Naprej na vsebino

Ljudmila Novak: evropski poslanci iz Slovenije nismo razklani, prav pa je, da imamo različna stališča.

Pred božičem, praznikom dneva samostojnosti in enotnosti in ob novem letu smo v zadnji letošnji oddaji gostili evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki to delo opravlja drugič. Nekdanja poslanka Državnega zbora, ministrica druge Janševe vlade in tudi tista predsednica stranke Nova Slovenija, ki je stranko popeljala nazaj v Državni zbor, je spregovorila tako o slovenski kot evropski politiki. Primerjala je tudi svoje delo evropske poslanke, z delom, ko je bila v Evropskem parlamentu prvič. Pravi, da je tudi pod vodstvom Mateja Tonina, njena stranka pripravljena na predčasne volitve, do katerih lahko pride. Na naše vprašanje, zakaj volivci pri nas vse pogosteje namenijo svoj glas tako imenovanim novim obrazom, je odgovorila: „To je naš skupni problem. Ljudje so nezadovoljni s politiko in potem pričakujejo, da bo nekdo, ki bo nov politični obraz boljši.“ S tem v zvezi se je dotaknila tudi zadnjega dogajanja okrog imenovanja koroške Slovenke Angelike Mlinar za ministrico.
Z Novakovo smo se dotaknili tudi dogajanja okrog izstopa Velike Britanija iz Evropske zveze, ki se bo zgodilo že zelo kmalu. „Spremembe bodo zagotovo. Zato je treba zaščititi državljane EU, ki živijo v Britaniji in tudi obratno, da bo prehod čim lažji in čim manj boleč.“
V nadaljevanju je spregovorila o odnosih med nami in Hrvaško ter se dotaknila tudi migracij, ki so še kako odvisne od Turčije. Dobršen del oddaje je gostja predstavila dogajanje v Evropskem parlamentu in povedala, kaj pričakuje od nove evropske komisijo, katere del je tudi izkušen slovenski komisar.
Ob koncu pogovora se je gostja dotaknila še lepih decembrskih praznikov, ko je čas, da jih v kar največji meri preživimo v krogu družine. Vsem je namenila tudi praznično voščilo.

Igor Gošte

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice