Naprej na vsebino

Stres v šolskih klopeh

Zavod RS za šolstvo je lani opravil analizo v 269 osnovnih šolah po Sloveniji, katere deležnih je bilo 8316 dijakov, od tega 4293 učencev šestih razredov in 3798 učencev osmih razredov. Analiza je pokazala, da 63,9 odstotka učencev ocenjevanje jemlje kot stresno, glavni vzrok za to naj bi bilo preveliko število predmetov na dan. Dejstvo je tudi, da so osmošolci pod veliko večjim stresom kot šestošolci, saj naj bi ti imeli več predmetov in morali bi imeti boljši uspeh, saj ocene štejejo za vpisovanje na srednje šole. Prav tako je raziskava pokazala, kakšen vpliv ima stres na osnovnošolce. Dve tretjini učencev doživlja utrujenost, nezmožnost koncentracije in občutke napetosti, pri fantih naj bi se stres sprožil v vedenjske probleme, deklice pa vpliv stresa pogosto kažejo z izgubo apetita in obliko negotovosti.

Večje kot je zanašanje na srečo, večji je stres

Učenci, kateri se zanašajo na svoje znanje in učne navade imajo manjšo raven stresa. Učenci z močnejšo stopnjo stresa, pa naj bi se zanašali na svojo srečo in priljubljenost pri določenem učitelju.

Kaj pa je glavni vzrok stresa?

Vzroki stresa so pri vsakem posamezniku drugačni. Nekateri pravijo, da je vzrok predvsem preveliko število predmetov na en dan, spet drugi so pod stresom zaradi prevelikih pričakovanj staršev in pritiska iz strani le-teh. Raziskava je pokazala, da so učenci z manj stresa, po navadi v šoli tudi bolj uspešni.

Foto: Pixles

Stres je tudi dejavnik, zaradi katerega imajo dijaki odpor do šole

Šola učence postavi pred različne nove okoliščine in izzive, ena izmed zahtevnih preizkušenj je vstop v srednjo šolo, kjer tako rekoč učenec na novo spoznava sistem, učitelje in sovrstnike. Marsikateri konflikti, nesporazumi med sošolci in frustracije so tudi dejavnik stresa v šolskih klopeh o katerih bi se bilo potrebno pogovarjati. Starši se pogosto sploh ne zavedajo kakšen stres doživljajo njihovi otroci v šoli kot npr., da jih izsiljuje učenec iz višjih razredov ali, da so pod pritiskom, ker jih sošolec(i) ne mara(jo).

Kako stres odpraviti?

O vseh nevšečnostih se je potrebno z otrokom pogovoriti, mu svetovati in če je potrebno tudi poiskati strokovno pomoč. Nekateri starši so ob tovrstnih težavah nemočni, saj se otroci lahko znajdejo v težavah katere niso vsakemu znane. Ni pa stres vedno negativna plat, nekateri si ga vzamejo kot motivacijo in je le-ta spodbuda pri doseganju boljših ciljev.

Šolske naloge niso niti približno pomembne tako kot zdravje vsakega posameznika, zato je pomembno prvo imeti mir v sebi in s seboj v šolo nositi znanje.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice