Naprej na vsebino

Kdaj nam lahko pomaga psiholog?

V primeru različnih duševnih težav in stisk, mnogim lahko pomaga psiholog. Toda še vedno se zdi, da ima že zgolj sama beseda psiholog nekako negativen prizvok ter jo nekateri ljudje ne razumejo v pravem kontekstu. Poleg tega pa je v današnji družbi še vedno tabu tema, da se nekdo obrača na psihologa, psihoterapevta, psihiatra ali pa kakšnega drugačnega svetovalca in terapevta.

Toda z različnimi izzivi se srečuje marsikdo in ni odveč vedeti na koga se obrniti v primerih, ki jih sami ne zmoremo rešiti.

Kakšne so razlike med psihologom, psihiatrom, psihoterapevtom ali kakšne druge vrste svetovalcem?

Psiholog ima formalno izobrazbo zaključenega študija psihologije. Usposobljen je za opravljanje psihometričnega testiranja in ocenjevanje ter psihološko svetovanje. Psiholog večkrat opravlja svojo poklicno pot v raznovrstnih institucijah kot so: šole, vrtci, društva, podjetja, fakultete in podobno. V primeru, da ima opravljeno tudi specializacijo iz klinične psihologije, lahko opravlja tudi delo kliničnega psihologa ter sodeluje z zdravstvenimi delavci in specialisti. V primeru, da se nekdo ukvarja s klinično psihologijo, to pomeni, da se ukvarja tudi z osebnimi in duševnimi motnjami pri strankah oziroma pacientih. Lahko pa deluje celo kot sodni izvedenec. Psiholog nam lahko pomaga pri različnih vsakdanjih stiskah ter osebnostnih motnjah in težavah, odnosih z drugimi ljudmi, pri izboljšanju samopodobe, ob prelomnih trenutkih in dogodkih ter podobnimi življenjskimi izzivi, ki se kdaj prikradejo na plano. Delo, ki ga opravlja psiholog, vključuje tudi psihične in psihomotorične potenciale posameznika in skupine ter organizacij. Ugotavlja pa tudi kaj so vzroki za neučinkovito, nezdravo doživljanje, ki ga imajo ljudje. Psiholog s svojim delom temelji po načelih psihološke etike. V primeru drugačnih težav, ki so duševne narave in imajo tudi vpliv na psihično delovanje in odnose do sebe ter drugih, pa lahko pomaga klinični psiholog. Psiholog ni pristojen za predpisovanje zdravil. Nam pa lahko pomaga določiti psihološko mnenje in oceno. Za določena zdravila kot so antidepresivi in podobno, se je potrebno obrniti na zdravnika, načeloma jih lahko predpiše osebni zdravnik, drugače pa jih predpisuje tudi psihiater.  

Psiholog Foto: Pixabay

Psihiater je zdravnik specialist, ki je to po izobrazbi ter po zaključenem izobraževanju pridobil petletno specializacijo iz psihiatrije. Psihiater je usposobljen za zdravljenje kompleksnih duševnih bolezni, osebnostnih motenj in duševnih stisk, ki lahko potrebujejo tudi zdravljenje z zdravili in v kakšnih primerih tudi hospitalizacijo. Psihiater je poleg osebnega zdravnika edini, ki lahko predpisuje tudi zdravila. Ne opravlja pa psihološkega testiranja in njegova primarna naloga ni svetovanje in psihoterapija. Na psihiatra se obrnemo v primeru hude depresije, drugih motenj kot so prividi, prisluhi ter nihanja v razpoloženju.

Psihoterapevt je strokovnjak, ki ima akademsko izobrazbo iz psihoterapevtske znanosti in specialističnega študija psihoterapije. Pomaga posameznikom pri procesu odkrivanja in ozaveščanja čustev, vzorcev in vedenja. Psihoterapevt pa ne predpisuje zdravil. Različni psihoterapevti imajo med seboj tudi različne tehnike in pristope ozaveščanja posameznikovih potreb, želja in izzivov, ki jih imajo, zato se je najprej dobro pozanimati na kakšen način kateri psihoterapevt deluje in si ga potem izbrati, če nam njihov način ustreza. Pri psihoterapevtu se najprej pogovori vse o načinu zdravljenja in vse kar nas zanima, nato pa se spregovori o težavah, ki nas tarejo. Določijo se tudi cilji, ki bi jih radi tekom obiskov in zdravljenja dosegli.

Koliko stane psiholog in koliko psihoterapevt?

Okvirne cene psihoterapevtov se gibljejo nekje med 40 in 60 evrov na uro seanse in se običajno odvijajo enkrat tedensko. Psiholog in njegova ura seanse, nas bosta stala enako, nekje od 40 evrov naprej za tiste z nižjo tarifo, navzgor pa so tudi 70 evrov. Za skupinske terapije kot so skupinska terapija, pa je za 90 minut potrebno odšteti v povprečju 30 evrov. Cene se pa da tudi prilagoditi in sicer glede na socialno-ekonomski status posameznika, ki si uredi ustrezno zavarovanje s katerim lahko pridobi do 10 ur brezplačnih seans. Nekateri psihologi in psihoterapevti svoje usluge ponujajo tudi preko virtualnega svetovanja, kar je mogoče tudi ena izmed prednosti obiskov. Če imamo v življenju kakršnekoli izzive, ki jih ne znamo rešiti sami ali pa sami ne vidimo rešitve, pa so na poleg psihologov, psihiatrov in psihoterapevtov, na voljo tudi različni drugi svetovalci, ki s svojimi izkušnjami gotovo lahko tudi veliko pripomorejo k temu, da se najdejo rešitve in če jih iščemo, se seveda vedno najdejo, pa naj bo to večja ali manjša zagata. Veliko ljudi je v takšni in drugačni duševni in čustveni stiski. Navadno se lahko obrnejo na koga, ki jim lahko pomaga s terapijo in različnimi svetovanji.

Psiholog Foto: Pixabay

Na trgu je veliko ponudbe, kjer pomagajo tudi različni svetovalci in terapevti, ki so za to usposobljeni z različnimi življenjskimi izkušnjami in morda ne toliko s poklicno usposobljenostjo ter tudi seveda različnih psihologov, psihiatrov in podobnih, ki imajo zato formalno izobrazbo. Kateri so boljši in kateri so bolj učinkoviti, je verjetno odvisno od posameznika do posameznika ter tudi s kakšnimi izzivi se dotična oseba srečuje in kaj potrebuje. Je pa res, da je vsak svetovalec, psiholog, psihoterapevt in podobno, najboljši za tistega, ki mu lahko resnično pomaga, da se v življenju zmore izvleči iz stiske, da zbere voljo in naredi tiste potrebne korake naprej, ki mu pomagajo k preobrazbi, ki pa jo namesto njega, ne bo v končni fazi naredil nihče drug kot le on sam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice