Naprej na vsebino

Kam na festival v letu 2020?

Festival je bil Slovencem prvič predstavljen kot glasbeni spektakel. Beseda festival je v slovenski prostor vstopila kot orodje marketinga angleških glasbenih festivalov. Že skozi zgodovino je festival svojevrstno pomembno vlogo v družbi. V preteklosti so bili festivali sicer bolj namenjeni različnim praznovanjem in tradiciji, medtem, ko so v sodobnem času festivali bistveno drugačni. Že v starem Egiptu so poznali festivale, toda tam so imeli festivali v večini religiozno vsebino. Festivali, ki so jih praznovali Egipčani, so bili tudi v znamenju različnih zahval daritev različnim bogovom. Za Egipčane so festivali predstavljali počitek in razvedrilo, kar je na nek način v bistvu ena izmed rdečih niti festivalov tudi danes.

V današnji družbi poznamo mnogo različnih festivalov, ki se razlikujejo po dolžini in obliki. Veliko festivalov je tudi verske narave, nekateri imajo kulturni pomen, nekateri pa zaznamujejo celo menjavo letnih časov. Poznamo mnogo festivalov, ki so lahko povsem banalne vsebine, kot so na primer Festival nakupov in zabave, glasbenih festivalov ali festivalov, ki imajo povsem drugačen namen in vsebino. Navadno potekajo v samih središčih ali pa na obrobju različnih skupnosti in mest. Že od vsega začetka naprej pa imajo festivali zraven tudi noto turizma, kar je praktično nekaj brez česa bi festivali verjetno sploh ne imeli tolikšnega pomena.

Festival Foto: Pixabay

Kakšen je pomen festivalov v mestih in katere festivale si obetamo v letu 2020?

Današnji čas pa poznamo resnično celo paleto različnih festivalov tako doma kot tudi seveda po svetu. Slovenija se ponaša s kar raznolikimi festivali, ki se vsako leto dogodijo. Tudi v letošnjem letu se obetajo naslednji:

Ment festival

Za začetek leta bodo postregli z Ment festivalom, ki se bo odvijal med 5. in 7.2.2020. Ment festival je tridnevni festival, ki svežim glasbenim ustvarjalcem in bandom iz vse Evrope in tudi od drugod, ponuja možnost, da se predstavijo.

14. Mednarodni festival alpskega cvetja

14. Mednarodni festival alpskega cvetja, ki bo potekal od 22. maja – 7. junija 2020, barv v času, ko se Bohinj najbolj bohoti pod barvami, ki mu jih riše čas tik pred poletjem. Festival, ki mu pravijo tudi festival cvetja, bo ponudil pestre festivalske dogodke. Tako se boste v okviru festivala alpskega cvetja lahko udeležili Bohinjske tržnice z lokalnimi izdelki in pridelki, najmlajši se bodo razveselili Zlatorogove pravljične poti. Poleg vsega tega pa bo tudi polno drugih dogodkov kot so: fotografske razstave in dnevi odprtih vrat različnih muzejev in podobno.

Festival Pivo in cvetje

V Laškem vsako leto obeležujejo festival Pivo in cvetje Laško. V letošnjem letu bodo imeli že 56. ponovitev. V prejšnjih letih pa vse do danes so gostili več milijonov obiskovalcev, in predstavili skoraj 1.000 glasbenih skupin in samostojnih glasbenikov, ob tem pa tudi vsi skupaj popili okrog 10 milijonov laškega piva. Tudi te številke potrjujejo, da gre za eno izmed najzanimivejših in največjih festivalov v Sloveniji, ki ima tudi najdaljšo tradicijo. Navadno imajo mnogo glasbenih dogodkov, aktivnosti v mavrični deželi, pa tudi tematske razstave in vrvež za otroke. Letošnje leto se bo festival Pivo in cvetje odvijal med 9. in 12.7.2020.

Castle Kolpa Music Festival

Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji kampiranja v idiličnih krajih. Od 17.7. do 19.7.2020, se bo namreč na izjemno lepi lokaciji v občini Kostel v vasi Fara tik ob reki Kolpi odvijal festival Castle Kolpa Music Festival. Festival ponuja kampiranje ob reki Kolpi ter kvalitetno preživet z različnim pestrim programom, ki se bo odvijal na treh odrih. Festival ponuja zanimivo kulinariko in kvalitetno preživet čas ter poznanstvo novih ljudi.

Festival Foto: Pixabay

Pikin festival

V Velenju pa se vsako leto obeta tudi Pikin festival, ki bo letos že enaintrideseti po vrsti. V času, ko se dogaja Pikin festival je vse Velenje odeto v pisane barve, okrašeno in z mnogimi uličnimi nastopi domačih in tujih umetnikov, akrobatov ter drugih ustvarjalcev.

Festival Melodije morja in sonca

Poleti pa se odvija tudi festival Melodije morja in sonca kjer so predstavljene skladbe izvajalcev, ki jih žirija zbere že preko javnega razpisa. Festival se navadno odvija v Avditoriju v Portorožu, ki je ravno prav morsko obarvan, kar se za festival Melodije morja in sonca tudi spodobi.

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Da pa na svoj račun pridejo tudi ljubitelji gledališča, poskrbi mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Na njem se vsako leto predstavijo kakovostne in atraktivne skupine iz Slovenije in tujine, ki niti morebiti še niso toliko uveljavljeni širši množici. Nastopajoči poskrbijo za plesne in cirkuške predstave ter podobne umetniške vsebine. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica je gostila goste že iz več kot 40 držav, v okviru festivala pa je bilo uprizorjenih vsaj 1.000 različnih predstav.

Kakorkoli že pogledamo, v današnji družbi, ki je znana po bolj togem kot pa razposajenem duhu, definitivno pridejo različni festivali in drugi dogodki zabavne vsebine še kako prav. In v vsej pestrosti, ki jih imamo na voljo čez celotno leto, lahko verjetno res vsak kaj najde tudi zase. Naj bodo festivali še naprej za popestrilo, razvedrilo in čas za prijetno druženje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice