Naprej na vsebino

Je najhitreje rastoča država na svetu zašla s poti?

Avtor: Marko Vidrih

BDP Indije je v zadnjih nekaj letih rasel med 7 in 8 odstotkov, kar je najhitrejša stopnja rasti na svetu. Vendar se je v zadnjem letu opazno upočasnil: stopnja rasti se je v tretjem četrtletju lanskega leta znižala na 4,5 odstotkov, kar je najnižja stopnja v zadnjih šestih letih.

Mednarodni denarni sklad (IMF), Svetovna banka in OECD so svojo zaskrbljenost izrazili oktobra, potem ko je Indijska rezervna banka zmanjšala predvideno stopnjo rasti države na 6,1 odstotkov za obdobje 2019–20. To je bila posledica hudega upada zasebne potrošnje in oslabitve rasti industrije ter storitev. Kljub številnim znižanjem obrestnih mer v letu 2019 je centralna banka decembra ponovno znižala napoved gospodarske rasti – tokrat na 5 odstotkov. Torej, kje se je zapletlo?

Gospodarske težave

K upadu gospodarske rasti Indije so prispevali številni dejavniki. Ko je bila stranka Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendraja Modija leta 2014 prvotno izvoljena za vodenje države, je prevzela šibek bančni in finančni sektor, obremenjen s slabim dolgom in resnimi težavami s prevarami. To je otežilo posojila bank in sprožilo upad potrošnje, poslovnih naložb in izvoza.

Vlada je izvedla reforme, kot je zagotavljanje dodatnega kapitala bankam, uvedla nova stečajna pravila za dodatno zaščito posojilodajalcev in utrdila državne institucije, ki prevladujejo v tem sektorju. Kljub temu so banke ostale krhke.

Indijsko gospodarstvo: vir ft.com
Foto: Pixabay

Ob tej težavi so velik del povpraševanja po kreditih ubrale tako imenovane nebančne finančne družbe. Zdaj so slednje odgovorne za približno petino vseh posojil v državi, vendar so bile v zadnjem času tudi same v težavah, saj so se roki vračil prekomerno podaljšali, kar je ogrozilo njihov model financiranja. To je ljudem otežilo pridobivanje posojil za vozila in hipoteke. Eden od teh posledic je krč na trgu stanovanjskih nepremičnin. Vlada je ponovno stopila v pomoč in ponudila dokapitalizacijo teh institucij.

Hkrati Modijev načrt za povečanje gospodarskega prispevka proizvodnje s 15 na 25 odstotkov BDP ne napreduje prav po načrtih. Vodilna pobuda, katere cilj je pritegniti več proizvodnih pogodb tujih podjetij, ni obrodila sadov.

Že tako slabe rezultate Indije so stalni mednarodni trgovinski spori med ZDA, Kitajsko in EU, še poslabšali. Indija je v ozračju vse večjega protekcionizma upadala. Primanjkljaj tekočega računa države, ki je merilo uvoza in izvoza, se je v zadnjem letu povečal z 1,8 odstotkov v letih 2017–18 na 2,1 odstotkov v 2019, kar je največ v zadnjih šestih letih.

Medtem se je brezposelnost močno povečala. Oktobra 2019 je dosegla najvišjo stopnjo 8,5 odstotkov, stopnja delovne udeležbe pa je padla na komaj polovico odraslih. Obstaja vse več pomislekov, da bi to lahko vodilo v politično nestabilnost.

Kaj sledi?

Rešitve indijske gospodarske krize verjetno ne bodo enostavne ali hitre. Ko so v oktobru IMF in drugi izrazili zaskrbljenost, niso samo reagirali na upočasnitev. Dvomi so se pojavili o kakovosti rasti, ki je vključevala zelo malo naložb zasebnega sektorja in je bila »zakrinkana« s poceni uvozom nafte; da bi država postala učinkovitejša in manj odvisna, so pozvali tudi k dolgoročnim strukturnim reformam

Modi, ki je bil leta 2019 ponovno izvoljen za predsednika vlade, je v zadnjih mesecih sprožil različne reforme. Sem spadajo nižje stopnje davka od dobička pravnih oseb s 30 na 22 odstotkov; znižanje davčnih stopenj od dohodkov pravnih oseb za naložbe v rastlinske proizvodne obrate s 25 na 15 odstotkov; povečanje omejitev neposrednih tujih naložb v različnih sektorjih in sankcioniranje znižanja obrestnih mer. Njegova uprava je uspešno zmanjšala tudi birokracijo, zaradi česar se je Indija povzpela s 134. na 77. mesto lestvice Svetovne banke, ki ocenjuje težavnost poslovanja.

Foto: Pixabay

Do zdaj to sicer ni spodbudilo gospodarstva. Veljavni zakoni o delovni sili in odkupu zemljišč so arhaični in jih je treba nujno obravnavati, da se ponovno vzpostavi zaupanje podjetij. Vlada mora nadaljevati z izboljšanjem bančnega sektorja, vključno s strožjimi predpisi glede posojil in okrepljenim nadzorom regulatorjev. Dokler se te zadeve ne rešijo, bo težko videti, da bi Indija spet začela izkoriščati svoj velik potencial.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice