Skip to content

Potrebno je odpovedati vse prireditve in zapreti vrtce, šole …

Če pričakujete, da boste v naslednjih minutah brali panični napad enega novinarja, ki se mu je totalno odpeljalo in čaka, da ga odpeljejo v Polje/Vojnik, lahko prekinete z branjem, ker me vsaj za enkrat še tam nočejo. Žal se je v teh dneh med drugim Slovenija razdelila na dva skrajna pola. En, ki se boji lastne sence in so že pred tednom si naredili zalogo do poletja, ker nas čaka apokalipsa in se scenarij Razodetja uresničuje (če se ne motim so pred kratkim kobilice napadle). Na drugi strani so egocentrični, egoistični posamezniki, ki so sami sebi največji sovražniki, trenutno posledično tudi ostalim, ki imajo vso pamet tega sveta in najbolje vedo, kako se najbolje obvarovati pred gripo imenovano koronavirus. Pustimo ob strani dejstvo, da je WHO že zdavnaj pojasnilo, da gre za čisto novo obliko virusa, ki je podoben (podoben ne pomeni enak, ali celo isti) gripi, a obstajajo bistvene razlike, zaradi katerih je bistveno bolj nevaren.

V lanskem letu je za gripo zbolelo okoli 3000 ljudi, od tega jih je po neuradnih podatkih umrlo 650, torej je smrtnost 21 odstotna. Umrljivost pri koronavirusu je le 6 odstotna, kar je bistveno manj. Vendar tu obstaja on ampak. Koronavirus se širi neobvladljivo hitro in ga je nemogoče zajeziti. Zgolj za občutek, v Italiji so v slabih 14 dneh prišli skoraj do 5000 okuženih in 200 mrtvih. In če bomo v Sloveniji šli po podobnih tirnicah bo v slabem mesecu in pol tudi 650 mrtvih zaradi koronavirusa. Dejstvo, ki ga ni moč spremeniti, lahko pa veliko pripomoremo k temu, da se takšen scenarij ne uresniči.

Kako? Staviti na to, da bodo ljudje poslušali smernice, ki so nam bile dane je podobno kot pričakovati sedmico ne da bi vpisali loto listek. Kot že povedano imamo trenutno v Sloveniji dva pola – paničarje in brezbrižneže. Ravno zaradi slednjih so potrebni skrajni ukrepi. Mislim, da je bilo v zadnjih dneh jasno pokazano koliko odgovornosti pripomoremo. Nič. Vsa obvestila, vsa »panika« medijev ni bila zadostna, da bi se ravnalo odgovorno. Veliko praha je dvignila odpoved koncerta Bocellia, češ da je to že pretiravanje in da se širi nepotrebna panika. Pa je temu res tako? Recimo, da ste eden tistih, ki ima karto, ste zdravi in imate doma sicer mamo/očeta, ki je ravno prebolel nekaj in ima slabši imunski sistem. Koncert bi bil za vas balzam za dušo in počitek po mesecih borbe za življenje vašega starša. Torej nagrada. Upravičeno ste jezni. Ampak, v vsej tej množici je lahko en junak, ki je ravno prišel s smučanja v Italiji, vmes se malce ustavil še v Benetkah, ker so bolj kot ne prazne in končno lahko vidi vso lepoto tega veličastnega mesta. Nekaj se ga loteva, ampak še ni panike, ker je to eden izmed tistih prehladov in smrkanj, ki ga vsako leto dobi. Kakšen Aspirin, razpršilo za nos in Redbull bodo dovolj, da bo užival v koncertu. Slučajno bo stal blizu vas in se na veliko pogovarjal z vsemi, malce kihal … Po čudovitem koncertu boste vi odšli domov, srečni in polni energije, ker ste se imeli noro dobro. Svojo izkušnjo boste z veseljem razložili tudi staršu. Čez 2 dni boste izvedeli, da je okuženi X bil tudi na koncertu, čez 2 tedna boste stali na pogrebu. Ker je nekdo bil brezbrižen in ni upošteval navodil, ker se mu je zaman zdelo, da bi po obisku Italije bil raje v samoizolaciji. Konec koncev je le karto plačal in ne bo tistih nekaj 10 evrov vrgel stran.

Ste pomislili koliko je teh brezbrižnežev v naši družbi, ki ob koronavirusu zamahnejo samo z roko, češ kaj delate paniko zaradi ene gripe, ki je nevarna le za 70 +, ne pa za mlade? Koliko je teh, ki bodo zaradi lastne škrtosti raje ogrožali ljudi, ker konec koncev so pošteno plačali za karto, vstopnico? Koliko ljudi bo šlo v teh dneh na v naprej plačano potovanje, ker agencije kljub plačanemu riziku odpovedi ne vračajo denar? Preveč. Ravno zaradi teh brezbrižnežev je nujno, da se odpovedo vse prireditve. Zaradi teh brezbrižnežev je nujno, da se zaprejo vrtci in šole. Ste pomislili koliko staršev v stiki, ker nima otroka kam dati, otroka hladno mrtvo da v vrtec in šolo. Če ima slučajno vročino dobi zjutraj Calpol in če so klicani v šolo, vrtec, v nekaj urah pridejo po otroka, ali celo kot običajno. Se vam nikoli še ni naredilo, da vam je v trgovini stregla trgovka, ki je bila vidno bolna? Res je, da je mogoče prisiljena delati, ker je njen šef izkoriščevalec. A na koncu ni to več pomembno. Ker v tej formuli imaš ljudi, ki bodo te dni hodili naokoli, kljub nešteto pozivom, da če so bolni, ali bili na t.i. ogroženih območjih, oziroma v stiku z nekom, ki ustreza predhodnemu opisu, naj tega ne počno. Nekateri zaradi tega, ker jim je malo mar za pozive, ter verjamejo, da je vse skupaj le ena zarota, napihovanje in se njih to nikakor ne tiče. Nekateri zato, ker ne bodo imeli druge možnosti, ker živijo sami, ker je njihov šef nerazumljiv, ker se počutijo čisto v redu.

Včasih je za pozitivno rešitev potreben skrajen ukrep, pa ne toliko zaradi tega, ker je nekaj tako nevarno, ampak zaradi redkih posameznikov, ki ne zmorejo, ali nočejo ravnati odgovorno. Trenutno so ti v Sloveniji tisti, ki ogrožajo in so tisti, ki bodo poskrbeli, da bomo s strahom čakali rezultate pozitivnih okužb. Če je jasno, da zaradi redkih posameznikov država ne more poskrbeti za varnost in zajezitev virusa, je edini smiseln ukrep odpoved vseh prireditev, zaprtje šol in vrtcev, ter na ta način vsaj delno poskrbeti, da se virus ne bo širil in kosil pod sabo bolne in starejše.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Gordana
Gordana
4 years ago

Čudovit zapis❤️. Se strinjam z vami ?%

Prijava na e-novice