Naprej na vsebino

Bomo morali uvesti policijsko uro?

Slovenci imamo eno zelo zanimivo lastnost, da si predpise zelo radi razlagamo po svoje. Za potrditev našega prav hitro najdemo nekaj študij, ki podkrepijo našo razlago, ker konec koncev se počutimo dovolj kompetentni, da sami odločamo o vsem, pa naj gre za zdravje, pravo, šolstvo … In žal je tudi v teh dneh na dan prišla ta naša »dobra« lastnost.

Zelo težko je razumeti, kako ni jasno, da ustavitev javnega življenje pomeni ustavitev in omejitev stikov. Očitno je ponovno to jasno nekaterim, drugi pa iščejo izgovore in poti okoli tega. Za trenutno stanje v državi smo si v prvi vrsti sami krivi, ker zadeve nismo jemali resno. Kar v bistvu počnemo na vseh področjih. Na trenutke smo prepričani, da smo nadrasa in da določene zadeve ne morejo k nam in se nas ne tičejo. Ko se je zadeva pojavila na Kitajskem je bilo marsikje brati, da gre za naravno selekcijo. Ko se je virus pojavil pri sosedih je ponovno veljalo prepričanje, da se to nas ne tiče. Prav tako ni bilo problematično hoditi v Italijo, ker smo nadrasa in se nas virus ne prime. Zmotili smo se. Potrdimo prvo okužbo in plaz kritik leti na motorista in kasneje zdravnika, ker sta ravnala neodgovorno, a v isti sapi brez zadržkov sami počnemo isto. Zakaj? Težko razumeti.

Mislim, da nikomur v tej državi ni všečno trenutno stanje, še posebno ne, ker je močno poseglo v naš normalni tempo življenja. Žal je to nujno potrebno in kot zgleda je edina rešitev za nas, da zadevo zajezimo, policijska ura, ali še kaj hujšega.

Navodil, če imaš vidne znake koronavirusa in si bil v stiku s kakšnim okuženim ali celo na nevarnem območju, so si nekateri razložili, da pojdi k zdravniku, zataji podatke in preveri, če je dovolj dober zdravnik in bo sam to ugotovil. Prošnjo o tem, da ne hodi bolan v službo, smo si razložili, da je treba tako edinstven virus deliti tudi z drugimi, konec koncev smo radodaren in solidaren narod. Prvi ukrep, da se naj ne družimo, ter da se prepove prireditve, smo spremenili v tekmovanje »kdo ima jajce«, da vseeno pride. Ko so napovedali zaprtje šol in vrtcev je najprej zavladalo nestrinjanje, kam z otroci. Logično je bilo, da k dedkom in babicam. A je vlada pozvala, da ne v varstvo k dedkom in babicam. Pa so se slednji oglasili, da tudi oni hodijo v službe, če so pa ravno upokojeni ne štejejo več kot 65 let in so še dovolj vitalni za varstvo. Res so nekateri pisali, da so najbolj ogroženi 70+ letniki, a žal po statistiki so 50+, kar je bistveno manj kot 65. Sedaj je cela zmeda, kdo bo te otroke pazil. Stavek, ki ga sicer ne maram – ko smo mi bili teh let, kdo nas je pazil? Če svojih otrok (6+ stare) do sedaj niste naučili spoštovanja pravil, strpnosti in potrpežljivosti … Bog vam pomagaj. Res je, da je država tako prijazna, da vam bo v primeru, da ste doma z otrokom priznala le 50 odstotno nadomestilo. Delajo na tem, da se to popravi, a verjemite, da niti en cent ne odtehta tega, da boste čez kakšen teden imeli v družini pogreb, ali celo tega, da boste posredno odgovorni za smrt koga. Ste se vprašali kako je zdravniku v Metliki? Verjemite, da ne lahko in da ga bo krivda razžirala celo življenje, ne glede na to koliko življenj je že rešil in še jih bo.

Definitivno smo pa zaradi denarja uspeli narediti največjo neumnost tega sveta. Popolnoma nerazumljivo, neodgovorno in butasto je, da ljudje, ki so imeli za te dni v naprej rezervirane počitnice, da so vseeno šli, ker jim agencije v drugačnem primeru ne bi vrnile denar. Ne bi veliko o tem, kako neumno in sebično je to.

Še bolj žalostno je, da ko vlada napove ustavitev javnega življenja gredo ljudi ven, v lokale, na kavico, ker jim je notri preveč dolgočasno. Upam, da se zavedate, da v sobici v karanteni v bolnišnici priklopljeno na vse može aparate tudi ni ravno zabavno, razen če je sestra ali brat zelo seksi.

Bo zaradi tega gospodarska škoda? Da. Bo to vplivalo na nas? Bo. Recesija je neizbežno dejstvo, a na koncu ni pomembno, ker lahko imaš ves denar tega sveta, a ti 2 metra pod rušo ravno ne koristi.

Zadnja neumnost te dni je poziv nekaterih, da naj posamično gredo tudi malce v naravo, svež zrak. Ideja stoletja ni kaj! PRIPOROČILO VODILNIH JE NE HODITE VEN! Ljudje, ne hodite ven. Zakaj? Ker so med nami še vedno brezbrižneži, ki so prepričani, da gre za pretiran ukrep, ki je nevaren le za redke, za druge pa je le bežen prehlad. Na ta način ne moreš ničesar zaustaviti. Ne pozabite, da če se bo virus širil bomo v slabem mesecu beležili bistveno več žrtev, ki jih letno umre za gripo, do poletja pa bo številka … saj znate sami izračunati koliko je 7 odstotkov od 2 milijona. In še huje, pozabite na letni dopust na morju ali gorah, ker bomo se še vedno borili z okužbo.

Če živite v hiši, ja lahko greste ven, ker se konec koncev sprehajate na svojem. Tisti, ki živite v mestu, če vam je mar boste noter in pot ven omejili le na nujne izhode. Pozivi pojdite malce ven in se prezračite so glede na naše zavedanje in odgovornost napaka, pa naj bo to nasvet že katere zdravnice, ki se ima za strokovnjakinjo. Veliko teh je ljudem še dober teden nazaj razlagalo, da gre za blago gripo, da smo že to mi imeli v onem pohodu gripe, slab mesec nazaj, ter da je povsem varno hoditi naokoli bolan. Če želite zaščititi sebe in druge ostanite doma, pogovorite se s partnerji, igrajte se z otroci. V teh 14 dneh boste samo pokazali kako dober partner, oče ali mati ste. Še vedno je lažje preživeti 14 dni s strogimi pravili, kot naslednje 3 mesece ob policijski uri, ko boste za vsak svoj korak morali polagati račune nekomu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice