Naprej na vsebino

Šola na daljavo ali kako si otroci želijo nazaj v šolo

Pred nami je nov teden šole na daljavo, čas ko se bo iz mnogih gospodinjstev slišalo kričanje, jokanje in nerganje. Če se je sprva zdelo nekaterim otrokom, da bo šola na daljavo zabavna, so po tednu dni ugotovili, da temu ni tako. Velik del otrok je tokrat prisiljenih v delo, samoučenje in v mnogih šolah je bilo danih v učenje bistveno več snovi kot jo običajno predelajo v šoli. Ni lahko ne otrokom, ne staršem.

Šolanje na daljavo bo pokazalo realno sliko učenja otrok

Ne bomo se sicer podrobno spuščali v dejstvo, da nekateri otroci nimajo doma možnosti uporabe računalnikov, ker le-teh preprosto nimajo, če že, pa ne internetne povezave. Prepričana sem, da imajo v mnogih teh družinah vsaj en pameten telefon s katerim lahko dostopajo do medmrežja, če pa tega ne, pa vsekakor telefonsko šole in ravnatelja ali ravnateljice, kamor bi lahko poklicali in razložili situacijo ter skupaj našli rešitev. Res pa je, da starši ki so 14 dni nazaj delali s svojimi otroci to počno tudi zdaj. Tisti, ki pa niti dobro niso vedeli v kateri razred hodi njihov otrok, pa tudi zdaj ne bodo se kaj veliko ukvarjali s tem, če ima njihov otrok opravljeno šolsko delo. Čisto drugo poglavje so otroci, katerih starši pa nimajo ustreznega znanja, da bi jim pomagali. Za te bo potrebno najti rešitev. Nekatere šole so to že rešile, ter izvajajo individualne ure preko spletnih omrežij, kar je ena izmed možnih rešitev.

ZASSS je v tem tednu opozoril kar na nekaj težav »s terena«, predvsem na nedelo učencev. Razumljivo je, da iz celotne Slovenije prihajajo podatki, da določeni otroci preprosto ne opravijo svojega dela, po vsej verjetnosti so to tisti otroci, ki tudi običajno ne opravljajo šolskega dela, le da je sedaj slika malo bolj jasna.

Slika s terena sicer kaže veliko primerov dobrih praks. Šole poročajo o dejavnem delu učiteljev in maksimalni angažiranosti, da učence in dijake pripravijo na zaključek izobraževanja. Vsaj trenutno še ni v planu prestavljati datume splošne in poklicne mature, prav tako ne NPZ. Nihče še en razmišlja o tem, da bi podaljšali šolsko leto, zato je toliko bolj nujno, da se ta krizni čas, ki kaže, da bo trajal vsaj do velike noči, prebrodi čim bolj delovno.

Nekatere šole imele teden dopusta

Po podatkih MIZŠ se je na daljavo v preteklem tednu šolalo 380 od 455 osnovnih šol, oziroma 122.500 učencev in učenk ter 40 tisoč dijakinj, ostale osnovne in srednje šole so si vzele teden dopusta, kar jim glede na stanje zakon dopušča.

Seveda bi lagali, če bi rekli, da je vse potekalo po »načrtu«. Mnogi učitelji, profesorji, šole so bile soočene z edinstvenim izzivom – kako šolo in šolsko snov posredovati učencem. Največkrat so sicer uporabljali pomoč e-pošte, spletnih učilnic, spletnih strani ter socialnih omrežij. Pričakovano je v spletnih učilnicah bilo najbolj živahno v jutranjih in večernih urah. V času največjih obremenitev je bilo na Arnes Učilnicah tudi po 15.000 aktivnih uporabnikov. Logična posledica je bila seveda preobremenitev sistema in »zrušenje«.

MIZŠ išče načine za uspešno podajane snovi

Na MIZŠ s ciljem po iskanju čim bolj poenotenih oziroma enakomernih zahtevnih vsebin učne snovi, načinov spremljanja in ocenjevanja intenzivnosti sodelujejo s strokovnjaki in so pripravili tudi nekaj video posnetkov/priporočil za izobraževanje na daljavo.

V sodelovanju z RTV Slovenije in zavodom za šolstvo oblikujejo poseben program za učence osnovnih šol, ki naj bi potekal v dopoldanskem času in bil namenjene otrokom od 1. do 5. razreda.

Dejstvo je, da bo potrebno še kar nekaj izboljšav in prilagajanj, a če bodo na MIZŠ prisluhnili tako staršem kot učiteljem, ter skušali iskati rešitve bo delo vsekakor potekalo dokaj normalno.

Vsaka šola ima svoj način dela, vsaka po svojih zmožnostih, a če ne bomo starši tisti, ki bomo svoje otroke priganjali k delu, jim pomagali in jih učili, ter bili v kontaktih s starši, potem nam niti najbolj dodelan način ne pomaga. Nihče si ne želi, da bi se šolsko leto nadaljevalo še v poletje, ker kljub trenutni krizi si večina želi počitnic in miru. V teh dneh je velik del staršev spoznalo kako naporni so njihovi otroci in kaj vse doživljajo učitelji z njimi. Mogoče so jih res lahko posedli pred televizijo, videoigrice, telefone … a tudi to čez dan, dva, ko otrok ne more ven in ne more sprostiti svoje energije postane dolgočasno. Otrok, ki mu je dolgčas pa zna biti naporen. Malce v šali, a tudi kar v veliki meri res lahko vzamemo misel, ki te dni kroži po socialnih omrežjih: »Če bodo šole še dolgo zaprte, bodo starši kaj hitro našli zdravilo za koronavirus.«

Le skupaj nam lahko uspe in mogoče je smiselno, da si na spletu svoje izkušnje delimo tudi mi. Torej, kako je pri vas doma? Na katere ovire ste naleteli?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice