Naprej na vsebino

Potrjenih 42 novih okužb, kmalu gibanje le znotraj lastne občine

Do 14. ure danes je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 12162 oseb (od tega 1182 v zadnjih 24 urah). Okužba je bila potrjena pri 383 osebah (42 več kot včeraj). Imamo 1 smrtni primer (14. 3.). Vstopnih točk za testiranje na novi covid-19 bo ponovno 16.

V UKC Maribor je skupno število hospitaliziranih pacientov 11 (2 pacienta sta v intenzivni enoti, od tega 1 pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom). V UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 pacientov s COVID19, med njimi 6 v enoti intenzivne terapije.

Tabela 1: Število potrjenih primerov po starostnih skupinah in spolu, 21. 3. 2020 Vir: NIJZ
Slika 1: Število potrjenih primerov COVID-9 po starostnih skupinah na dan 21. 3. 2020 do 10. ure Vir: NIJZ
Slika 2: Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 21. 3. 2020 do 10. ure Vir: NIJZ
Do 21. 3. 2020 je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 99 občinah (47 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 49 občinah.
Vir: NIJZ

Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja tudi odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb. Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe.

Ukrepi se bodo še zaostrovali – gibanje le po lastni občini

Vlada RS že pripravlja odlok, na osnovi katerega bo gibanje posameznika omejeno na ozemlje občine, v kateri prebiva. Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je na novinarski konferenci, da odlok želijo pripraviti tako, da bo čim bolj življenjski, in je v medresorskem usklajevanju.

Ukrep naj ne bi onemogočil življenja, še vedno bo omogočal prihajanje na delo in oskrbo staršev in drugih ljudi, za katere posamezniki morajo poskrbeti na ozemlju druge občine.

Kaj naj bi torej odlok preprečil?

Odlok bo preprečil prehajanje v počitniške hiše, hojo v gorah in obisk turističnih središč, v kolikor tam »prihaja do gneče, nismo dosegli ničesar«, je poudaril Kacin.

Dobra novica prihaja z ministrstva za infrastrukturo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pojasnil, da so z ukrepi, ki ju je vlada sprejela včeraj, poskrbeli za znižanje plačil elektrike v 850.000 slovenskih gospodinjstvih in 90.000 podjetjih. Povedal je, da bo do konca maja znesek na položnicah nižji za 27 odstotkov, tako so se dogovorili z dobavitelji električne energije. »Nižje položnice bodo občutili predvsem socialno šibkejši, čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo,« je poudaril minister Vrtovec. Tak ukrep je vsekakor dobrodošel v času, ko je večina prebivalcev doma, in je edini stik s svetom zunaj doma povezan z električno energijo (telefoni, računalniki in drugo).

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice