Naprej na vsebino

Odpovedana predavanja in strokovna praksa na slovenski obali

Dva tedna nazaj je že kazalo, da bo Univerza na Primorskem zaprla svoja vrata, vendar je bil ta ukrep v veljali le en dan – naslednji dan je že vse potekalo v ustaljenih tirnicah. Včeraj se je le zgodilo – fakultete pod Univerzo na Primorskem so odpovedale pedagoški proces.

»Glede na trenutno situacijo v zvezi z novim koronavirusom vam sporočamo, da je za naslednjih 14 dni odpovedan pedagoški proces na vseh članicah Univerze na Primorskem« – tako se je začelo obvestilo rektorice univerze, ki je bilo v nedeljo zvečer objavljeno na vseh spletnih straneh fakultet Univerze na Primorskem. Ukrep je podkrepljen tudi z dejstvom, da ima univerza vsakodnevne stike z Italijo, kjer je število okuženih že preseglo 9 tisoč. Veliko študentov na angleških programih fakultet je iz Italije, prav tako se redno dogajajo izmenjave in druga sodelovanja z italijanskimi fakultetami.

»Navodila resornega ministrstva, NIJZ in Ministrstva za zdravje RS so, da je potrebno delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji« je v obvestilu še dodala rektorica.

Predavanja omogočili od doma

V istem obvestilu pa je bilo tudi povedano, da bodo študentje v naslednjih dneh dobili dodatna navodila o možnostih izvedbe pedagoškega procesa na daljavo.

Tako bodo študentje že v torek začeli z prvimi predavanji od doma. Do gradiv lahko dostopajo še naprej preko e-učilnice oziroma spletne učilnice, kjer so gradiva objavljena za vsak predmet posebej. Za sama predavanja se uporablja spletna stran VOX Spletne konference, kjer se vsak študent prijavi z uporabniškim imenom in geslom, ki ju je izdala univerza in tako prisostvuje pri predavanjih v živo.

Na tak način se okužbe res ne morejo širit, lahko pa to tudi omeji predavanja, saj je komunikacija med profesorjem in študenti ter med študenti samimi okrnjena, prav tako ni možnosti dela študentov po skupinah. Ocene je tudi težje pridobivati, saj se na tak način ne da zagovarjati seminarskih nalog ali pisati izpitov.

Kaj pa vrtci ter osnovne in srednje šole?

Razen Univerze na Primorskem, nobena druga večja javna institucija zaenkrat nima namenov popolnega prenehanja dejavnosti. So pa se na situacijo ustanove tako ali drugače odzvale, vsaka na svoj način. Večina vrtec je tako prekinila izvajanje strokovne prakse. Tako prakso prihajajo opravljati študentje in študentke Pedagoške Fakultete ter dijaki in dijakinje smeri predšolske vzgoje na Srednji šoli Izola, ki jo opravljajo v sklopu svojih predmetnikov.

S srednjih in osnovnih šol ni še nobenega poročila o kakšnih posebnih ukrepih, na spletnih straneh so dostopna navodila za ravnanje s higieno, prav tako so o njih obvestili učence in dijake. Predvidene krajše izlete v bližnje kraje še vedno izvajajo po načrtih, daljši izleti na bolj oddaljene destinacije pa so prestavljeni na začetek poletja, nekateri tudi na jesen. So pa pripravljene uvesti dodatne ukrepe. Marsikatere šole imajo v načrtu omogočiti e-gradiva in predelavo le-teh od doma. Prav tako so na določenih področjih zmanjšale obsege dela zaposlenih.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice