Naprej na vsebino

[Šokantno]: Migranta mu ukradla in razbila avto, a tožilstvo meni, da je takšno dejanje majhno

Avtor: Metod Kranjc

Lani oktobra sta maroška ilegalna pribežnika z dvorišča stanovanjske hiše v okolici Brežic odpeljala avto, se z njim odpeljala in na regionalni cest Litija – Zagorje povzročila prometno nesrečo, ter avto popolnoma uničila. O tem smo sicer že poročali. Maročanoma so takoj po nesreči odvzeli prostost, ter ju še isti dan izpustili. Seveda sta zaprosila za azil, ter bila nameščena v azilni dom. Iz katerega sta slab mesec kasneje pričakovano pobegnila. Ali je policija ravna prav, ko ju je izpustila, če ravno so lahko sklepali, da bosta pobegnila, je težko reči. Saj nam niso poznane vse okoliščine tega dogodka. Če ravno ni videti, da je pravo vedno pravično, so zakoni le pravila, ki se jih je potrebno držati. Tudi takrat, ko to ni najbolj smiselno.

Krško sodišče meni, da je podana nesorazmernost med pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon

V luči takšnega nesmisla lahko beremo odločitev Okrožnega državnega tožilstva v Krškem, ki je v zgoraj omenjenem primeru odločilo, da kazensko ovadbo zoper Maročanoma zavrže, ker je podana nesorazmernost med pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Preprosto povedano, ukradla sta premalo vreden avto, ali mogoče nepomembnemu državljanu, ki bo avto, vreden po uradni oceni 3.000,00 evrov, že prebolel in si kupil novega.

Tožilstvo sicer v obrazložitvi potrdi, da sta osumljena s svojim dejanjem izpolnila vse znake kaznivega dejanja. Kljub temu je tožilec menil, da so okoliščine, v katerem je bilo dejanje storjeno in njune osebne okoliščine dovolj močan argument, da ovadbo zavrže. Kar se bere kot  navodila kako pravilno odtujiti avto. Ilegalno vstopiš v državo, zaradi česar te po 308. členu KZ-1 lahko kaznujejo z zaporom od treh mesecev do treh let ali z denarno kaznijo, ter odtujiš avto, ki je vreden manj, kot bi bil sam postopek, če te slučajno pri dejanju dobijo.

Bolj kot malce nerazumna odločitev tožilstva bodejo v oči Splošna navodila o pogojih pri odločanju v primerih nesorazmernosti med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon, ki jih je podalo Vrhovno državno tožilstvo. Namreč po definiciji je nesorazmernost podana če:

  • je njegova nevarnost neznatna zaradi narave ali teže dejanja,
  • so škodljive posledice neznatne ali jih ni,
  • zaradi drugih okoliščin, v katerih je bilo storjeno in zaradi nizke stopnje storilčeve krivde ali
  • zaradi osebnih okoliščin na strani storilca.

Potemtakem, lahko ob dobrem odvetniku, ki bo znal podati odlično razlago okoliščin, storimo kar nekaj kaznivih dejanja.

Civilna tožba ali kar tožba proti vladi

“>Dejanu Šnebergerju, lastniku ukradenega avtomobila sedaj ostaja le t.i. civilna tožba, ki jo bo moral vložiti v teh dneh. Če bosta toženi stranki Maročana im Šneberger zelo malo možnosti za uspeh. Trenutno se ne ve, kje ilegalna pribežnika sta in če bi ju slučajno našli se poraja novo vprašanje – ali lahko lastniku povrneta narejeno škodo. Torej bi si v najboljšem primeru »pridelala« zaporno kazen in izgon iz države. Nastale stroške bi pa plačali državljani.

Glede na to, da pa je posredno krivo ministrstvo za obrambo, s Karlom Erjavcem na čelu, bi bilo mogoče bolj ustrezna tožba zoper njega. Ilegalna pribežnika sta vsekakor Šnebergerja oškodovala, ne zgolj za vrednost avtomobila, ampak za bistveno več. Le on ve, kako je živeti v okolju, kjer nikoli ne veš, kdo ti bo kaj odtujil, ali ti celo vlomil v hišo, ti kaj naredil … ob tem pa se tisti, ki bi morali poskrbeti za tvojo varnost igrajo resničnostni šov »Reševanje vojakov«, skrbijo za blatenje svoje stanovske kolegice in skušajo prepričati državljane, da smo varna država, če tudi je že dolgo jasno, da imamo bistveno premalo policistov, vojska pa še za mir ni pripravljena.

Zaskrbljujoče je to pometanje težav pod preprogo, preusmerjanje pozornosti iz alarmantnih zadev in obljubljanje gradov v nebesih. Prvi korak k reševanju težav je, da si težavo priznaš in jo spremeniš v izziv. Dokler pa lažeš sebi in drugim, da težav ni, vodil to le v pogubo.

1
Komentarji

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
trackback

[…] in niso sami vplivali, znajdejo v takšni situaciji. Pred kratkim je podobno oprostilno osnovo zavzelo tudi slovensko sodišče. Veliko je bilo tudi govora, kako se ilegalnim pribežnikom kršene osnovne človekove pravice, ko […]

Prijava na e-novice