Naprej na vsebino

Vladni #protiKoronapaket – minus 30% funkcionarjem

V Slovenji je v tem trenutku že 12 oseb v kritičnem stanju, stopnja skupne smrtnosti se iz dneva v dan viša in je trenutno 12 odstotna, zato so ukrepi vlade, ki so vedno strožji, nujno potrebni, da ne bomo tudi v Sloveniji doživeli italijanskega scenarija. V Italiji je danes za posledicami koronavirusa umrlo 793 ljudi in potrdili so 6557 novih okužb.

Vir: worldometers.info/coronavirus/

Najnujnejše poteze za upočasnitev zajezitev širjenja koronavirusa so bile narejene, med drugim tudi odlok o omejevanju gibanja. Koliko bodo ti ukrepi učinkoviti, je odvisno od nas samih. V prihodnjih dneh se nam obeta tudi nov odlok, ki bo naše gibanje omejil na gibanje znotraj matične občine.

Zdaj vlada pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.

Oblikovana je Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega  #protiKoronapaketa #PKP1 s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek, nato bo zakonski predlog pripravljen do petka.  Prve usmeritve, ki so jih uskladili Janša, Počivalšek, Tonin in Pivčeva včeraj ponoči, so:

1. Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura … po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.

3. Način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje.

4. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.  Koga vse to zadeva:

Vir: gov.si

5. Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

Vlada se je reševanja lotila ambiciozno, pa vendar: bo v vladnem paketu dovolj za vse? Ne glede na rešitve, se bo zagotovo našel kdo, ki bo hotel še več, ali trdil, da je nekomu drugemu bilo določeno preveč. Gospodarska škoda se bo večala sorazmerno s podaljševanjem časa izrednega stanja. Največ, da bo tega čimprej konec, lahko naredi vsak izmed nas. Zato vas prosimo: #ostanitedoma in #ostanitezdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice