Skip to content

Koronavirus in organizirani šolski izleti po Evropi

V prihodnjih mesecih bodo potekali mnogi šolski izleti iz različnih koncev Slovenije v različne konce Evrope. Zaradi najbolj finančno ugodnih letov bo marsikatera skupina otrok letela iz Benetk, kakor je bilo dogovorjeno pred izbruhom koronavirusa. Glede na situacijo v Italiji je razumljivo, da nekateri starši teh otrok želijo ali da se poišče alternativno letališče odhoda ali da se izlet prestavi ali odpove in staršem vrne vplačani znesek plačila potovanja.

Starši otrok imajo pomisleke glede na dogajanje v zvezi s koronavirusom, glede na stanje v Italiji, glede na stanje v Evropi in jih skrbi za varnost in zdravje otrok, saj jih izpostavljajo veliki možnosti okužbe z virusom.

Iz agencij, ki organizirajo (že v celoti plačane) tovrstne izlete staršem odgovorjajo, da ves čas pozorno spremljajo potovalne, varnostne in zdravstvene razmere v svetu in priporočila Ministrstva za zunanje zadeve ter odločitve letalskih prevoznikov. Skupine, ki potujejo preko njihove agencije tedensko letijo z različnih letališč in po svojih najboljših močeh poskušajo zagotoviti čim bolj prijetno in varno izkušnjo organiziranega šolskega izleta. S šolskimi skupinami se tedensko vračajo iz različnih destinacij in izvedbo izleta prilagajajo trenutnim razmeram. Priprave na prihajajoče izlete po njihovem mnenju potekajo nemoteno in brez posebnosti, v primeru sprememb pa bodo starši sproti obveščeni. Ker pa pri potovanju vedno obstajajo določena tveganja so starše opozorili na (splošna) zdravstvena priporočila glede potovanj in ustrezno zaščito otrok, ter, da naj na potovanje starši ne pošiljajo bolnih ali na pol zdravih otrok, da naj se z otroci pogovorijo o načinu prehranjevanja, zadostnem spancu in ustreznem uživanju tekočine. Sicer se bodo potrudili, kot vedno, za izvedbo izleta, da bo njihovim otrokom ostala v lepem spominu in verjamejo, da se bodo, z upoštevanjem navodil in s skupnimi močmi, vrnili zdravi in zadovoljni.

A vendar so se nekateri starši in se še bodo, glede na trenutne razmere z virusom Covid-19, odločili, da svojih otrok vendarle ne bodo poslali na izlet. Posledično so želeli, želijo in bodo želeli denar nazaj, saj so vendarle plačali riziko odpovedi. A agencije takšne zahteve gladko zavrnejo, češ da riziko odpovedi, ki so ga (do)plačali, ne krije tovrstne situacije, saj krije le odpoved potovanja v primeru bolezni otroka in ob obvestilu Ministrstva za zunanje zadeve, da v Italijo ni dovoljeno potovati. Ob tem marsikdo pomisli, da gre agencijam samo za denar, ni pa jim mar za otroke.

Foto: Pixabay

Problematika je večplastna.

Izlet, ekskurzija ali potovanje je praviloma načrtovano kar nekaj časa pred potovanjem, še posebej, če gre za otroke, za katere vedno želimo zagotoviti kar najboljše pogoje in največjo varnost, predvsem pa, da se domov, v družino, z izleta vrnejo celi in zdravi. To so praviloma lepi in veseli dogodki, ki otrokom v pričakovanju vedno pričarajo nasmeh na usta in po njem praviloma ostanejo v zakladnici prijetnih spominov. Vendar, življenje je polno presenečenj in dogodkov, ki jih ne moremo vedno predvideti in ki nam lahko še tako skrbno načrtovan izlet spremenijo v razočaranje. In koronavirus, ki ga verjetno nihče ni predvideval ob načrtovanju šolskih izletov (običajno se priprave začno že skoraj leto pred datumom odhoda) je že takšen dogodek.

Zavarovanje rizika odpovedi potovanja izbruh epidemije ali pandemije krije le izjemoma. Zavarovanje rizika odpovedi je moč skleniti v agenciji, ki organizira izlet ali potovanje, pod pogoji, ki jih ima s strani agencije izbrana zavarovalna družba, za sklenitev takšnega zavarovanja. Glede na vrsto in obseg kritja je določena tudi višina premije za tovrstno zavarovanje. Praviloma straši sklepajo, če sploh, enostavno kritje zavarovanja rizika odpovedi, ki obsega smrt ali poslabšanje zdravstvenega stanja zavarovanca – otroka, ki potuje, nosečnost ali smrt in poslabšanje zdravstvenega stanja družinskih članov zavarovanca – otroka, ki potuje. Vsi ostali riziki, na primer presaditev organov, premoženjska škoda na zavarovančevi lastnini, poziv sodnih ali upravnih organov, nepričakovana izguba zaposlitve, sprejem v novo službo, odpoved poročnega potovanja zaradi izostanka poroke, prometne nesreče v času potovanja na kraj odhoda, vložitev ločitvenega zahtevka, pomanjkanje snega, zdravljenje v zdravilišču in izbruh epidemije ali pandemije pa so praviloma zajeti v širšem, razširjenem in dražjem paketu zavarovanja odpovednega rizika. Glede na navedeno so odzivi agencije glede na zahtevo starša o odpovedi potovanja in povrnitev denarja pričakovani in pravilni – saj izbruh koronavirusa ni razlog na strani otroka in tega zavarovanje rizika odpovedi ne krije. Pri tem pa je pomembno še nekaj – elementarna nesreča, epidemija, pandemija ali ogrožanje varnosti mora biti podano na območju potovanja in ne v kraju, ki je določen kot vmesni kraj potovanja, na primer Benetke v Italiji.

Zavarovanje odpovedi turističnih potovanj so starši sklenili, ker jih je verjetno skrbelo, kako bo otrokom in njegovim zdravjem, ali bo otrok zdrav, da bo lahko šel na pot. Ali pa morda kar na pamet, ker je bilo to priporočeno. Nihče pa ni mogel v naprej predvideti scenarij, ki se trenutno odvija v Italiji. Strah staršev, da lahko otroci obolijo, je upravičen. Vendar, tudi če bi imeli sklenjeno razširjeno zavarovanje, bi iz tega razloga (epidemija in pandemija) morali biti izpolnjeni naslednji pogoji: potovanje v Italijo mora odsvetovati Svetovna zdravstvena organizacija ali naše Ministrstvo za zunanje zadeve, zavarovanje bi morali biti sklenjeno preden se je virus na območju potovanja razvil že v takšni meri, da lahko govorimo o ogroženi varnosti tega območja in potovanje, ki ga želite odpovedati, bi moralo biti načrtovano v času trajanja opozorila. Ne verjamem, da se v obravnavani situaciji kumulativno podani vsi trije pogoji. Postavlja se vprašanje kaj če letalska družba let iz Benetk odpove zaradi epidemije v Italiji, od koder je načrtovan polet? V takem primeru zavarovalnega kritja ni, ker je pogoj, kot je bilo navedeno, da je epidemija ali ogrožena varnost razglašena v državi ali na območju, kamor se potuje.

Foto: Pixabay

Kar se tiče potovanj v Italijo, na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Italijo. Svetujejo običajno previdnost. Na dan današnji dan je v Italiji je trenutno čez 200 okuženih s koronavirusom ter 11 smrtnih žrtev. Trenutno se virus širi predvsem na severu Italije. Italijanska vlada je 22 .2. 2020 sprejela vladni odlok, ki nalaga deželam, kjer je zabeležena prisotnost virusa, da sprejmejo omejevalne ukrepe sorazmerne z razvojem epidemioloških razmer. Žarišče je mesto Codogno v Lombardiji, kjer policija s pomočjo zdravstvenih delavcev nadzira vstop in izstop oseb v mesto. V deželi Furlanija –Julijska krajina trenutno še ni potrjena prisotnost obolelih za virusom. Dežele Veneto, Lombardia, Emilija Romagna, Piemont in Furlanija Julijska krajina bodo zaradi ozemeljske bližine uskladile ukrepe za zajezitev virusa. Ukrepi posameznih dežel, ki so trenutno predvsem administrativni in predvidevajo zaprtje vseh izobraževalnih, kulturnih in verskih ustanov ter odpoved javnih dogodkov in izletov do vključno 01. marca, se bodo prilagajali glede na spremembe stanja oziroma širitev korona virusa. Promet v navedene dežele in iz njih poteka normalno, razen v kraje navedene v vladnem dekretu, ki so kot žarišče virusa pod nadzorom. Tudi letalski promet na italijanskih letališčih poteka normalno. Vzpostavljeni so pregledi telesne temperature prihajajočih potnikov.

Kljub izraženemu in (upravičenemu) strahu staršev za zdravje otrok, torej (zaenkrat ) ni nobenega razloga, da bi agencije postopala drugače. Zaenkrat ni razlogov, ki bi opravičevali odpoved ekskurzije ali iskanje alternativnega letališča. Niti Svetovna zdravstvena organizacija niti naše ministrstvo ne odsvetujeta potovanje v Italijo (avstrijski koroški deželni glavar je pred dnevi Korošcem, na primer, odsvetoval potovanje v Italijo), kar pa ne pomeni, da ni potrebno sproti slediti priporočilom in spremljati stanje na območjih, kamor in od kod bodo potovali otroci in glede na razmere in njih razvoj primerno ukrepati. V primeru izbruha epidemije ali povečane nevarnosti za okužbo verjamem, da bodo starši, skupaj s pomočjo šol in agencij, hitro našli rešitev in bodisi odpovedali izlet, bodisi spremenili odhodno točko za polet. Ker zdravje in varnost otrok, vsakega med njimi, je in mora biti na prvem mestu. V tem trenutku takšnih razlogov (glede na stališča WHO in MZZ) ni, kar pomeni, da razlogov za odpoved že vplačanega izleta, ekskurzije, trenutno ni. Verjamem, da agenciji ne gre samo za denar in da bo ustrezno poskrbela tudi za otroke, saj se z dobrim imenom in ugledom agencije na tako banalnih primerih, ko gre za varnost otrok, pač ne gre igrati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice