno.

Aluminij je popolnoma čist material, kar omogoča lahko recikliranje ALU oken. Z recikliranjem aluminija se izognemo energetsko obsežnim postopkom in uporabi drugih kemičnih materialov.

Recikliranje PVC izdelkov zahteva razvrščanje odpadkov v generične materiale. Kakovost recikliranja je močno odvisna od ravni nečistoč, kot so drugi polimerni ali ojačitveni materiali. Ker so PVC okna mešanica materialov iz različnih virov je recikliranje tehnično in ekonomsko zelo težko, saj ustreznega ravnovesja aditivov v recikliranem PVC ni mogoče doseči z recikliranjem, ki ga sestavljajo različne formulacije in lahko vodi le do manj kakovostnega PVC materiala.

Razpoložljivost virov za PVC in ALU okna

Drugo pomembno vprašanje glede trajnosti PVC in ALU oken je razpoložljivost naravnih virov. Količina aluminija, ki je na voljo, sama po sebi ni zaskrbljujoča, saj je aluminij popolnoma reciklažen material. Viri za izdelavo PVC-ja, ki izhajajo iz ogljikovodikov, so na voljo brez točno določenih omejitev, vendar naj bi slednji pošli prej kot aluminij.

Trajnost in življenjska doba PVC in ALU oken

Vzdržljivost je odvisna od uporabe ustreznega izdelka, ki je pravilno nameščen in se pravilno in redno vzdržuje. Kakovost materiala igra pomembno vlogo pri določanju trajnosti in življenjske dobe, zlasti za PVC okna. Za oceno zmogljivosti in življenjske dobe oken je bila nedavno izvedena raziskava s pomočjo lokalnih stanovanjskih organov, geodetov in arhitektov v Združenem kraljestvu. Rezultati raziskave so razkrili pričakovano življenjsko dobo oken. Povzeti rezultati raziskave kažejo, da je življenjska doba ALU oken v povprečju 43,6 let, medtem ko velja, da ima PVC življenjsko dobo do 30 let.

Vzdrževanje in popravila PVC in ALU oken

ALU okna se lahko uporabljajo brez kakršne koli dodatne površinske obdelave, kar odstranjuje stroške rutinskega vzdrževanja. Za večjo površinsko zaščito in trajnost so ALU okna lakirana, način  lakiranja pa je odvisen od potreb in zahtev uporabnika.

Kljub temu da PVC okna ne potrebujejo pretiranega vzdrževanja, da bi ohranila svojo kakovost, je lahko površinska poškodba PVC okvirja precej problematična. Praske povzročajo delci iz zraka, katerih trdota je večja od PVC materiala. Praske sicer lahko odstranimo z uporabo ustreznih topil, a PVC okna v primeru poškodb ni enostavno popraviti in je za to potrebno najeti strokovnjaka.

Foto: Cugelj

Primerjava cen

Primerjava cen oken je izziv zaradi številnih dejavnikov, kot so kakovost uporabljenih materialov, funkcionalnost oken in tržni dejavniki, kot so popusti. Kakovost uporabljenega materiala je v primeru ALU oken precej dosledna, saj gre v glavnem za dve vrsti aluminijastih zlitin, ki se uporabljajo za okna, 6061 in 6063 in obe imata standardne kompozicije.

Ker ni standardne formulacije PVC oken so stroški odvisni od uporabljenih vrst dodatkov, odvisno od sestave s strani proizvajalca. Zato ni mogoče sklepati, da so stroški PVC oken dejavnik, ki temelji na kakovosti.

Splošna percepcija okenskih cen je, da so PVC okna nekoliko cenejša od ALU oken.

Zaključek: Katera so boljša PVC ali ALU okna?

Ugotovljeno je bilo, da imajo ALU okna višjo raven uporabljene energije v primerjavi z PVC okni. ALU okna povzročajo večjo obremenitev okolju, predvsem zaradi velike količine energije, ki je potrebna za proizvodni proces aluminija in onesnaževala, ki rezultirajo. Tudi PVC okna povzročajo veliko obremenitev za okolje; proizvodnja, uporaba in najpomembneje – faza odstranjevanja ter recikliranja. Na podlagi izvedenih raziskav je mogoče ugotoviti, da imajo ALU okna povprečno 43,6 in PVC okna do 30 let dolgo življenjsko dobo. Tako ALU, kot tudi PVC okna ne potrebujejo pretiranega vzdrževanja. Okna je potrebno redno čistiti, da ohranijo svoj estetski videz.

Primerjava cen oken je zaradi številnih dejavnikov precej težaven postopek. Splošno mnenje je, da so ALU okna malenkost dražja od PVC oken. Poroča pa se tudi, da prodajalna oken sledi geografskemu trendu; v centralni Evropi na trgu prevladujejo PVC okna, medtem ko so v južni Evropi prednostna izbira ALU okna.

ALU in PVC sta na splošno še zmeraj najboljši možni izbiri za vaša okna. Izbrati pa morate takšno, ki ustreza vašim potrebam in željam.

Foto: Cugelj

Za lažjo odločitev so vam na voljo svetovalci pri družinskem podjetju Cugelj PVC in ALU okna d.o.o., ki je v zadnjih 20 letih delovanja postalo sinonim za visoko kvalitetna PVC in ALU okna, s poudarkom na detajlih, ki stavbnemu pohištvu povečajo vrednost. Podjetje Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. ima lastne montažne ekipe ter nudi optimalni servis za dostopno ceno.

Na vaša dodatna vprašanja vam je na voljo prijazen strokovnjak iz podjetja Cugelj PVC in ALU okna d.o.o., ki ga lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca oziroma pokličete na 01 78 78 535 ali 040 840 069.

OBJAVA JE SPONZORIRANA

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice