Naprej na vsebino

Birokracija v Sloveniji upočasnjuje nujne projekte?

Birokracija je sistem v upravi, ki omogoča nadzor. Zdi se kot, da si življenja v razvitih državah ne moremo predstavljati brez birokracije, toda ali je res toliko potrebna? Birokracija marsikomu niti malo ne diši, temveč prinaša s seboj le nepotrebno kompliciranje. Toda z njo pa se vsak na svojem področju tako rekoč srečuje iz dneva v dan. Že samo v Sloveniji imamo nešteto zakonov, predpisov in meril s katerimi si po nepotrebnem otežujemo življenje tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju. Prav nikjer se je ni mogoče izogniti in to večkrat sploh ni dobra novica. Številni projekti čakajo, namesto, da bi se zagnali in zaključili v zglednem času, celo več  let  traja, da se kam premaknejo, če se sploh. Tako se dogaja na več ravneh in vsem je rdeča nit tista, ki kaže, da je imela »prste vmes« birokracija.

Birokracija Foto: Pixabay

Kateri so odmevni slovenski projekti, ki jih je birokracija upočasnila ali pa celo zaustavila?

Razbohotena birokracija je po mnenju mnogih ena največjih težav v Sloveniji. Imamo visoke davčne stopnje, politično nestabilnost in predvsem je veliko kritik na neučinkovito vladno birokracijo. Da je temu tako, priča kar nekaj odmevnih projektov, ki bi se naj izvršili že pred dolgo časa, pa se še sedaj niso. Karavanški predor še vedno čaka, da se bodo gradnje pričele dogajati tudi na slovenski strani. Gradnja druge cevi predora naj bi se pričela marca letošnje leto, toda na Avstrijski strani pa so tovrstni projekt pričeli že pred nekaj leti. Predor Karavanke sicer omogoča pomembno cestno povezavo in predor med Slovenijo in Avstrijo. Prav tako je birokracija pošteno opešala pri gradnji za 3. razvojno os, ki pomeni pomembno prometno povezavo od severne proti jugovzhodni Sloveniji – od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško. 2. železniški tir med Divačo in Koprom je prav tako odlična geostrateška lega Slovenije, ki je med drugim tudi odlična za celotno slovensko gospodarstvo. Drugi tir na bi bil sodobna, hitra in okolju prijazna proga, toda kot kaže je birokracija tudi tukaj imela očitno prste vmes in se ves projekt do sedaj še ni odvil.

Na račun birokracije gredo počasi ali pa nikamor še nešteti projekti, pa ne samo tisti, ki so odmevni in na očeh javnosti, temveč tudi drugi, ki se tičejo povsem vsakdanjih zadev, s katerimi se soočamo vsakodnevno vsi posamezniki. Tega se je potrebno zavedati in si prenehati metati pesek v oči in kot glas ljudstva  nehati tudi z igrati tisto že znano igro, znano že tisočletja z imenom »dajmo jim kruha in iger«. Birokracija vsekakor predstavlja težavo v gospodarstvu. Na račun administrativnih ovir in birokracije, se ne začne ali dokonča marsikateri projekt. Prav tako pa počasna birokracija in naviti davki ubijajo marsikateri podjetniški duh. Za obstoj podjetništva pomenijo ravno počasna birokracija, davčna zakonodaja in tudi plačilna nedisciplina neugodne pogoje in tako je tudi v Sloveniji. Ravno podjetništvo pa je med drugim nedvomno eden izmed ključnih dejavnikov razvoja, ustvarjanja novih delovnih mest in nove vrednosti. Vprašanje je kakšne koristi bi lahko na splošno prinesla hitrejša in bolj učinkovita birokracija v vseh aspektih družbenega ustroja.

Birokracija Foto: Pixabay

Kako se lahko birokracija »omili«?

Pogosto se zdi, da smo tako vpeti v različna pravila in predpise ter razne birokratične zanke, da rešujemo zgolj te, namesto, da bi svoj čas in energijo posvetili temu kar je v življenju zares pomembno za celovitega, srečnega, uspešnega in zdravega posameznika in prav tako podobno za celotno družbo. Pričnemo lahko predvsem pri sebi in pri svoji lastni samoiniciativnosti. V Sloveniji pa imamo na primer tudi portal, ki se imenuje »stop birokraciji«. Njegov namen je, da se seznani z vsemi trenutnimi dogajanji in informira glede izvedb različnih programov in objav dobrih praks tako na nacionalni ravni kot tudi v okviru EU. Prav tako uporabniki lahko posredujejo različne predloge in svoja mnenja, predvsem z namenom, da se cilji hitreje dosežejo in zmanjšajo administrativna bremena. Uporabniki si lahko izračunajo stroške, ki jim jih povzroča birokracija. Na omenjenem portalu pa so prikazani tudi primeri dobrih praks s področja izboljšanja zakonodajnega in poslovnega okolja. Splošno poslanstvo, ki ga ima portal »stop birokraciji« pa je, da se s skupnimi močmi izboljšajo predpisi, ki so pomembni za doseganje kakovostnega okolja, izboljšanje konkurenčne prednosti gospodarstva, pospeševanje odprtosti trga in izboljšanje standardov ter povečanje transparentnosti. Na kratko pa: izboljšanje in poenostavljanje življenja državljanom in poslovanja različnih podjetij in organizacij. V vsakem primeru je birokracija kar precej trd oreh in sistem, ki ga ne gre kar tako zamajati iz danes na jutri. Toda z vedno več posamezniki, ki stopijo skupaj in s skupnimi močmi poskrbijo, da se spremembe zgodijo prej kot pa v več primerih celo nikoli, še vedno ostaja upanje za hitrejši gospodarski, socialni in splošni napredek družbe in dobrobiti zanjo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice