Naprej na vsebino

Nekateri srednješolski razredi bogatejši za zabojček sadja

Avtorica: Katja Gantar

V sredo, 15. 1. 2020, je nekatere razrede iz savinjskega konca razveselil zabojček raznolikega sadja. Šlo je za projekt Izvozniki.si, čigar namen je združevati izvozna podjetja in njihove partnerje. Zabojček sadja so dijaki in dijakinje dobili z več razlogov: da opazijo projekt, del katerega bodo morda kmalu sami, ter da še bolj ozavestijo pomen uživanja zdrave hrane. Gre namreč za družbeno odgovorna podjetja, ki so na zdrav način želela podpreti svoje bodoče zaposlene. Njihovo obdarovanje je potekalo v sodelovanju s spletno trgovino E-branjevka.

Ekskluzivno za Slovenec.org smo se pogovarjali z Moniko Klinar, direktorico projektov za časnik Finance, ki nam je povedala, da gre za projekt, v katerega je vključenih več kot 90 podjetij iz različnih gospodarskih panog. Njihov namen je o teh podjetjih širiti dober glas z najrazličnejšimi aktivnostmi. Ena od teh je bila tudi akcija razdeljevanja vitaminskih zabojčkov v preteklem tednu.

»V prvi vrsti gre za spletni portal Izvozniki.si, ki je projekt časnika Finance. V njem imamo enkrat tedensko rubriko, ki razkriva del vsebine projekta Izvozniki.si, enkrat tedensko pa objavljamo tudi v reviji Manager. Sicer v podporo projektu štirikrat letno organiziramo izvozne fokuse – to so dogodki za različna mikro in mala izvozna podjetja, ter enkrat letno osrednji dogodek: Konferenco slovenskih izvoznikov. V okviru tega projekta poteka tudi projekt Tovarna leta, kjer pišemo o izvoznih podjetjih ter izdajamo na enajstih trgih tujejezično revijo z naslovom Slovenija vas vabi!, kjer pišemo o uspehih slovenskih izvoznih podjetjih in jim tako pomagamo pri njihovem preboju ter večji prepoznavnosti na tujih trgih. Revija je prisotna na nemškem, ruskem, avstrijskem, italijanskem trgu, v ZDA, Veliki Britaniji …,« pravi Monika Klinar.

Sicer je namen projekta Tovarna leta poudarjati dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij, opozarjati na njihov pomen za dosežene gospodarske rezultate Slovenije ter povezovati in združevati vodilne ljudi v proizvodnji. Vsako leto se znotraj tega projekta izbere tudi najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji – to je tovarno leta.

Zabojčke sadja je prejelo 44 zadnjih oddelkov Šolskega centra Celje, in sicer 8 oddelkov Višje strokovne šole, 11 oddelkov Srednje šole za strojništvo in mehatroniko in medije, 6 oddelkov Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, 4 oddelki Gimnazije Lava, 4 oddelki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja in 11 oddelkov Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko. Zabojčki so vsebovali jabolka, hruške, mandarine, banane in pomarančne.

Sogovornica pravi, da je bil odziv šol izjemno pozitiven, sploh zaradi dobrega zgleda, saj je sadje več kot odlična alternativa visokokaloričnim prigrizkom, ki so sicer med srednješolci in srednješolkami prisotni v preveliki meri.

Ker že dolgo ne velja več rek, da eno jabolko na dan prežene zdravnika stran, so aktivnosti, ki spodbujajo zdrav življenjski slog v vseh starostnih skupinah – med mladimi pa še posebej – več kot dobrodošle. Če zraven spoznaš še svojega bodočega zaposlovalca, zna življenje biti res potica.

Foto: E-branjevka

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice