Naprej na vsebino

Panika imenovana Koronavirus

V zadnjih nekaj tednih se je po svetu »razpasla« panika okoli novo odkrite bolezni »Koronavirus«. Na Kitajskem prevladujejo izredne razmere, ljudje naj ne bi smeli zapuščati svojih domov, jesti v restavracijah in se družiti med seboj. Mesto je zaprto, kitajski zdravniki pa želijo, da se zapre celotni celinski del, saj menijo, da drugače ne bodo mogli zajeziti izbruha.

Za zdravljenje oz. preprečevanje te bolezni, žal še ni znanega zdravila. Gre za okužbo dihal, ki je lahko rahla, lahko pa so posledice tudi smrtonosne. Ime bolezni izhaja iz latinske besede »aureola«, kar pomeni krona, to pa so poimenovali zaradi videza v obliki krone, ki so ga opazili med pregledovanjem bolezni z elektronskim mikroskopom.

Wuhan, mesto na Kitajskem je epicenter nove bolezni, vse glasnejša so pa ugibanja, da Kitajska morda prikriva prave obsežnosti širjenja bolezni. Namreč po spletu je zaokrožil posnetek medicinske sestre z masko, ki se nahaja v Wuhanu in meni, da je okuženih že več kot 90.000 ljudi, čeprav oblast trdi, da je trenutno okuženih preko 2.000 ljudi, od tega 56 smrtnih žrtev.

Svetovna zdravstvena organizacija – WHO je Kitajsko pohvalila, češ, da je o izbruhu bolezni obvestila in sporočila vse relevantne podatke. Na Kitajskem so v šestih dneh zgradili bolnišnico namenjeno obolelim za koronavirusom, ki bo lahko sprejela okoli tisoč ljudi. Virus se je kljub opozorilom in varnostnim ukrepom razširil že v 22 držav po celem svetu.

Foto: Pexels

Kakšni so simptomi obolenja?

Koronavirus je bolezen okužbe dihal, povzroči lahko tudi pljučnico ali pnevmonijo ter v redkih primerih privede do odpovedi ledvic. NIJZ opozarja, da je potek okužbe lahko različen. Simptomi se začnejo kazati:

  • s povišano telesno temperaturo,
  • z močnim kašljem,
  • s težavami dihal.

Na NIJZ poročajo, da v Sloveniji še ni prišlo do okužbe s tako imenovanim koronavirusom. Vseeno pa potnikom, ki potujejo v kraje, kjer se bolezen pojavlja, priporočajo, da upoštevajo preventivne ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost za okužbo. Virus pa naj bi bil že prisoten pri naših sosedih. Sum so potrdili v Italiji, na Hrvaškem še čakajo rezultate, novica o sumu prihaja tudi z Avstrije.

Inkubacijska doba bolezni je od enega do štirinajst dni. Kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se ljudje sploh ne zavedajo da kužni hodijo po svetu in s tem širijo virus. Ministrstvo za zdravje sicer poroča, da smo v Sloveniji pripravljeni, če bi virus slučajno izbruhnil. Nekateri slovenski zdravniki sicer pravijo, da je koronovirus le eden izmed sevov mutiranega virusa, kot je npr. gripa, ter da je panika bistveno odveč. Po podatkih NIJZ naj bi vsako leto zaradi gripe umrlo več kot 100 ljudi v Sloveniji, še več po svetu, pa se tega niti ne zavedamo. Težava koronovirusa je zgolj v tem, da še ni cepiva, a naj bi v Avstraliji bili blizu temu. Do takrat pa lahko le upamo, da nas ne doleti ta čast, da bomo še ena država na seznamu »okuženi s koronavirusom«, smo pa vsekakor država, ki ima trenutno na pol prazne oddelke v vrtcih in šolah zaradi različnih viroz.

Torej NIJZ meni, da smo pripravljeni na najhujše, mi pa upajmo le na najboljše!

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice