Naprej na vsebino

Kaj podariti za Valentinovo v 2020?

Valentinovo je najbolj poznano kot praznik zaljubljencev. Nekateri ga imenujejo tudi dan, ko se ptički ženijo ali praznik Svetega Valentina. Praznujemo ga 14. februarja. V starih časih, praznik svetega Valentina ni imel tolikšnega pomena. Bolj obširno smo ga pričeli praznovati po srednjem veku, ko je na plan prišla zamisel o romantični ljubezni. Korenine, ki jih ima Valentinovo, izvirajo iz poganstva in simbolizirajo željo po novem, po razcvetu, plodnosti in rasti v pomladnem obdobju. Praznik ima v Angliji več kot pol tisočletno tradicijo. Od tam se je razširil na ZDA in po tem ga je kmalu prevzela tudi Evropa. Za Valentinovo po nekaterih ocenah ljudje vsako leto pošljejo milijardo ljubezenskih pisemc, kar se uvršča na drugo mesto po popularnosti izmenjave tovrstnih sporočilc. Višje na lestvici je le še Božič. Prvič se je Valentinovo pričelo povezovati z romantično ljubeznijo v 14. stoletju, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označili kot dan ko se ptički ženijo. Takrat so si pričeli ljubimci med seboj izmenjevati ljubezenska pisemca in se klicati Valentini. Nekateri so mnenja, da legenda o svetem Valentinu izvira prav iz tistih časov. Na splošno je Valentinovo dobilo skozi leta popolnoma drugačen pomen kot pa ga je imelo prej, saj je potrošniška doba ljudi dodobra prepričala o tem, da je potrebno za Valentinovo svojemu dragemu ali dragi kupiti kakšno darilce, poslati kakšno voščilnico ali pa se kakorkoli drugače spomniti na to, da je v zraku Valentinovo – praznik zaljubljencev.

Valentinovo Foto: Pixabay

Kaj podariti za Valentinovo?

Valentinovo pa je poleg drugih praznikov v zahodnem svetu postalo prava tržna priložnost za različne trgovske verige in trgovce, poleg voščilnic se namreč podarja tudi mnogo drugih stvari. Navadno za Valentinovo moški obdarujejo ženske, toda to še ne pomeni, da temu ni tudi obratno ali pa obojestransko. Med najbolj popularnimi darili so različne vrste čokolad, rož kot so vrtnice, ki simbolizirajo ljubezen, šatulje, okrasni predmeti v obliki srčkov in podobno ter seveda nepogrešljiv nakit.  Za Valentinovo si lahko podarite tudi spodnje perilo ali pa greste na skupen izlet in oddih za kakšen dan ali dva, na masažo, v kino ali pa si privoščite kakšen sprehod v naravo. Pravzaprav ni napačnih odločitev, če upoštevate svoje in partnerjeve želje ter najdete zmagovalno kombinacijo, ki ustreza obema. Stil in način obdarovanja pa je seveda odvisen od vsakega posameznika posebej. Nekateri obdarujejo bolj v »skromnem« stilu, drugi pa posežejo globlje v denarnico. Ne gre pa pozabiti tudi na to, da je na Valentinovo poseben čar tako kot seveda tudi vsak drugi dan, da podarimo tudi drugačne vrste darilo, ki je v obliki telesnega stika, nežnosti, pozornosti, dotika, objema, poljuba. Lahko pa seveda svojemu ljubljenemu oziroma ljubljeni, napišete kakšno krajšo pesmico, verz ali sporočilce v katerem omenite kaj vam je na njem/njej še posebej všeč in kaj cenite. Lahko to začinite tudi na bolj erotičen način in je to tudi nedvoumno povabilo še za kaj drugega, odvisno od tega kaj je vam in vašim dragim seveda všeč.

Valentinovo Foto: Pixabay

Samski za Valentinovo?

Valentinovo sicer ni uradni praznik tako kot mnogi drugi, toda ima pa svojo tradicijo in na svojevrsten način opozarja na to, da je ljubezen v zraku. To pa seveda ni vedno dobra novica tudi za vse samske, ki morebiti niso srečni, ker so samski ter tiste, ki so se nedavno razšli s kom ali pa enostavno ne privlačijo pravega partnerja oziroma partnerke. Opevani srečni pari, ki si izkazujejo ljubezen na vse možne načine, sploh, ko je pred vrati Valentinovo, pri tem seveda niso v nobeno pomoč, temveč prej obratno, razlog za še večjo vznemirjenje in odrinjenost s strani »srečne« družbe. Toda Valentinovo samo po sebi še ne pomeni, da smo zaradi tega bolj ljubljeni, sprejeti in oboževani. Odnosi se tkejo vsak dan in ne zgolj tik pred Valentinovim ali pa na Valentinovo, ko se na splošno že tako ali tako kolektivno cedita med in mleko. Valentinovo je zgolj še en dan v letu, kjer se sicer naj bi ljubezen praznovala na »veliko«, toda ne pozabite, da ljubezen ni v zraku zgolj na Valentinovo, temveč vsak dan, v vseh formah in oblikah, ne zgolj v partnerski, temveč je to tudi ljubezen do otrok, do narave, sočloveka, do različnih hobijev, zabave … pravzaprav ljubezen do česarkoli. Ljubezen je sila, ki premika gore in zaradi nje smo pravzaprav sploh prišli na svet. Če ste na Valentinovo samski ali pa ne, Valentinovo samo po sebi, vam še ne bo prineslo sreče, temveč boste za to morali poskrbeti kar sami in ni odveč, da se na to spomnite večkrat kot pa zgolj na Valentinovo. Valentinovo pa je konec koncev lahko tudi čudovit praznik prijateljstva, ki ga lahko samski preživite s katerim izmed svojih prijateljev. Valentinovo sicer ne izhaja iz Slovenije, toda tudi tukaj se je dobro prijelo in v svoji osnovi pomeni zgolj še en razlog za praznovanje ljubezni in kako je lahko pravzaprav še boljše kot to, da ima tudi ljubezen svoj dan? Verjetno edino tako, da ga ima vsak dan!

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice