Naprej na vsebino

10 tehnoloških trendov, ki bodo v 2020 vplivali na naše življenje

Avtor: Marko Vidrih

2020 – leto v katerem bomo opazili transformacijske spremembe. Leto v katerem bomo vse začeli deliti z roboti. Leto ko bo tehnologija spremenila naša življenja.

Spodaj je prikaz vrhunskih tehnoloških trendov, ki bodo močno vplivali na življenje kot ga poznamo.

Trend 1: Prelomni trenutek umetne inteligence (AI) v proizvodnji

V letu 2020 se bo stopnjevalo prepoznavanje čustev in računalniški vid AI, kar bo privedlo do prelomnega trenutka v proizvodnji.

Na trgu po uporabi AI tehnologij za proizvodnjo trenutno izstopajo tri ameriška startup podjetja – Vicarious, Kindred in Osaro. Tehnologija Kindred se uporablja za avtomatizacijo dela distribucije za blagovne znamke oblačil, kot je GAP. Vicarious pa že privablja naložbe Marka Zuckerberga, Jeffa Bezosa in Elona Muska.

Trend 2: Praktična uporaba interneta stvari (IoT)

IoT je vroča tema, vendar danes še ni toliko osrednjih aplikacij, kot je bilo sprva napovedano. Predvideva se, da bo z uveljavitvijo tehnologije 5G število povezanih naprav in glavnih aplikacij IoT doseglo nov vrhunec.

Amazon je pred kratkim predstavil Amazon Go, sistem, ki uporablja IoT in tehnologijo strojnega vida, da potrošnikom olajša nakupovanje. Okolje bo uporabljalo več senzorjev in vidnih tehnologij, kar bo omogočilo bolj razširljive IoT rešitve. Startupi Standard Cognition (ZDA), Accel Robotics (ZDA), Trigo (Izrael), Grabango (ZDA) in AiFi (ZDA) zagotavljajo podobne storitve kot Amazon Go.

Trend 3: Povečano povpraševanje po procesni moči računalnikov

V letu 2020 bo potreba po večji zmogljivosti strojne računalniške strojne opreme, saj boljši senzorji in večji modeli AI zdaj omogočajo številne nove aplikacije. Vedno večja je potreba po shranjevanju več podatkov in vedno več poslovanja brez pošiljanja podatkov v oblak.

Startupi kot so SambaNova (ZDA), Graphcore (ZDA), Cerebras (ZDA), Wave Computing (ZDA) in Syntiant (ZDA) so razvili arhitekture za obravnavanje povečanega povpraševanja. Visokozmogljivi AI čipi, znani kot nevromorfni ali možganski čipi, posnemajo strukturo možganov in obdelujejo vrhunske AI algoritme.

Trend 4: Komercializacija uporabe kvantnega računalništva v množičnem obsegu

Pričakuje se, da se bo leta 2020 začela doba kvantnega računanja. Kvantno računalništvo naj bi bilo sprva usmerjeno v največje težave v industriji, kot sta zdravstvena oskrba in energija. Leta 2020 bo za zdravljenje raka, nadzor nad jedrsko energijo in analizo DNK potrebna sposobnost ravnanja z velikimi podatki.

Korporacije IBM, Google, Intel, Microsoft in Alibaba so se »preselile« v kvantno računalništvo. Startupi Rigetti (ZDA), D-Wave Systems (Kanada) in QC Ware (ZDA) pa razbijajo mite kvantnega računalništva.

Trend 5: Evolucija vesoljskih tehnologij

Človeštvo se bo leta 2020 začelo vračati v vesolje, ki ga bo v veliki meri vodil zasebni sektor. Znatni napredek v vesoljskem sektorju danes kažeta SpaceX in Blue Origin.

SpaceX razvija raketo Starship, ki bo lahko ponovno uporabila celotno karoserijo rakete. Tudi na Kitajskem vlada in zasebna podjetja (primer: LinkSpace) močno napredujejo v vesoljski tehnologiji.

Trend 6: Nova doba interneta – uvedba 5G in Starlink širokopasovne internetne tehnologije

Pojavilo se bo novo tekmovanje o tem, kdo lahko hitreje požene 5G v množično porabo potrošnikov. Druga vroča tema je Starlink Broadband, ki ga načrtuje SpaceX.

Do leta 2020 bo izstreljenih kar 2500 satelitov. Za nekatere uporabnike v Severni Ameriki to pomeni novo obdobje širokopasovnega interneta. Starlinkov širokopasovni internetni sistem se bo do leta 2023 povečal na 12.000 satelitov, čemur bo sledilo še dodatnih 30.000 satelitov. SpaceX bo od leta 2020 zagotavljal hitrejši internet.

Trend 7: Evolucija zdravstvene oskrbe – napovedi na ravni genoma

V tematiki preventive je digitalno zdravstveno varstvo doživelo veliko novosti. V ZDA startupa 23andMe in Color vodita v analizi genomov, Genesis Healthcare izstopa na Japonskem in Genoplan v Koreji. Ta podjetja uporabljajo gensko analizo za preučevanje bolezni in zagotavljanje metod preprečevanja oziroma zdravljenja.

Evolucija AI bo izboljšala kakovost zdravljenja. Leta 2020 bodo z uporabo AI diagnosticirali številne medicinske slike, posnete z MRI, CT in rentgenskimi žarki. Startupa Enlitic in Zebra Medical Vision sta na tem področju vodilna.

Trend 8: Evolucija v kmetijstvu – tehnologija za učinkovito gojenje pridelkov

V kmetijstvu izstopajo podjetja, ki ponujajo izdelke, ki uporabljajo računalniški vid, AI in velike podatke (Big Data). V letu 2020 bo običajno spremljati rast pridelkov z računalniškim vidom Ceres Imaging (ZDA), Taranis (Izrael), Farmwise (ZDA).

Tehnologijo za izboljšanje učinkovitosti rasti pridelka bodo izboljšala tudi podjetja za kmetovanje v zaprtih prostorih, kot je Bowery Farming (ZDA), ki jih financira GV.

Trend 9: Razvoj tehnologije avtonomne vožnje

Avtonomna vožnja je že nekaj časa vroča tema, čeprav stopnja 5 (popolnoma avtonomna) še ni bila dosežena. Nekateri Teslini avtomobili se lahko na avtocesti preklopijo v način avtopilota, vendar je to mogoče le do stopnje 2 (avtomobil prevzame nadzor v kritičnih situacijah) ali 3. stopnje (voznik mora biti še vedno prisoten in nadzoruje vožnjo).

Tehnologija za razumevanje podrobnih razmer na cesti s strani AI se razvija. Startupi Prophesee (Francija), Perceptivni avtomati (ZDA) in Humanising Avtonomija (ZDA) izstopajo kot vodilni. Stopnja 5 naj bi bila dosežena do konca leta 2020.

Trend 10: Praktična uporaba blockchain tehnologije

Z rastjo blockchaina so pozornost pritegnila predvsem plačilna podjetja in podjetja ki delajo na izboljšanju varnosti – kot je Chainalysis, ki razvija tehnologijo protiukrepa proti pranju denarja.

Leta 2020 bodo večje institucije uvedle blockchain, da bi preprečile obsežno uhajanje informacij in internetne goljufije. Kitajska je odobrila uvedbo blockchaina v storitvah, kot so ICBC (China Industrial and Commercial Bank), Alibaba Group, China Southern Airlines itd. Leta 2020 bo blockchain dobil širšo praktično uporabo.

Tehnologije, ki spreminjajo svet

Teh 10 tehnologij bo v letošnjem letu spremenilo svet. Čeprav obstajajo pomisleki glede vpliva tehnologij na človeško delovno silo, bi lahko rekli, da bo leto 2020 čas inovativnosti, saj bomo ljudje bolje izkoristili tehnologijo. Kam nas bo to popeljalo pa … bomo videli.

Napovedi so izraz avtorjevega mnenja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice