Naprej na vsebino

Apple proda več ur kot celotna švicarska industrija skupaj

Leto 2019 med drugim označuje tudi prvo leto, ko so Applove pametne ure dosegle večjo prodajo od celotne švicarske industrije ur, ki vključuje desetine blagovnih znamk, ki so preživele napad zgodnjih digitalnih ročnih ur v osemdesetih.

Analitiki iz Strategy Analytics ocenjujejo, da je Apple leta 2019 po vsem svetu prodal 30,7 milijona enot Apple Watch, kar je 10 milijonov več od vseh lanskih švicarskih blagovnih znamk, kot so Swatch, Louis Vuitton, Rolex, Tissot, in TAG Heuer,  skupaj.

»Analogne zapestne ure ostajajo priljubljene pri starejših potrošnikih, mlajši kupci pa se nagibajo k pametnim ročnim in računalniškim zapestnim uram,« so v poročilu zapisali strokovnjaki.

Strateški analitiki po vsem svetu črnijo švicarsko industrijo ur, kot da naj bi švicarska podjetja, kot je Swatch, »izgubljala vojno pametnih ur«.

Prodaja Apple Watch je z 22,5 milijona v letu 2018, v 2019 poskočila za 36 odstotkov, medtem ko se je v istem obdobju prodaja švicarskih ur zmanjšala za 13 odstotkov.

Foto: Pixabay

Švicarski urarji ne priznavajo poraza

Zveza švicarske urarske industrije je decembra lani izdala mračno poročilo za švicarsko industrijo ur, s katerim je v primerjavi z letom poprej priznala tudi 13 odstotkov zmanjšanje obsega izvoza.

Pametne ure sicer niso izrecno opredelili kot vzrok, slednji naj bi bil spreminjanje spletnih modelov distribucije, ameriške volitve, omejitve v Rusiji in Turčiji, vzorci potrošnje generacij Y in Z in podobno.

Švicarska urarska industrija je pripravljena vse odkar je Apple napovedal prvo Apple Watch, a je Apple že leta 2017 zatrdil, da gre za najbolj prodajano uro na svetovni ravni. Dejanske številke o prodaji niso bile nikoli razkrite.

Dejstvo je, da Apple Watch ponuja boljši izdelek po trendovskih prodajnih kanalih in privlači mlajše potrošnike, ki si vedno bolj želijo digitalnih »zapestnic«. Okno za blagovne znamke švicarskih ur, ki vplivajo na pametne ure, se zapira. Časa za Swatch, Tissot, TAG Heuer je enostavno – zmanjkalo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice