Naprej na vsebino

Se glasba danes res samo še gleda?

O tem kakšen vpliv ima na človeka glasba, so govorili in vedeli že naši predniki. Glasba je bila sprva kot nekakšne vrste medij, ki je olajšal pesnikom in poetom ohranjanje tradicije in ustnega izročila na potomce. Glasba se je skozi zgodovinska obdobja zelo spreminjala in dandanes lahko rečemo, da imamo na voljo res veliko glasbenih žanrov, lahko bi rekli, da se za vsak okus najde nekaj. Glasba je zelo pomembna v našem življenju, prav tako pa zelo prisotna kamorkoli gremo. Pomembna je tako za odrasle kot tudi za mlade. Poslušati pa jo pričnejo pravzaprav že dojenčki oziroma kasneje malčki in pomembno je, kakšna je glasba, ki jo poslušamo.  Glasbeni trg ponuja oblico glasbe, ki je različne kvalitete. Veliko je tudi takšne, ki je usmerjena zgolj v komercialne namene, ni toliko kvalitetna ter tudi hitro minljiva.

Se glasba danes res samo še gleda?

Dandanes poznamo veliko hitov, ki to nastanejo kar čez noč, prav tako pa tudi veliko zvezdnikov, ki to postanejo po enakem principu. Spletne platforme kot so YouTube in podobne, omogočajo ljudem, da se na hiter način predstavijo velikemu številu ljudi in če imajo za seboj tudi malce znanja na drugih področjih kot so managerski in medijski ali pa koga, ki jim pomaga na tak način, lahko tudi povsem »povprečna« pesem katero drugače ne bi niti opazili, postane hit. Veliko pa je odvisno tudi od same interpretacije glasbenega izvajalca oziroma izvajalke.

Glasba Foto: Pixabay

Sodobni glasbeni trendi bi se lahko hitro uvrstili v način prezentacije pesmi preko videza. Veliko golote v videospotih, manipuliranja s seksualnostjo in precej manj kakovostna glasba, ki ima mogoče zgolj refren ali dva, ki se konstantno ponavljata. Današnja glasba se definitivno tako doma kot tudi v tujini zelo razlikuje od glasbe, ki se je poslušala včasih. Večkrat dobimo ob vsem tem občutek, da se ustvarja glasba katere namen je zgolj ta, da čim hitreje uspe in se z njo čim bolj zasluži. Žalostno je dejstvo, da je malo glasbenikov, ki delajo glasbo, ki prihaja iz srca in katera ima dejansko tudi nekakšno vsebino. Živimo v instant svetu, ki ima tudi veliko instant glasbe.

Če pogledamo na tujo sceno lahko vidimo, da današnje generacije glasbenikov na prvo mesto v večini primerov dajejo svoja telesa in poudarjajo seksualnost. Glasba se veliko bolj prodaja, ko je v igri tudi zapeljevanje z gibi in golimi telesi. Tega se ne poslužujejo zgolj mlajše zvezdnice kot so Rihanna, Iggy Azalea, Nicky Minaj, Miley Cyrus, Beyonce temveč tudi »starejše«, kot so Jennifer Lopez, Kyle Minogue in tako naprej, za katere se zdi, da med seboj kar tekmujejo v tem katera bo pokazala več gole kože in katera bo bolj šokirala svoje gledalce. Lahko vidimo, da imajo videospoti pesmi v kateri je veliko gole kože, tudi veliko večjo gledanost. Takšen primer je na primer pesem Nicky Minaj – Anaconda, ki ima na YouTube kanalu kar 909 milijonov ogledov, Cardi B, pa s pesmijo I like it kar 1. milijardo ogledov. Tovrstnih primerov je nešteto in vsem je bolj ali manj skupna ena rdeča nit – razgaljena telesa in dajanje seksualnih atributov na piedestal.

Kaj današnja glasba sploh sporoča mladim?

Toda vendarle pa ima vsak svojevrsten okus in kar ustreza nekomu, ni nujno, da ustreza tudi drugemu. V vsakem primeru pa je dobro, da tudi na glasbenem področju podpremo glasbene zvrsti, ki imajo pozitivno konotacijo, pa kakršne koli že so in ne vsake navlake, ki pride na trg in ima v sebi naboj agresivnosti, nestrpnosti in kar se odraža v marsikaterem videospotu, ki ga gledajo že zelo mladi ljudje. Dobro je tudi to, da že otroke naučimo h kritičnem presojanju glede glasbe, saj je vrsta raziskav, ki so jih naredili v tej smeri pokazala na kritične rezultate, da mladi hitro ponotranjijo spolno nasilje in seksizem kot nekaj »vsakdanjega in normalnega«. Različni videospoti in tovrstna glasba pa ravno pri otrocih in mladih dosega najvišjo gledanost in še hitro je dosegljiva, saj si jo lahko tako rekoč vsak mimogrede ogleda na kakšni spletni platformi kot je YouTube. Mladi sporočila in videz, ki ga vidijo od tovrstnih zvezdnikov, hitro vzamejo za svojega, zvezdnike pa tudi preučujejo in se poistovetijo z njimi, pa če so to pozitivni zgledi ali pa daleč od tega. Toda zdi se, da je glasbenim ustvarjalcem najbolj važno, da se glasba prodaja, pa naj bo takšna ali drugačna in potrebno se je strinjati, da na tak način se vsekakor dobro prodaja in celo bolj gleda kot pa posluša. Kakorkoli že, držimo pesti za to, da  se v ospredje zopet veliko bolj kot do sedaj postavi glasba, z dobrim sporočilom in pomirjajoča za ljudi, ki v njej v različnih priložnostih lahko uživamo in sprostimo svojo zabavno plat na plano. Če je glasba dobra, navsezadnje ne potrebuje toliko blišča in zunanjega pompa, pa je vseeno dobro sprejeta, ali pač ne?

Glasba Foto: Pixabay
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice