Naprej na vsebino

Koronavirus grozi tudi Sloveniji?

Nov koronavirus, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2 in povzroča smrtonosno bolezen COVID-19, je bil prvič opažen v kitajskem mestu Vuhan že na začetku meseca decembra. Sprva se je nevarnost zdela oddaljena, a zgolj po dobrih dveh mesecih od njegove prve pojavitve in navkljub raznim ukrepom se zdi, da bi hitro širjenje še zmerom ne zatrtega koronavirusa zmoglo prerasti v pandemijo.

Virus je še zmerom najhujši na Kitajskem, saj je okuženih že več kot 79.000 ljudi, smrtnih žrtev pa je bilo vsaj 2.626. Zaskrbljujoče so tudi trenutne situacije v Italiji, Južni Koreji in Iranu, ki kažejo na zgodnjo fazo pandemije, namreč v vseh omenjenih državah pojav koronavirusa napreduje izjemno hitro. Razmere so najslabše v Iranu; iranske oblasti so poročale o pojavitvi koronavirusa v več mestih, prvi primer koronavirusa v Libanonu pa naj bi bil povezan s potnikom iz Irana. Južna Koreja je poleg Kitajske utrpela največje število okuženih s koronavirusom, namreč zdaj jih je že več kot 760, od tega jih je umrlo sedem.

Slovencev se zaradi geografske bližine seveda najbolj zadeva italijanska situacija. Po najnovejših informacijah svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Italija država z največjim številom primerov v Evropi; okuženih je vsaj 215 in štirje so zaradi bolezni COVID-19 izgubili življenje. Okrog 90odstotkov okuženih v Italiji se nahaja na območju Lombardije, ki je na severu Italije, ne tako daleč od Slovenije. Tri smrtne žrtve iz Italije so bili 78-letni moški (območje Benečije), 77-letna ženska, za katero kljub potrjeni okužbi ni povsem znano, ali je njeno smrt povzročil koronavirus (Lombardija) in 38-letni moški, čigar noseča žena je prav tako okužena. O četrti smrtni žrtvi še ni dodatnih informacij. Italijanske oblasti so potrdile tudi dva primera ozdravitve in petindvajset obolelih, ki so v kritičnem stanju. Hitro spreminjajoče se statistične podatke lahko spremljate na spletni strani worldometers.info.

Foto: Delo.si

Kaj vse to pomeni za Slovence?

Čeprav ministrstvo za zdravje zagotavlja, da za zdaj v Sloveniji ni bilo še nobenega primera okužbe s koronavirusom, po besedah predstojnice infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc »več ne dvomimo, da se bo virus pojavil tudi pri nas,« obenem pa je dejala, da »panika in strah nista potrebna.« Minister za zdravje Aleš Šabeder dodaja, da bo vlada danes sklicala sejo sekretariata za nacionalno varnost, in če bo razsojeno, da je potrebno sprejeti dodatne ukrepe v povezavi s širjenjem koronavirusa, bo tako tudi storjeno.

Ali nas strogi ukrepi v Italiji lahko pomirijo ali ne, je odprto vprašanje, gotovo pa Italiji skušajo preprečiti, da bi se koronavirus širil v sosednje države. Enajst italijanskih mest v Lombardiji, v katerih so se pojavili primeri okužb, je zaprtih, poleg tega so oblasti začasno zaprle šole v vseh večjih italijanskih mestih, odpovedale vrsto športnih in kulturnih dogodkov, med drugim tudi beneški karneval.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice