Naprej na vsebino

Zakaj ljudje zapuščajo Facebook in kaj to pomeni?

Avtor: Marko Vidrih

Število aktivnih uporabnikov Facebooka je doseglo zgodovinski vrh pri 2,45 milijarde uporabnikov. Če to postavimo v nek kontekst, približno 32 % svetovnega prebivalstva zdaj uporablja to platformo družbenih medijev, trend udeležbe pa še vedno narašča.

Z izjemo Googla, še nikoli ni bilo podjetja, ki bi tolikšno število ljudi uporabljalo njegove storitve. V tem kontekstu se morda zdi čudno govoriti o tistih, ki se odločajo zapustiti Facebook. Osebe, ki zapuščajo Facebook, predstavljajo majhen, nikakor pa nepomemben nasprotni tok.

Nedavna ameriška raziskava je razkrila, da je 9 odstotkov anketiranih pred kratkim izbrisalo svoj Facebook račun, nadaljnjih 35 odstotkov pa jih je sporočilo, da uporabljajo platformo družbenih medijev manj pogosto. Kljub gospodarskemu uspehu in priljubljenosti se zdi, da se v osrčju Facebooka nekaj dogaja.

Zakaj se ljudje odločijo zapustiti najmočnejše socialno omrežje na svetu?

Mnogi od tistih, ki izbrišejo Facebook profil, govorijo o splošno priznanih razlogih za zapustitev platforme: zaskrbljenosti zaradi t.i. echo chamber učinkov (situacije, v kateri se prepričanja širijo ali krepijo s komunikacijo in ponavljanjem znotraj zaprtega sistema), izogibanja zapravljanju časa in odlašanja ter negativnih psiholoških učinkov večne družbene primerjave. Toda druge razlage se zdijo bolj povezane s tem, kakšen Facebook postaja in kako se ta razvijajoča se tehnologija prepleta z osebnimi izkušnjami.

Čeprav bi marsikdo težko natančno razložiti, zakaj se je pridružili Facebooku, je jasno, da je platforma za mnoge začela v življenju igrati zelo drugačno vlogo. Pojem »oversharing« je obravnavan kot vidik tega, v kar se je Facebook spremenil, saj uporabniki menijo, da so njihovi profili preplavljeni z nepomembnimi informacijami.

Tisti, ki so se pridružili Facebooku v mladosti, ponavadi opisujejo, kako njihova družbena mreža postajajo prevelika. Velikost mreže Facebook »prijateljev« se zdi pomemben dejavnik pri tem, kako koristna in zaupanja vredna oseba smo.

Iz življenja vemo, da so družbene skupine, ki presegajo 150 ljudi, ponavadi prevelike, da bi lahko učinkovito delovale – to je t.i. Dunbarjevo število, imenovano po antropologu Robinu Dunbarju. Slednje kaže, da je v okviru Facebooka tistim z omrežji, ki jih sestavlja več tisoč ljudi, težko zaupati (tudi ko uporabljajo stroge nastavitve zasebnosti).

Nadaljnja, pogosto izpostavljena težava oseb, je dolžina časa, ki ga porabijo, da svoje življenje arhivirajo in urejajo na Facebooku. Njihov arhiv na Facebooku pogosto sega v čas, ko so bili manj izbirčni pri kreiranju svojih digitalnih profilov. Tako neprevidno deljenje, denimo slike, je zdaj grožnja socialni podobi, ki jo želijo vzpostaviti v odrasli dobi.

Ponavljajoča se tema je družbena zaveza, da ste na Facebooku. Medtem ko Facebook ljudem omogoča, da ostanejo povezani s prijatelji, družino in skupnostmi, lahko osebi v veliko primerov tudi škodi, včasih celo tako, da se ta sploh ne zaveda.

Kakšne so posledice zapustitve družbenega omrežja?

Čeprav Facebook morda še vedno raste, tisti, ki zapustijo platformo, razkrivajo zanimive trende, ki namigujejo, kako se bodo razvijali prihodnji odnosi s pametno tehnologijo in socialnimi mediji.

Smo v dobi (zgodovinsko brez primere) priložnosti za družbeno povezanost in udejstvovanje. Tisti, ki zapustijo Facebook, so na enem koncu spektra, ki ga vsi poseljujemo, ko se trudimo in delamo skozi vprašanja digitalne identitete, odgovornosti in kolektivnih navad.

Zapuščanje družbenih omrežij je ena od številnih možnosti, ki jih lahko izberemo med poskusom raziskovanja sveta in odkrivanjem sebe. Toda izbris s Facebooka ni samo postopek, kako ljudje na novo definirajo svoj digitalni jaz. Slednje je tudi odgovor na naraščajoče napetosti med razvijajočo se tehnologijo in socialnim življenjem.

Ko se ekonomski model Facebooka spreminja (tako v obsegu, intenzivnosti kot tudi v dobičku), se zdi verjetno, da bo naletel na jasne ovire za njegovo družbeno koristnost in zaželenost. Tu seveda začnemo spopad vrednot znotraj samega Facebooka, saj ta poskuša uskladiti svojo izraženo željo po povezovanju sveta s svojim visoko monetiziranim načinom delovanja.

Majhno število ljudi, ki izbrišejo Facebook profil, ne bo spremenilo Facebookovega ekonomskega modela, lahko pa spremeni vsakega posameznika posebej.  

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice