Naprej na vsebino

Ali je res težava, če zaprejo vse vrtce in šole?

Danes je bilo na novinarski konferenci NIJZ med drugim slišati »kaj bodo pa otroci in starši, če zapremo šole, vrtce«. Na spletu je moč tudi zaslediti vprašanja, kdo bo varoval otroke, če bodo doma. Sicer v večini to sprašujejo tisti, ki nimajo otrok, ker predvidevam, da predvidevajo, da si bodo na ta način prislužili kakšen všeček več. Ostali, ki imamo otroke se tega ne sprašujemo. Nismo pozabili, kako je bilo, ko smo morali na vrat na nos jemati dopust in iskati varstvo, ko so se šolniki odločili stavkati, ali ko so zaradi poledice zaprli šole in vrtce. Vemo kako hudo je, ko so naši otroci bolni in je šef nerazumevajoč ob naši ideji, da bi bili doma. Se pozna tudi pri plači, ker nam za nego pripada le 60 odstotkov. Vemo za to. A nekako je veliko lažje urediti varstvo za zdravega otroka, kot za bolnega. Torej nam se ne bo nič zgodilo, bomo že. Večja težava nam predstavlja samoizolacija za katero bomo morali dati dopust, ker lej ga vraga, nam takrat ne pripada t.i. bolniška. Iz vidika starša, ja si želim, da se šole in vrtce zapre za toliko časa, da »nevarnost« mine, ali se zajezi in vodilni končno sprejmejo nek interventni zakon, ki bo določal, da se tudi za samoizolacijo prizna bolniška, po možnosti 100 odstotna, ker tu le gre za višjo silo.

Ne predstavljam si situacije, da se v šoli pri kakšnemu učencu pojavi potrjena okužba in je ta otrok slučajno ta isti otrok, ki je vikend preživel pri nas doma in smo mi zaradi preventive prisiljeni v samoizolacijo. Torej mi ne ostane drugega, da dam 10 dni letnega dopusta, ki ga drugače nujno potrebujem pri poletnih počitnicah, ker sta tudi takrat otroka cela 2 meseca doma in vsi kampi, oratoriji in podobno ne pokrijejo celotnih počitnic. Če bosta otroka zdrava in doma se bo veliko lažje dogovoriti z babicama in dedkoma, ki spadajo v kategorijo »ranljiva skupina«, za varstvo, kot v primeru, če otroka zbolita.

Zavedam se, da vsi nimajo te možnosti, a vendar je na daljši rok ta možnost vsaj za starša finančno bolj ugodna. Otrokom pa definitivno ne bo nič hudega. Tisti, ki ne marajo šolo, bodo z veseljem doma, tisti, ki imajo radi šolo, bodo z veseljem naredili kakšno dodatno nalogo, prebrali kakšno knjigo itd.

Celotna situacija okoli koronavirusa je ušla izpod kontrole. Pametujejo tisti, ki niti približno ne razumejo situacije, delajo račune brez krčmarja, vsaka spletna novica, pa naj gre za najbolj banalno novico, kot tisto, da česen pozdravi koronavirus, se predstavlja kot resnica in nekaj v kar moramo verjeti. Tisti, ki bi morali dajati kredibilne novice so popolnoma zatajili in podajajo popolnoma neuporabne informacije. Današnja novinarska konferenca NIJZ je bila še ena v vrsti teh, kjer je bilo ponovno slišati kup neumnosti, ki so bile popolnoma kontradiktorne. V spominu mi ostajata tri.

Prva, da je koronavirus nevaren le za 20 odstotkov obolelih, kar v predpostavki, da zbolimo vsi v Sloveniji pomeni kar 400.000 ljudi. In ker je smrtnost 6 odstotna, lahko statistično umre 24.000 ljudi. Statistika je zanimiva reč, ki se je da interpretirati na več načinov. Eden je ta moj. Dejstva, ki predstavljajo zelo grozljivo podobo – 24.000 mrtvih.

Druga neumnost je vsekakor jamranje o tem, kako v celotni Sloveniji ni moč zapreti vseh šol in vrtcev, ker je to preveč. Trenutno so v Italiji zaprli območje 14 provinc, ki je veliko za približno 2 Sloveniji in ima 7 krat več prebivalcev. Brez težav so prepovedali potovanje v ta območja in iz njega, pozvali ljudi, ki imajo samo 37,5° da ostanejo doma, zaprli vse šole, vrtce, kulturne ustanove, kinematografe, velnes centre in podobne ustanove, prepovedali maše, prireditve vseh vrst, omejili delovanje restavracij, trgovin. Torej ni težko to narediti. Že tako in tako bodo izjeme, ki tega ne bodo upoštevale, a delna zajezitev je že velik korak v pravo smer.

In tretja, ki si definitivno prisluži nagrado za največjo izrečeno neumnost, je v imenu GDPR zakrivanje podatkov, kdo so zadnji 4 okuženi. Nihče ni prosil za ime in priimek teh oseb, ampak zgolj za to, ali gre za osebje, ki je bilo v stiku s katerimi od že zdaj znanimi okuženimi, ali gre za posameznike iz npr. Celja, Murske Sobote, Kočevja. Tisti, ki bi na osnovi teh podatkov uspel ugotoviti kdo so to osebe ga lahko zaposlimo na slovenski policiji ali Sovi, ker ima izreden talent. Informacija kdo so novo okuženi je zelo pomembna za širšo javnost. Neumno je pričakovati, da se bo okuženi spomnil vseh s katerimi je bil v stiku in se bodo le-ti spomnili svojih kontaktov. Predvsem pa obstaja velika verjetnost, da bodo na koga namensko pozabili, ker načeloma s to osebo sploh ne bi smeli biti v stiku. Močno dvomim, da bo mož, ki vara upal povedati, da je bil še z ljubico. Ljubica pa lahko v tem času še koga okuži.

Faktor človek je najbolj nepredvidljiv faktor. Vsi nekaj prekrivamo, vsi kdaj lažemo in vsi smo kdaj sebični in gledamo le na lastno korist. V trenutni situaciji je to najbolj problematičen faktor. Mož, ki ne bo povedal za ljubico lahko naredi veliko škode, zaposleni, ki je lagal, kje je bil, prav tako, nekdo, ki se zaveda, da si ne more privoščiti bolniške prav tako. Nihče od teh ne pomisli na črn scenarij, le upa lahko, da ne bo prehudo. V takšnih primerih ne pomaga kaj veliko, da se ve kdo je pacient nič, ampak le, da se približno ve, kje so vsi okuženi. Ker le na takšen način bo še kdo bil raje malce bolj previden in bo pripomogel h kakšni okužbi manj.

Nihče ne more od nas zahtevati, da smo iskreni, da povemo nekaj kar nam bo škodilo, prav tako je kaj takšnega tudi neumno pričakovati, lahko se pa onemogoči pot do tega. Če to pomeni z malce pogostejšimi objavami obolelih, bolj natančnimi opisi, kdo ti ljudje so (le v smislu, iz Ljubljane, kuhar v vrtcu) in z zaprtjem območij, ki so najbolj idealna za hitro širjenje, bi vodilni morali razmisliti v tej smeri. Gospodarska škoda je že in v vsakem primeru še bo. Vsak dober gospodar pa ve, da je včasih bolje kaj preprečiti, kot si narediti škodo na dolgi rok. Dobro podjetje bo manj izgubilo, če bo zaposlenega imelo teden, dva, tri doma, kot da za kakšen mesec izgubi vse zaposlene, ker so bolni in bog ne daj, kdo umre. Včasih je potrebno pogledati tudi iz drugega zornega kota.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments