Naprej na vsebino

Zdravnico, ki je prva želela razkriti koronavirus so obtožili, da želi »škodovati stabilnosti«

Intervju kitajske zdravnice, ki je videla veliko nevarnost v koronavirusu so kitajske oblasti hotele cenzurirati. Z zapisom na blockchain je zdaj dokončno varen.

Po poročanju CNBC-jevega dopisnika iz Pekinga, se kitajski uporabniki družbenih medijev na različne načine zoperstavljajo cenzuri intervjuja z Ai Fen, direktorice urgentne službe v centralni bolnišnici Wuhan, ki je tvegala svoje delo in pripor, da bi spregovorila o razmerah v Wuhanu in poskušala javnost opozoriti na koronavirus.

Blockchain proti cenzuri

Fen je sprožila udarne valove kritik po vsem svetu, ko je spregovorila o tem, kako so jo kitajske oblasti obsodile zaradi opozarjanja o smrtonosnem virusu, ki ga zdaj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uradno priznava kot pandemijo. Ker je zdravnica decembra opozorila svoje nadrejene in sodelavce na opažen virus, ki je podoben Sarsu, so ji Kitajski uradniki očitali, da poskuša »škodovati stabilnosti«.

Intervju, ki ga je prvotno objavila lokalna revija Renwu ali »Ljudje«, je bil hitro izbrisan s strani družbenih medijev. Založnik je članek umaknil, povzetki pa so bili odstranjeni. Uporabniki se zdaj na različne načine borijo, da bi besedilo iz posnetkov zaslona in raznih slik ostalo dostopno javnosti. Končno je članek zapisan tudi na blockchainu, kar pomeni, da ga ni moč več izbrisati.

Kitajci verjamejo v blockchain, a oblasti vidijo drugačno uporabo

Kitajski državljani niso prvič uporabili blockchain, da bi se uprli kitajskemu komunističnemu režimu. V letu 2018 se je na blockchainu Ethereuma obdržala raziskovalna zgodba o nizkokakovostnih cepivih, ki so jih dali kitajskim dojenčkom. Leta 2019 je celo kitajski predsednik Xi Jinping podprl blockchain, ki je sprožil špekulativni shod. Vendar je jasno, da Peking vidi tehnologijo kot praktično orodje za povečanje svojega sistema množičnega nadzora.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice