Naprej na vsebino

Hojs: Vojske ne potrebujemo na ulicah mest, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci pojasnil, da v tem trenutku potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja znotraj RS, s tem tudi omejevanje na gibanje znotraj lastne občine, ni – in to prav zaradi državljanov, ki so odlok vzeli resni, in s tem prispevajo k temu, da se zadeve ne poslabšujejo. Omejevanje gibanja na ozemlje znotraj lastne občine je bilo sicer sprejeto že v obeh sosednjih državah, v Italiji in na Hrvaškem. »V kolikor bo naslednjih dneh stopnja zrelosti nacije na nivoju, kot je bila do sedaj, nam tega ne bo treba vpeljati,« je poudaril Hojs.

Policija je sicer do sedaj izvedla okoli 5000 nadzorov mest možnosti zbiranja in ugotovila relativno majhno število kršitev. Tudi število prijav je relativno malo, v zadnjih dneh le nekaj nad 30. Kršitev je manj kot 2% tistih, ki so bili preverjani.

Od polnoči so uvedene kontrolne točke na meji z Republiko Avstrijo

Vlada je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Republike Avstrije zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni. Odlok določa vzpostavitev in delovanje trinajstih kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Republiko Avstrijo, in sicer:

 • Gornja Radgona – Bad Radkersburg,
 • Kuzma – Bonisdorf,
 • Holmec – Grablach,
 • Karavanke – Karawankentunnel,
 • Jurij – Langegg,
 • Vič – Lavamund,
 • Ljubelj – Loibltunnel,
 • Trate – Mureck,
 • Radlje – Radlpass,
 • Gederovci – Sicheldorf, 
 • Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn),
 • Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse),
 • Korensko sedlo – Wurzenpass.

V skladu z odlokom se vstop v Slovenijo dovoli tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19). Če tujec tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Vstop v Slovenijo se dovoli državljanu Republike Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Če ima višjo temperaturo od 37,5 °C ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odlok izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita Republike Slovenije ob asistenci Policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki.

Minister Hojs je uvajanje mejnih kontrolnih točk dodatno pojasnil na aktualnem primeru. V zadnjih 2-3 dneh se je v Ljubljani nabralo večje število tujih državljanov, pretežno državljanov Republike Srbije, predvsem gre za gradbene delavce in njihove družine. Z odlokom za zaporo srbskih meja jim je bila pot domov onemogočena. Predsednik Republike Srbije Vučić, predsednik Vlade Republike Hrvaške Plenković in predsednik Vlade RS Janša so s skupnim dogovorom prišli do rešitve, in sicer bodo državljane Republike Srbije, ki so trenutno še v Ljubljani v Ježici, v dveh dneh s konvoji odpremili na pot domov v Srbijo. Tudi to je bil, po besedah ministra, eden od razlogov za uvedbo mejne kontrole z Republiko Avstrijo. S tem smo omejili možnost vstopa tistim, ki iz naše domovine ne bi mogli nadaljevati poti v svojo domovino (Srbi, Hrvati, Romuni) in preprečili, da Slovenija postane žep zanje.

Kaj bo z uvedbo 37a člena Zakona o obrambi?

»Vojske ne potrebujemo na ulicah mest, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji,« je poudaril Hojs. Fotografija je arhivska. FOTO Jure Eržen, Delo

Minister za notranje zadeve je uvodoma pojasnil, da so se na vladi dogovorili, da se odlok začasno odmakne z dnevnega reda in da se opravi pogovor z vsemi poslanskimi skupinami. Na ta način bodo vse poslanske skupine vključene v relevantno odločanje o aktivaciji tega člena za obdobje največ treh mesecev. Ta člen zakona nima nobene povezave z odloki, katerih namen je omejevanje gibanja državljanov RS za upočasnitev širjenja epidemije koronavirusa. »Vojske ne potrebujemo na ulicah mest, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji,« je poudaril Hojs. V mesecih od januarja do marca letos v primerjavi istim časovnim okvirjem v lanskem letu po besedah ministra beležimo več kot 70% povečanje števila migrantov na južni meji. Hojs je dejal, da tudi ne vemo, ali so okuženi ali niso, problematika pa eskalira tudi na grško-turški kopenski meji.

Varovanje južne meje je ena izmed prioritet je dejal Hojs in naslovil na poslanske skupine prošnjo, da v razmišljanje o aktivaciji 37a člena, vključijo zavedanje, da smo dolžni varovati naše državljane. Razgovore s poslanskimi skupinami bo minister opravil tokom tega tedna. Pogovor je že opravil s poslanskima skupinama SDS in SNS, ki predlog obe podpirata. Še danes bo opravil razgovor s poslansko skupino Levice, ostale pogovore s poslanskimi skupinami bo minister izvedel do petka popoldne. Glede na razgovore s poslanskimi skupinami, se bo minister nato odločil, če bo aktivacijo tega zakona predlagal Državnemu zboru RS ali ne.

Pomoč vojske na meji je potrebna tudi zaradi reorganizacije policije

Vozila, ki jih policisti uporabljajo med drugim tudi pri nadzoru državne meje.
Vir: zurnal24.si FOTO: Anže Petkovšek

Hojs je spregovoril o organizaciji policistov v t.i. tretjinske slote, s čimer se bo zagotovilo, da bo del policije vedno na razpolago, del policistov vedno zdravih in da bodo lahko nadomestili tiste, ki bodo morda zboleli. Tudi zato je nujna pomoč vojske na južni meji. Slote se v praksi organizira tako, da se 1/3 zdravih policistov svetuje koriščenje starega lanskoletnega dopusta saj po 30. 6. se lanskega dopusta tako ali tako ne da več koristiti. Ministrstvo je tudi odredilo zmanjšane aktivnosti, ne patruljirata več dva policista v enem avtu, temveč po eden. »S tem razdružujemo neposredne stike in zmanjšujemo možnost prenosa okužbe, hkrati pa s patruljiranjem več policijskih avtomobilov demonstrativno pokažemo, da stvari obvladujemo. To ne pomeni, da je dejavnost slovenske policije omejena, želimo pa v največji meri onemogočiti širši razvoj okužbe med policisti, saj bi bilo to za državo kritično, če bi večje število policistov, vojakov obolelo,« je pojasnil Hojs.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice