Skip to content

Od polnoči naprej le kamor je nujno – eden po eden ali s svojo družino

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je že v sredo napovedal, da bo eden od ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tudi omejitev zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Napovedal je tudi, da se predvideva nadzor in kazen.

Danes je v pogovoru za Radio Slovenija uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin potrdil, bo vlada z odlokom prepovedala kakršno koli zbiranje. »Ednina je modus operandi,« je poudaril in dodal, da bo odlok začel veljati ob polnoči. Potrdil je tudi, da bodo državljani o tem obveščeni prek sporočil SMS, in da bodo obvestilo operaterji poslali v zaporedju.

Od polnoči  se bomo lahko odpravili le še v trgovino, v lekarno, v službo in po nujnih opravkih in to eden po eden. Za družine ali tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, omejitev na 1 osebo ne velja.

Kazni za kršitelje so predvidene v višini od 70 do 400 evrov.

Nadzor bodo izvajali zdravstveni inšpektorji, ki bodo tudi zadolženi za sankcioniranje kršiteljev.

Vojska s policijskimi pooblastili

Minister za notranje zadeve, Hojs je predlagal, da stopi v veljavo 37 a člen Zakona o obrambi (ZObr-NPB8). Za sprejetje tega člena je v DZ RS potrebna dvotretjinska večina.

vir: zakonodaja.com

Zakaj so tako strogi ukrepi sploh potrebni?

Danes ob 16.21 zraven Fužinskega gradu. (Foto: Anonimni, VIR: rtvslo.si)

Vlada se je za tak ukrep odločila, ker se prebivalci ne držijo priporočil, da naj ostanejo doma. Narediti moramo vse, da se pri nas ne ponovi italijanski scenarij. V Italiji so zaradi nove koronavirusne bolezni danes umrli še trije zdravniki. Stari so bili med 62 in 66 let. Skupno je tako v Italiji umrlo 10 delavcev v zdravstvu, okuženih je 2.629. V Italiji je skupno zaradi koronavirusa umrlo že 3405 ljudi, kar je 8,3 odstotka vseh potrjeno okuženih (35,713). S tem številom je število umrlih v Italiji preseglo število umrlih na Kitajskem. V Bergamu prostih postelj na intenzivni negi že dolgo ni več. Tudi zato zadnje dni beležijo po več kot 400 smrti na dan, v zadnjih 24 urah je umrlo 427 ljudi, in zato so tudi krematoriji in pogrebni zavodi prezasedeni. Karanteno, ki je bila predvidena do 3. aprila, bodo podaljšali.

Vlada bo, verjamemo, naredila vse, da do italijanskega scenarija ne pride, vas pa prosimo, spoštujte navodila, ne zgolj v izogib kazni, a predvsem zato, da zaščitite sebe, svoje bližnje, sebe, mene, vse nas.

Do 14. ure danes je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 9860  oseb. Okužba je bila potrjena pri 319 osebah. Imamo 1 smrtni primer (14. 3.). V zadnjih 24 urah so testirali 1130 oseb, od tega je bila okužba na novo potrjena pri 33 osebah.

#ostanitedoma in ostanite zdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice