Naprej na vsebino

Lahko si oddahnete, če vam v naslednjih dneh poteče registracija avtomobila

Med vsemi zaustavljanji pedagoških procesov, zapiranji trgovin, oprostitvami plačevanja parkirnin in drugimi spremembami, ki smo jim bili priča zadnje dneve, se je veliko ljudi vprašalo, kako pa bo zdaj s tehničnimi pregledi, zavarovanji in registracijami motornih vozil?

Na prvi dan začasne ustavitve javnega življenja v Sloveniji, je bila vrsta za tehnični pregled motornih vozil na AMZS poslovalnici v Serminu pri Kopru veliko daljša, kot sicer. Odgovor na vprašanje, koliko časa bi čakali za priti na vrsto za tehnični pregled, je bil kar tri ure. Lahko samo ugibamo, da so se vsi spraševali, ali bodo tehnični pregledi in registracije še na voljo in do kdaj. Nekatere zavarovalnice so že na prvi dan tedna prenehale sprejemati stranke v poslovalnice in so zavarovalniške postopke reševale preko e-pošte s pomočjo telefonskih klicev.

Odgovor na to vprašanje smo lahko dobili danes preko odloka o prepovedi izvajanja tehničnih pregledov, ki narekuje začasno prenehanje tako izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov pri registraciji motornih vozil, kot tudi delo v tahografskih delavnicah. Vse to pa seveda z namenom obvladovanja širjenja novega koronavirusa. Odlok prične veljati z dnem 17. marec 2020 ob 00:00, velja pa vse do 16. aprila 2020. Torej tukaj ni uporabljena besedna zveza »do nadaljnjega«, ampak je datum znan, do takrat pa se podaljšajo tudi vse registracije, ki bi v vmesnem času sicer potekle.

Mnogi se na tej točki seveda sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če bo na cesto prišel nekdo, čigar avto, zaradi odsotnosti tehničnega pregleda, ne bo primeren za vožnjo ali celo nevaren. Na to vprašanje odgovora sicer še nimamo, je pa zato še toliko bolj pomembno, da se vsi vozniki vedemo vestno in se na pot ne odpravimo z neprimernim motornim vozilom.

V vmesnem času pa se je potrebno pripraviti na dan, ko se bodo tehnični pregledi in postopki registracij spet pričeli opravljati – poskrbimo, da bo avto pripravljen na tovrsten pregled. V primeru, da se na vozilu odkrije napako, je potrebno seveda tehnični pregled ponoviti. Ponoven pregled je lahko brezplačen, v kolikor uspete popraviti napako in se na pregled vrniti v roku petih dni.

»O ponovnem izvajanju storitev po pooblastilu države bomo obvestili prek spletne strani.« so zapisali na spletni strani AMZS. Tiste dni, ko se bodo pregledi spet pričeli izvajati, pa lahko pričakujemo še večje gneče, kot so bile te dni pred prepovedjo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice