Skip to content

[Šokantno]: Migranta mu ukradla in razbila avto, a tožilstvo meni, da je takšno dejanje majhno

Avtor: Metod Kranjc

Lani oktobra sta maroška ilegalna pribežnika z dvorišča stanovanjske hiše v okolici Brežic odpeljala avto, se z njim odpeljala in na regionalni cest Litija – Zagorje povzročila prometno nesrečo, ter avto popolnoma uničila. O tem smo sicer že poročali. Maročanoma so takoj po nesreči odvzeli prostost, ter ju še isti dan izpustili. Seveda sta zaprosila za azil, ter bila nameščena v azilni dom. Iz katerega sta slab mesec kasneje pričakovano pobegnila. Ali je policija ravna prav, ko ju je izpustila, če ravno so lahko sklepali, da bosta pobegnila, je težko reči. Saj nam niso poznane vse okoliščine tega dogodka. Če ravno ni videti, da je pravo vedno pravično, so zakoni le pravila, ki se jih je potrebno držati. Tudi takrat, ko to ni najbolj smiselno.

Krško sodišče meni, da je podana nesorazmernost med pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon

V luči takšnega nesmisla lahko beremo odločitev Okrožnega državnega tožilstva v Krškem, ki je v zgoraj omenjenem primeru odločilo, da kazensko ovadbo zoper Maročanoma zavrže, ker je podana nesorazmernost med pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Preprosto povedano, ukradla sta premalo vreden avto, ali mogoče nepomembnemu državljanu, ki bo avto, vreden po uradni oceni 3.000,00 evrov, že prebolel in si kupil novega.

Tožilstvo sicer v obrazložitvi potrdi, da sta osumljena s svojim dejanjem izpolnila vse znake kaznivega dejanja. Kljub temu je tožilec menil, da so okoliščine, v katerem je bilo dejanje storjeno in njune osebne okoliščine dovolj močan argument, da ovadbo zavrže. Kar se bere kot  navodila kako pravilno odtujiti avto. Ilegalno vstopiš v državo, zaradi česar te po 308. členu KZ-1 lahko kaznujejo z zaporom od treh mesecev do treh let ali z denarno kaznijo, ter odtujiš avto, ki je vreden manj, kot bi bil sam postopek, če te slučajno pri dejanju dobijo.

Bolj kot malce nerazumna odločitev tožilstva bodejo v oči Splošna navodila o pogojih pri odločanju v primerih nesorazmernosti med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon, ki jih je podalo Vrhovno državno tožilstvo. Namreč po definiciji je nesorazmernost podana če:

  • je njegova nevarnost neznatna zaradi narave ali teže dejanja,
  • so škodljive posledice neznatne ali jih ni,
  • zaradi drugih okoliščin, v katerih je bilo storjeno in zaradi nizke stopnje storilčeve krivde ali
  • zaradi osebnih okoliščin na strani storilca.

Potemtakem, lahko ob dobrem odvetniku, ki bo znal podati odlično razlago okoliščin, storimo kar nekaj kaznivih dejanja.

Civilna tožba ali kar tožba proti vladi

Powered by Contextual Related Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice