Naprej na vsebino

»Cepivo je tukaj, pripravljeno za proizvodnjo«: Pentagon in Izrael trdita, da imata zdravilo za kronavirus

Kanadsko podjetje za biofarmacevtsko medicino Medicago, ki ga financira Pentagon, trdi, da je samo 20 dni po prejemu koronavirusnega genoma izdelalo učinkovito cepivo proti Covid-19. Podobno novico je sporočil izraelski inštitut za biološke raziskave.

Ti dve potencialno dobri novici sta prva objavila specializirani portal Defense One in izraelski časnik Haaretz. Z razvojem učinkovitega cepiva bi se končala svetovna kriza, ki jo je povzročil virus. To bi tudi zaščitilo svetovno prebivalstvo pred še resnejšim izbruhom prihodnje leto, kot nekateri napovedujejo.

Medicago, kanadska družba za farmacevtsko biokemijo, s sedežem v Quebecu, ki jo financira DARPA – ameriška vojaška agencija za napredne obrambne analize – je sporočila, da je proizvedla delce, podobne koronavirusu, le 20 dni po prejemu gena Sars-CoV-2 ali virusa, ki povzroča popularno koronavirusno bolezen – Covid-19.

Drugo podjetje je Institut za biološke raziskave, ki se nahaja v osrednjem izraelskem mestu Nes Tziona in je bil ustanovljen leta 1952 kot del znanstvenega korpusa izraelskih obrambnih sil, kasneje pa je postal civilna organizacija. Tehnično je pod nadzorom kabineta predsednika vlade, a je v tesni komunikaciji z obrambnim ministrstvom. Je tudi del Znanstvenega sveta izraelske vojske. Slednji je poročal, da so izraelski znanstveniki napredovali v predklinični študiji cepiva in da je prišlo do »pomembnega napredka pri razumevanju virusa, povezanega z razumevanjem biološkega mehanizma in razvojem protiteles«.

Glede na poročilo Yneta – izraelskega najbolj priljubljenega informativnega portala – je pred tremi tedni v Izrael prispelo pet pošiljk virusnih vzorcev iz Japonske, Italije in drugih držav. Na Inštitut za biološke raziskave jih je pripeljal posebej zavarovan kurir obrambnega ministrstva. Vzorci so bili zamrznjeni na -80 stopinj Celzija. Po podatkih zdravstvenih in obrambnih virov so od nastanka vzorcev intenzivno delali, tudi vodilni strokovnjaki, za razvoj cepiva.

Foto: Pixabay

Rezultat tega je izdelava učinkovitega cepiva, ki čaka na vrsto mednarodnih odobritev. Potrdilo o zaključeni razvojni fazi izraelskega cepiva za nov Covid-19 bo predvidoma v naslednjih dneh, čeprav je izraelsko ministrstvo za obrambo odklonilo natančnejše izjave, ki navajajo, da so bili v raziskavi »doseženi pomembni napredki«, poroča Haaretz.

Cepivo v rekordnem času

Kanadsko podjetje, je razložilo, da je bilo njegovo cepivo pridobljeno v rekordnem času s kombinacijo strokovnega znanja in izkušenj ter Pentagona, saj je DARPA leta 2010 namenila 100 milijonov dolarjev za oblikovanje programa Blue Angel, z namenom »preučevanja nove oblike odkritja in proizvodnje cepiva«, piše Defense One. Velik kos tega denarja je šel v Medicago, da bi zgradil objekt v Severni Karolini, kjer naj bi se zdaj dokazali z odkritjem cepiva in možnostjo hitrega povečanja proizvodnje le-tega.

Domnevno so kanadski znanstveniki cepivo našli v samo 20 dneh, cepivo pa zdaj čaka na testiranje in odobritve, da bo lahko hitro začelo s proizvodnjo.

Iz podjetja prav tako trdijo, da bil hiter napredek možen ker so uporabili rastlinske beljakovine namesto navadnih jajc. Tradicionalna proizvodnja cepiva namreč zahteva jajca, veliko jajc. Proizvajalci cepiva virus vbrizgajo v jajca, kjer se razmnožuje in ga nato preučujejo. Toda uporaba jajc je draga, traja dolgo in še zdaleč ni popolna. Mutacije lahko prinesejo cepiva, ki se ne ujemajo z virusom, ki ga želijo zaustaviti.

Medicago torej ne dela z živim virusom. Namesto tega uporablja rastline – relativno nov pristop, ki je v zadnjem desetletju doživel velik napredek. Vnese gensko zaporedje v agrobakterijo, zemeljsko bakterijo, ki jo prevzamejo rastline – v tem primeru sorodnik tobaku. Rastlina začne proizvajati beljakovine, ki jih lahko nato uporabimo kot cepivo. Če virus začne mutirati, kot je pričakovano za COVID-19, lahko proizvodnjo enostavno posodobijo z novimi obrati.

»To je razlika med nami in metodami na osnovi jajc,« poudarja Clark in dodaja, da jim slednje omogoča, da se osredotočijo neposredno na proizvodnjo cepiva ali protiteles, ne da bi virus širili.

Podjetje trdi, da bi lahko proizvedlo do 10 milijonov odmerkov na mesec, toda cepivo bo na voljo šele od novembra. Veliko hitreje, kot je bilo sprva predvideno – od 12 do 18 mesecev, toda še vedno prepozno glede na hitrost, s katero se Covid-19 širi.

»Obstajajo tudi drugi, ki trdijo, da imajo cepiva proti Covid-19 in uporabljajo različne tehnologije. Nekatera cepiva so bila izdelana z uporabo RNK ali DNK in upamo, da bodo uspešna,« so še dodali Kanadčani.

Je cepivo res na voljo, ali gre spet za sumljive posle ZDA?

Zgoraj omenjenemu je treba dodati prizadevanje kitajskih vojaških in civilnih znanstvenikov, ki so januarja sporočili, da so blizu odkritja cepiva.

Foto: Pixabay

Če bi Kitajci testirali cepivo hitreje, kot ZDA, lahko pride do zapleta – ker želijo ZDA zaščititi svoje domače in zavezniške trge pred prodorom kitajskih zdravil. Zato je možno, da je v ameriških, kanadskih in izraelskih medijih glavna novica: »Cepivo je tukaj, pripravljeno za proizvodnjo«, le da FDA (Zvezni urad ZDA za hrano in zdravila) izda potrebna dovoljenja.

Naj še omenimo, da so podjetja, ki so prvič razvila cepivo, med izbruhi Sarsa in Mersa, zaslužila 30 do 50 milijard dolarjev.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice