Skip to content

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo svoje predstave in pogostokrat tudi iluzije o podjetnikih in podjetništvu na splošno, drugo pa, ko se za to tudi zares odločimo. Za ustanovitev podjetja se danes odloči veliko več posameznikov, kot pred leti, ko so v poštev prišle bolj »varne službe« in klasične zaposlitve. Toda trendi se spreminjajo in tudi miselnost ljudi, ki vse bolj prihajajo do ugotovitve, da »varne službe« pravzaprav sploh ne obstajajo in da je varnost v resnici več ali manj odvisna od nas samih kot od česa drugega. Pri tem mislimo predvsem na talente in darove, s katerimi si lahko kreiramo nove možnosti in priložnosti ter aktivno stopimo v svet podjetništva. Kjer so ideje in sposobnosti, bi naslednji logični korak lahko bil tudi ustanovitev svojega podjetja.

Podjetje Foto: Pixabay

Kako ustanoviti podjetje?

Ustanovitev podjetja in registracija se uredi na SPOT točkah, ki jih lahko najdete v različnih krajih po vsej državi. To so bivše VEM točke. Lahko pa ustanovitev izpeljete tudi elektronsko. Potrebno se je odločiti za obliko podjetja. Torej obliko samostojnega podjetnika, popoldanskega podjetnika, družbo z omejeno odgovornostjo ali druge možnosti. Ko pridobite vse potrebne informacije in se dokončno odločite, je potreben vpis v register podjetij na SPOT točki. Registracija podjetja je brezplačna in enostavna. Sama ustanovitev podjetja se lahko opravi na fizičnih točkah SPOT ali pa preko spletnega portala za registracije s.p.-jev in tudi enostavnih d.o.o.-jev. Med tema dvema vrstama registracije podjetja obstajajo razlike. S.p. se lahko registrira hitreje in enostavneje, zaključen pa je v nekaj dneh, medtem, ko se d.o.o. zaključi v nekaj tednih in zahteva nekoliko več vztrajnosti, saj je postopek daljši. Če podjetje registrirate kot s.p., ni potrebnega osnovnega kapitala, medtem, ko če registrirate d.o.o., je potreben osnovni kapital, ki znaša minimalno 7.500 evrov in je ob odprtju podjetja že na voljo za poslovanje. Kapital je lahko v denarju ali pa v stvareh kot so na primer nepremičnine, premičnine, pravice in tako naprej. Tudi družbo z omejeno odgovornostjo se lahko ustanovi prek spleta, če gre za enostavno ustanovitev, kar pomeni, da so vsi vložki v denarju vplačani pred vložitvijo predloga. Pogoste oblike ustanovitve so tudi družba z neomejeno odgovornostjo d.n.o., kjer je prisotnih več družbenikov, ki odgovarjajo s svojim premoženjem, ter delniška družba – d.d.

Na kaj je potrebno biti pozoren, preden se ustanovi podjetje?

Preden se ustanovi podjetje, je dobro biti pozoren na kar nekaj različnih stvari. Če oklevate ali bi šli na svoje ali ne, pa je morda dobro pregledati tudi kakšno možnost za subvencije in startup pomoči novim podjetnikom, ki jih ponujajo različni viri. V primeru, da je poslovna ideja še posebej zanimiva, bo morda relevantna tudi za kakšne t.i. poslovne angele. Možnosti je danes veliko in tam kjer je volja in ideja, tam je tudi pot.

Podjetje Foto: Pixabay

Pozornost pa je seveda potrebno nameniti tudi cenam. Pri tem imamo v mislih cene,  ki jih boste podali za svoje izdelke ali storitve, mogoče tudi oboje. Nekateri podjetniki, ko ustanovijo svoje podjetje, svoje izdelke prodajajo po manjših cenah misleč, da bodo prodali več. Pri cenah je sicer pomembno, da ne greste v eno ali drugo skrajnost. Cene je potrebno postaviti tako visoko, da jih trg še sprejme. V primeru, da računate na strategijo nižjih cen, obvezno preračunajte vse stroške podjetja in najprej ugotovite, če boste s temi cenami sploh lahko preživeli. Strategija nizkih cen načeloma za storitvene dejavnosti ni dobra izbira.

Popolnega časa za ustanovitev ni. V primeru, da čakate na popoln čas in trenutek, da ustanovite podjetje, je potrebno poudariti, da nikoli ne bo popolnega časa in trenutka, verjetno niti toliko denarja kot bi ga lahko bilo. Če imate dobro idejo in ste vanjo pripravljeni vložiti svoj trud in energijo, se jo splača zagnati in boste videli kam vse vas lahko to pripelje kar sproti. V vsakem primeru pa lahko spreminjate svojo začetno idejo ter jo celo povsem spremenite, če je potrebno. Podjetniška pot terja ogromno iznajdljivosti in fleksibilnosti zato tudi ni toliko prostora za popolnost, temveč za delovanje, pa četudi ni vse popolno.

Imeti svoje podjetje je mogoče prednost, toda s seboj to prinaša tudi veliko odgovornosti. Podjetništvo je vsekakor trd oreh, saj s seboj poleg poslovne rasti prinaša tudi konstantno soočanje z različnimi situacijami v podjetništvu in nenehno osebnostno rast. Mnogi pravijo, da kolikor sami osebnostno zrastemo, toliko lahko zraste tudi naše podjetje, saj je tako rekoč odraz nas samih. Toliko bolj osebno smo integrirani v svoje podjetje in podjetništvo, ki ga vodimo, toliko bolj se to tudi pozna na naših izdelkih, storitvah in odnosu do strank, kupcev ter tudi poslovnih sodelovanjih. Podjetništvo se je vsekakor skozi leta zelo spremenilo in od klasičnega stila prihaja vedno bolj v ospredje sodobno podjetništvo, ki daje v ospredje avtentično vodenje, ki ni toliko ločeno poslovno od osebnega stila človeka v privatnem življenju in takšno je morda tudi »podjetje prihodnosti«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice