Naprej na vsebino

Kaj morate vedeti, če ste na praksi ali šolanje preko aktivnosti Erasmus+ mobilnost

Erasmus+ mobilnost je eden izmed načinov kako naši študentje in predavatelji izkusijo svojstveno izkušnjo in v svoj življenjepis dodajo zelo pomembno delovno/študijsko izkušnjo. Na ta način spoznajo tujo državo, njihov izobraževalni ali delovni proces, predvsem pa dobijo uvid v besede »v tujini so boljši pogoji«. Vsako leto so preko tega projekta v države Evropske unije poda preko 100.000 študentov, predavateljev in tudi sedaj jih je kar nekaj »zunaj«, ki vsekakor pričakujejo navodila, kako naj postopajo, kam se obrniti itd.

Na CMPIUS-u jim odgovarjajo, da ne morejo zagotoviti navodil glede potovanja. Udeležence mobilnosti tako usmerjajo na Ministrstva za zunanje zadeve, ki je po njihovem mnenju primarno odgovorno za vse potrebne informacije. Vsem udeležencem programa Erasmus+ mobilnost, ki se vračajo iz ali preko držav s potrjeno prisotnostjo virusa Covid19, priporočajo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, po vrnitvi pa naj upoštevajo ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsem, ki nameravajo oditi v katero od 43 »nevarnih« držav, svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov na ciljni destinaciji, zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oz. hoteli. Namreč razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo. Sporočajo še, da konzularna služba MZZ, veleposlaništva RS in Generalni konzulati RS v »nevarnih« državah so v stikih z lokalnimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

CMPIUS poudarja, da je končna odločitev v rokah sodelujočih organizacij, ki naj bi upoštevala uradna navodila oz. priporočila odgovornih služb. Prestavitev mobilnosti, odpoved mobilnosti, iskanje drugih destinacij oziroma kakršnokoli odstopanje od pogodbeno odobrenih aktivnosti mora biti seveda ustrezno in obširno obrazloženo, lahko je podlaga za dodatek k pogodbi (prenosi med postavkami, sprememba destinacije, podaljšanje sporazuma ipd.). V izjemnih okoliščinah se lahko pojavijo nenačrtovani stroški, ki so, na podlagi ustrezne obrazložitve, priznani kot izjemni stroški na podlagi višje sile. Svetujejo, da končno odločitev, če vodi v odstopanje od pogodbenih obveznosti, sporočite in obrazložite skrbniku ter se dogovorite za ustrezne korake pred nastankom sprememb, kot vam narekuje sporazum.

Torej, če se odločate za pot preverite pri svojem koordinatorju kakšno je stanje, če se vračate se držite navodil, ki ste jih prejeli. Vsaj Univerza v Ljubljani je svojim študentom in osebjem že poslale dopis z natančnimi navodili, kako ukrepati:

Spoštovani zaposleni, sodelavci in študentje Univerze v Ljubljani,

skladno z napotki MIZŠ v zvezi z ugotovljenimi primeri okužb z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije in v krajih, kjer je ta virus trenutno bolj razširjen, smo na Univerzi v Ljubljani, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju aktivnosti, sprejeli prve ukrepe za omejitev širjenja virusa.

Vsi, ki ste se v zadnjih 10 dnevih zadrževali v italijanskih krajih: Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo’ Euganeo v provinci Padova ali ste bili v tem času v drugih krajih izven Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa, ostanite naslednjih 14 dni doma ne glede na svoje počutje. O tem obvestite svojega nadrejenega, ki bo vašo odsotnost ustrezno evidentiral. V kolikor se vam v tem času pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom (povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka, težko dihanje) o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestite svojega izbranega zdravnika. Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih. Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena. Če v 14 dneh ne boste zboleli (kar je zelo verjetno), se lahko vrnete v službo oz. k pouku.

 Svetujemo tudi, da obvestite študente, profesorje ali poslovne partnerje iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk do nadaljnjega odložijo.

Na članicah predlagamo nakup razkužil za roke in obveščanje zaposlenih in študentov preko različnih medijev (spletno, oglasne deske, fb,…) o preventivnih ukrepih.

O vseh nadaljnjih informacijah boste sproti obveščeni po elektronski pošti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice