Naprej na vsebino

Evropa z Blockchain tehnologijo v decentralizirano prihodnost

Blockchain tehnologija preplavlja svetovni finančni sektor. Triumfalni pohod tehnologije se širi po vsej EU. Poročilo družbe dGen povzema trenutno stanje tehnologije in primerja razvoj dogodkov po posameznih državah.

Vse več industrij uporablja Blockchain tehnologijo in integrira specifične DLT (tehnologija razpršene evidence) aplikacije. Toda ali gre le za kratek začasni trend ali je tehnologija že trajno zasidrana? V nedavnem poročilu »Blockchain v Evropi«, neprofitni raziskovalni inštitut dGen ocenjuje stanje razvoja in ponuja obete za prihodnost blockchaina.

dGen se je za poročilo posvetoval z več kot 60 strokovnjaki in pregledal približno 1200 organizacij v več kot 20 državah. Poročilo je v nasprotju z različnimi tokovi in razvojem ekosistemov, ki temeljijo na Blockchain tehnologiji in ponazarja različne teže teh tehnologij v posameznih državah.

Francija in Švica sta na pravi poti

V Franciji se od leta 2017 vse več podjetij vkrcava na vlak tehnologije DLT. Z začetkom veljavnosti zakona PACTE, je klima za blockchain start-up podjetja znova ugodna.

Glede na ureditev je finančna oaza v Švici odvisna od večine njenih konkurentov v vseevropski primerjavi. Tehnologija vse bolj razvija svoj potencial, zlasti v sektorju finančnih storitev. Davčni raj Zug ali »Crypto Valley« je zacvetel v evropski epicenter za Blockchain tehnologijo v finančnem sektorju. Posledično se mnoga podjetja selijo v Švico in tam uživajo jasne predpise.

Foto: Pixabay

Velika Britanija z negotovo prihodnostjo, Nizozemska se zanaša na izobraževalne ponudbe

V letu 2018 je imelo sedež v Veliki Britaniji le malo manj kot 48 odstotkov vseh na novo ustanovljenih blockchain podjetij v EU. Na otoku prevladuje finančni sektor. Velika Britanija sije tudi z ustreznimi izobraževalnimi ponudbami na univerzah. Vendar še ni mogoče videti, kako bo Brexit vplival na ta razvoj in morda upočasnil napredek Blockchain tehnologije v kraljevini.

Na Nizozemskem je javno zanimanje za tehnologijo razmeroma veliko. Nenazadnje je povpraševanje prebivalstva verjetno povezano s široko podporo izobraževalnim pobudam. Na primer, Nizozemska je za državljane vzpostavila brezplačne blockchain tečaje. Kljub temu podjetja zaradi nejasnih predpisov pogosto izkazujejo obotavljanje.

Dobro pričevanje za Nemčijo

dGen priča o rožni prihodnosti Nemčije. Glede na poročilo je Nemčija »privlačno središče za blockchain start-upe z željo po samoupravi«. Z drugim najvišjim deležem DLT start-upov v EU, ki jih ima večina sedež v Berlinu, je Nemčija dobro pripravljena na prihodnost.

Z objavo blockchain strategije je nemška vlada postavila tudi temelje za nadaljnji razvoj tehnologije. Z novim zakonom o depozitih kriptovalut, pa je ustvarila pravno varen okvir za podjetja.

Blockchain v Sloveniji

Kljub temu, da je Slovenija postala prva država EU, ki je na državni ravni vzpostavila pilotni infrastrukturni blockchain sistem – SiChain, v poročilu žal ni omenjena. Namen tehnologije SiChain je olajšati uporabo Blockchain tehnologije za podjetja in državne agencije.

Foto: Pixabay

Pilotni projekt, ki se je začel decembra lani, je zasnovan za testiranje blockchain aplikacij s strani države, podjetij, lokalnih skupnosti in raziskovalnih agencij.

Vodi ga gospodarsko ministrstvo v sodelovanju z evropsko komisijo, infrastrukturo projekta pa sta zasnovala blockchain podjetje HashNet in telekomunikacijski ponudnik Telemach.

Teoretično bodo v tem letu razvite tri razvojne faze. Sprva je potrebno opraviti testiranje transakcij in meritve zmogljivosti, nato pa bo sledila druga faza razvoja kompleksnejših aplikacij in širitev omrežja na državno in mednarodno raven.

Tretja faza naj bi ustvarila povezave med omrežji in javno uporabo.

SiChain bi se v končni fazi lahko uporabljal za preverjanje poročil in drugih dokumentov, poenotenje osebnih izkaznic študentov, za transakcije na trgu z električno energijo in medvladne pogodbe znotraj EU. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice