Naprej na vsebino

Matcha čaj – kakšna je njegova vsestranska uporabnost?

Matcha čaj je v zadnjih letih dobil veliko na svoji priljubljenosti. Pije se ga na različne načine in dodaja tudi v hrano. Njegova priljubljenost je upravičena, saj matcha čaj v prahu vsebuje veliko učinkovitih antioksidantov, ki so za človeka nujno potrebni. Matcha čaj je skoraj brez kalorij in spodbuja tudi topljenje maščob ter metabolizem, kar je spodbuden podatek za vse, ki se te dni ukvarjajo z oblikovanjem svojega telesa ali pa tiste, ki hujšajo. Japonci so matcha čaj pričeli uporabljati že pred več kot tisoč leti tudi kot pomoč v medicini, zato se tudi danes smatra kot varna alternativa za običajna zdravila, le da nima stranskih učinkov. Še več, ena izmed večjih koristi za zdravje, ki jih s seboj prinaša matcha čaj je ta, da ob pitju poraste energija.

Kaj je pravzaprav matcha?

Matcha je ena izmed vrst zelenega čaja, ki ima 100 % delež listov čajevca, ki so zmleti v fin prah. Matcha prihaja iz Japonske, kjer ima tudi ugodno klimo, da lahko raste v ugodnih razmerah. Matcho med drugim naredi posebno tudi to, da listi čajevca dva tedna pred nabiranjem rastejo v senci, kar proizvede večje količine hranljivega klorofila. Po tem, ko se listi čajevca poberejo in posušijo jih pridelovalci zmeljejo z granitnimi kamni.

Matcha čaj Foto: Pixabay

Kako se pripravi matcha čaj?

Ko se bomo prvič lotili priprave matcha čaja, nam morda še ne bo šlo tako hitro, toda postopek sčasoma postane hitrejši in steče bolj gladko od rok. Ko se lotimo priprave matcha čaja, je dobro, da si za pripravo napitka najprej pripravimo skodelico, metlico za stepanje, in čajno žličko. Macha čaj se pripravi tako, da najprej damo v skodelico približno 2 grama matche v prahu, kar pomeni eno čajno žličko matche. Nato segrejemo vodo na 80 stopinj celzija in jo zlijemo v skodelico z matcho. Začnemo mešati in poskrbimo za to, da se prah spoji z vodo in se matcha čaj speni in je brez grudic. Še vroč napitek spijemo ter zraven pustimo uživati vse svoje čute.

Kakšni so učinki, ki jih ima matcha čaj?

Matcha čaj naj bi imel kar nekaj zdravilnih učinkov. En odmerek matcha čaja ima hranilno vrednost, ki je enakovredna 10-im skodelicam običajnega zelenega čaja. Vsebuje pa tudi L-teanin, ki spodbuja sproščenost in vpliva na dobro počutje, saj med drugim vpliva tudi na možgansko delovanje. Prav tako:

  • Ob pitju matcha čaja v prahu zaužijemo celoten list in vsa njegova hranila.
  • Matcha čaj ima vsebnost kar 137 krat več antioksidantov kot navaden zeleni čaj.
  • Po hranilni vrednosti ima 1 skodelica matcha čaja hranilno vrednost enako kot deset skodelic navadnega zelenega čaja.
  • Matcha čaj učinkovito in naravno pomaga pri razstrupljanju telesa.
  • Znižuje raven holesterola v krvi.
  • Pomirja in sprošča.
  • Vsebuje veliko mineralov, vlaknin, vitaminov in klorofila.
  • Spudbuja metabolizem in poskrbi za večjo porabo kalorij.

Matcha čaj vsebuje tudi veliko različnih antioksidantov. Antioksidanti so dobri pri zaščiti telesa in so kemične spojine, ki preprečujejo različne kronične bolezni. Prav tako pa delujejo v dobro telesa pri staranju, saj se z zaužitjem večje količine antioksidantov človeško telo počasneje stara. Več antioksidantov zaužijemo, bolj je naše telo opremljeno za vsakodnevne izzive ter proti različnim okužbam in boleznim. Matcha čaj vsebuje antioksidante, ki so poznani kot katehini in jih ni možno dobiti v drugih živilih. Ena izmed raziskav, ki so jo opravili o matcha čaju, je razkrila, da je uživanja matcha čaja vpliva na telesno vzdržljivost uporabnikov matcha čaja za kar 24 odstotkov.  

Matcha čajFoto: Pixabay

Matcha čaj lahko dodamo tudi k različnim jedem

Matcha čaj je zelo vsestranska rastlina. Med drugim ga lahko dodamo tudi k različnim jedem ali pa uporabimo čaj tudi kot dodatek za latte, da nastane macha latte. Lahko ga dodamo tudi k raznim smoothijem, koktailom in napitkom. Vsekakor vesela novica za ljubitelje, ki obožujejo matcha čaj je ta, da ni prekomernih odmerkov matcha čaja. Lahko ga zaužijemo kolikor želimo in kolikor nam ustreza, tako kot je tudi pri drugih čajih. Večina ljudi, ki redno prakticira pitje matcha čaja, ga spije do eno do dve skodelici dnevno, kar je enako kot, če bi spili deset do dvajset skodelic navadnega zelenega čaja. Matcha čaj ima ima namreč veliko več hranilnih vrednosti kot navadni zelen čaj. Vendar pa ima matcha vsebnost kofeina in zato se ni odveč držati pravila, da se dnevno ne prekorači več kot treh skodelic matcha čaja.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice