Skip to content

Brexit: Dan po 31. januarju

Dan Brexita bo spremenil odnos Združenega kraljestva do Evrope, prestavil mesto Britancev v svetu in odprl novo obdobje v mednarodnih odnosih.

Medtem ko se Bruselj in London spopadata s svojimi dolgoročnimi odnosi, se bo britansko obdobje tranzicije po Brexitu začelo tam, kjer se je članstvo države v EU končalo.

Združeno kraljestvo bo še kar nekaj časa ohranilo številne prednosti in obveznosti bivanja v EU: britanski državljani ne bodo več državljani EU, ampak bodo lahko potovali po Uniji tako svobodno kot prej; Britanski poslanci v evropskem parlamentu bodo spakirali svoje kovčke, vendar bo Združeno kraljestvo v celoti ostalo sestavni del enotnega trga.

Realne posledice Brexita bo mogoče opaziti šele, ko ura odbije konca tega leta – ko se bo izteklo prehodno obdobje.

Kaj se bo dejansko zgodilo 1. februarja?

Združeno kraljestvo bo vstopilo v čas somraka, v katerem bo še naprej veljalo in bo zavezano vsem zakonom EU, a bo izpuščeno iz političnih debat EU: nič več poslancev, nič več britanskega sedeža za mizo voditeljev EU.

Združeno kraljestvo ne bo imelo vpliva na nič v zvezi s pravili EU, ki bodo v državi še vedno veljala naslednjih 11 mesecev. Evropska komisija bo pooblaščena za preiskovanje kršitev zakonov Unije, Evropsko sodišče pa bo pooblaščeno za nalaganje glob. Združeno kraljestvo bo še zmeraj prispevalo k proračunu EU.

Državljani Združenega kraljestva, ki so se pridružili evropski javni službi, bodo imeli pravico delati v njej do konca svoje kariere. Britanska diplomatska navzočnost v Bruslju – znana kot predstavništvo Združenega kraljestva v EU – se bo spremenila v spomin, dostop britanskih uradnikov do prostorov EU in informacij pa bo močno omejen.

Britanski diplomati bodo morali za dovoljenje zaprositi celo za vstop v bare in kavarne bruseljskih institucij.

Kaj to pomeni za državljane?

Britanski državljani in državljani EU bodo v prehodnem obdobju še naprej uživali koristi prostega gibanja.

Po prehodnem obdobju bodo Britanci, ki živijo v 27 državah članicah EU, zaščitili svoje pravice do prebivanja, pod pogojem, da bodo izvedli upravne postopke, ki jih naloži nacionalna vlada.

Ločitveni sporazum britanskim izseljencem ne dovoljuje popolne pravice do gibanja znotraj zveze. Državljanom Združenega kraljestva jamčijo le pravice v državi EU27, kjer prebivajo.

To pomeni, da se britanskemu državljanu, ki živi na primer na Portugalskem, ne bo enostavno preseliti na Poljsko, da bi se zaposlil v novi službi, kot bi to lahko storil državljan EU. Evropski parlament je sicer pozval, naj se državljanom Združenega kraljestva, ki živijo v EU, dodelijo pravice do prostega gibanja, a za zdaj ni še nič odločeno.

Kaj pa državljani EU, ki živijo v Združenem kraljestvu?

Trije milijoni državljanov EU s prebivališčem v Združenem kraljestvu se morajo do junija 2021 registrirati za britansko ustaljeno shemo statusa, ki jim omogoča, da po Brexitu tam ostanejo z obstoječimi pravicami. Shema je odprta za ljudi, ki v državi živijo že vsaj pet let.

Tisti, ki tam še niso dovolj dolgo, lahko zaprosijo za vnaprej določen status, ki podeljuje pravico do življenja in dela v Združenem kraljestvu do pet let.

Od začetka leta 2021 bodo državljani EU, ki prihajajo v Združeno kraljestvo, morda potrebovali vizume in delovna dovoljenja, če bodo tam želeli graditi življenje. Velika Britanija in EU sta nedavno dejali, da želita vzpostaviti shemo opustitve vizumov za kratkoročno bivanje do 90 dni.

Kakšne posledice bo utrpel posel?

Dan Brexita pomeni tudi začetek tikajoče ure za poslovanje. Nihče ne ve, kaj sledi po koncu letošnjega leta, saj se Združeno kraljestvo in EU še pogajata o trgovinskem sporazumu. Kakor koli bo dogovorjeno, bo postavljena trdna meja za trgovino z blagom, kar že močno pritiska na podjetja, da prilagodijo dobavne verige, preselijo poslovanje in na novo analizirajo stroške.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice