Naprej na vsebino

Posledice koronavirusa v bližini slovenske obale

V ponedeljek, 24. 2., se je večina študentov na območju Slovenske obale zbudila ob obvestilu s strani fakultet, ki jih obiskujejo, da so predavanja v tistem dnevu odpovedana. Razlog ni bil podan, vendar se je lahko sklepalo, da je razlog prav ta novi virus, ki je vikend pred tem dobil pomenljive razsežnosti v sosednji Italiji.

Prvo večje mesto po italijanski meji, Trst, je iz Kopra dosegljivo v slabih 20 minutah. Državljani Italije vsak dan pohajkujejo po Kopru, Piranu in vmesnih krajih – kar je tudi razumljivo, med drugim zaradi slovenskih urnikov restavracij in stopnjo znanja italijanskega jezika. Prav tako ima veliko Slovencev redne obveznosti v Trstu in okoliških krajih ali gredo tja na krajši izlet.

Vrtci in šole

Prav zaradi tega je marsikdo pomislil, kaj dejansko koronavirus pomeni za prebivalce slovenske obale. Kot že omenjeno, se je takoj v ponedeljek že začelo z odpovedjo večine predavanja Univerze na Primorskem. Srednje in osnovne šole ter vrtci so sicer delovali tudi v ponedeljek tako kot vsak dan. Prav tako so s predavanji po urniku nadaljevale fakultete naslednji dan, kar je bilo omenjeno v kasnejšem sporočilu študentom v ponedeljek. V istem sporočilu so bila podana še splošna navodila v povezavi z umivanjem rok in podobnim. Navodila se niso veliko razlikovala od navodil za gripo, tudi omenjeno je bilo, da naj študentje in strokovni delavci ukrepajo, kot bi pri preprečevanju širjenja gripe.

Na področju vrtcev, ki vključujejo nekoliko bolj ranljivo skupino – otroke, se je pojavilo nezadovoljstvo. Večina vrtcev je dobila s strani države zgolj prelaganje odgovornosti v smislu obvestila, za kaj vse naj na kakršnekoli način poskrbijo sami. Zaenkrat pa obisk vrtcev ostaja enak.

Foto: Kristina Filipič

Bodo tudi v Kopru prazne trgovine?

Glede na pogostost obiskov Italijanov na naši strani meje, je marsikateri prebivalec obalnih občin navajen na zvok italijanščine v restavracijah, barih, trgovinah, na ulicah ter drugih javnih območjih. Bi se pa večina prebivalcev strinjala, da se je v preteklem tednu ta obisk kar za nekajkrat povečal. Najbolj se to pozna v trgovinah, kjer se tako rekoč ne da opraviti nakupa, brez Italijana v vrsti. Seveda se tudi domačine lahko opazi, kako nakupujejo večje količine kot sicer, vendar nakupovanje na zalogo ni nujno posledica nekega straha pred katastrofo, ampak bolj tega, da potem ni potrebno tako pogosto priti nazaj v trgovino. Na prvi pogled bi lahko tudi rekli, da je večji strah pred tem, da bi Italijani tako kot njihove izpraznili tudi naše trgovine, kot pa strah pred samim virusom.

Na splošno je bil šok pri pojavu virusa opazno manjši v primerjavi z Italijo. Zanimivo je opazovati slike na družbenih omrežjih, ki prikazujejo prazne ulice Trsta. Smo pa v Kopru, kot najbližjem večjem mestu, še kar daleč od takega pojava – če bo do njega sploh prišlo. Najboljše se stanje vidi po sobotah dopoldne v Kopru, saj je takrat mesto najbolj živo, mestna tržnica je polna tako kupcev kot prodajalcev, prav tako je v bližnjih barih ter v parku. Prav tako dogajanje je bilo tudi zadnjo soboto.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice