Naprej na vsebino

Kitajska kaže kako težko bo življenje po koronavirusu

Kitajska je že peti dan zapored brez novih lokalnih primerov koronavirusa. Tudi število umrlih se je močno upočasnilo. Uradniki vse bolj umikajo karanteno.

Kitajska se ponovno zaganja. Nekaj več kot šest tednov po tem, ko so njeni voditelji praktično ustavili lokalno gospodarstvo, da bi zajezili neusmiljeno izbruh koronavirusa, se tovarne ponovno odpirajo in pisarne začenjajo polniti.

Uspešna zajezitev koronavirusa na kitajskem je z odločitvijo vlade, da bo sprostila stroge karantenske politike, ki veljajo po vsej državi – potrjena. Tudi v Wuhanu, epicentru bolezni, so uradniki odločili, da lahko prebivalci več časa preživijo na prostem. Lokalnim podjetjem v skupnostih, kjer ni bilo nobenih primerov virusa, je bil odobren ponovni zagon storitev. V restavracijah, ki so oblasti zadovoljile z načrti za omejitev tveganja za okužbo, je zdaj dovoljeno streči tudi skupinam ljudi. Večina trgovin se je ponovno odprla, a omejujejo množice. A vse to ne pomeni, da je Kitajska v bitki zmagala, borba se je namreč šele začela.


Vir: Freepik

Trenutne težave Kitajske bi lahko bile lekcija za druge države, ki iščejo gospodarske odgovore na izbruh. V iskanju načina, kako upočasniti virus, ne da bi pri tem potopile gospodarstvo, se soočajo vse države.

Na Kitajskem, kjer so se tedne borili za zadrževanje novega koronavirusa Covid-19, se je stopnja okužb skoraj ustavila. Čeprav zadnjih pet dni niso opazili novih lokalnih okužb, iz Kitajske poročajo, da so v soboto utrpeli 46 in v nedeljo 39 uvoženih primerov.  Vsi novi primeri zaznanih okužb so vključevali popotnike, ki prihajajo iz tujine, mnogi med njimi so kitajski študenti, ki se vračajo domov. Poročajo tudi o nekaj novih smrtnih primerih, vendar ta podatek strmo upada. Odkar se je zdravstvena kriza začela, je na Kitajskem od Covid-19 umrlo približno 3.250 ljudi.

Ponovni zagon gospodarstva je težek

Zaustavitev kitajskega industrijskega stroja je bilo za Kitajsko in za svet boleče, ponovni zagon pa bo zelo težek. Tovarne namreč ne bodo začele s »polno paro«. Tudi najuspešnejša zagonska mesta delujejo s približno 50 odstotki. Na desetine milijonov delavcev namreč ne more priti na delo. Po uradnih podatkih se več kot 50 milijonov delavcev migrantov še ni vrnilo na svoja delovna mesta. Nekateri ostajajo v karanteni. Drugi so nasedli na podeželskih območjih, kjer se avtobusni prevoz še ni ponovno vzpostavil. Mnogi delodajalci niti ne potrebujejo celotne ekipe, saj potrošniki in podjetja komajda trošijo. Zaradi slabega stanja v drugih državah, pa je zelo verjeten tudi konkreten upad povpraševanja iz tujine. 

Odziv na ponovno odprtje vrat je za nekatere priljubljene lokalne blagovne znamke sicer spodbuden, a strah prebivalcev se pozna. Želja po nakupih še zdaleč ni močna, mnoge trgovine so še vedno precej prazne, nekatere restavracije pa ostajajo zaprte, poročajo kitajski mediji.

Številni Kitajci kažejo zaskrbljenost zaradi možnosti novih okužb, saj se vedno več ljudi iz tujine vrača tako v državo, kot tudi na delo. Posledica previdne potrošnje denarja je tudi vprašljiva varnost zaposlitve, prav tako se mnogi soočajo z morebitnim znižanjem plač.

Vir: Freepik

Strokovnjaki napovedujejo, da bo okrevanje po epidemiji na Kitajskem »v veliki meri sledilo vzorcem, podobnim izbruhu SARS-a« v letih 2002-2003. Takrat se je poraba za hrano in kozmetiko hitro vrnila v normalno stanje, medtem ko je bilo povpraševanje po oblačilih občutno nižje, kot pred epidemijo.

Kdaj se bo zgodilo popolno okrevanje, še vedno ni jasno. Prav tako še ni moč ugotoviti, ali bo svetovna pandemija dolgotrajno vplivala na to, kako potrošniki nakupujejo. Kljub temu nekateri analitiki ugibajo, da bo močno povečan prehod na spletno nakupovanje in dostavo na dom.

Ukrepi Kitajske vlade in strah prebivalcev

Iz Pekinga so sprožili vrsto ukrepov, da bi spodbudili gospodarstvo. Bankirji opisujejo skoraj vsakodnevne telefonske klice regulatorjev, ki jim nalagajo, da so pri odplačevanju dolga prizanesljivi, zlasti pri manjših podjetjih. Zavarovalnicam so oblasti naročile, naj podaljšajo zavarovalne police, tudi kadar se premije ne plačajo pravočasno.

Železnica v državni lasti je prepolovila široko paleto tovornih stroškov. Šanghaj sam, naj bi prebivalcem in podjetjem pomagal z več kot 15 milijard dolarjev posojil in drugo kreditno pomočjo, predvsem iz bančnega sektorja, ki ga nadzoruje država.

A kljub vsem ukrepom se Kitajci soočajo z velikimi ovirami. Lokalni uradniki so pod pritiskom, da zmanjšajo nove okužbe, zaradi česar so nervozni, ker bi radi ljudem omogočili vrnitev na delovna mesta.

Vir: Freepik

Dolgovi gospodinjstev in podjetij so po desetletju obsežnih posojil s strani bančnega sektorja – ogromni. Delavci ne vedo, ali jim lahko delodajalci plačajo. Slednji pa ne, ali bodo druga podjetja plačala za blago in storitve. Podjetniki so pod velikim pritiskom najemodajalcev. Najemnine so na dan pogosto precej višje kot plače, zato je podjetjem trenutno ceneje da ostanejo zaprta, plačujejo najemnino, za zaposlene pa poskrbi država.

Prodaja na drobno za drugo največje svetovno gospodarstvo se je v prvih dveh mesecih leta 2020 zmanjšala za petino v primerjavi z letom prej. Kitajski izvoz pa je januarja in februarja upadel za dvomestno število odstotkov. Kljub temu kitajske oblasti ostajajo optimistične. A na žalost je kitajsko okrevanje močno v nasprotju s stalnim bojem proti virusu v Evropi. Slovenska soseda Italija je postala najbolj prizadeta država na svetu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice